Η… Ατλαντίδα μόνο χαμένη δεν είναι. Τουλάχιστον όχι το βιβλιοπωλείο που φέρει το όνομά της. Με θέα το γαλάζιο του Αιγαίου και διάκοσμο το ειδυλλιακό τοπίο της Σαντορίνης, έχει καταφέρει να συλλέξει ουκ ολίγα επαινετικά σχόλια από τουρίστες-επισκέπτες.
Η πολύ πρόσφατη ανάρρησή του στην πρώτη θέση της κατάταξης για τα καλύτερα βιβλιοπωλεία του κόσμου από το γνωστό περιοδικό National Geographic, δεν είναι κάτι που πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η «Ατλαντίδα» κινεί το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ. Το 2013 είχε αναδειχθεί το καλύτερο βιβλιοπωλείο του κόσμου από τη βρετανική εφημερίδα Guardian. Τίποτα, λοιπόν δεν είναι τυχαίο.
Το βιβλιοπωλείο κλείνει αισίως 12 χρόνια ζωής και πλέον είναι ένα σημείο «αιχμής» για τη Σαντορίνη και ένας πόλος έλξης για τους λογής βιβλιόφιλους.
Η ιδέα ήταν του Κρεγκ και του Ολιβερ, δύο αμερικανών φοιτητών που το 2002 είχαν πάει για διακοπές στο νησί. «Οταν τα βιβλία που είχαμε μαζί μας τελείωσαν, ψάξαμε ένα βιβλιοπωλείο για να αγοράσουμε καινούργια. Και όταν δεν βρήκαμε τελικά αυτό που θέλαμε, σκεφτήκαμε να… ανοίξουμε οι ίδιοι ένα, όπως θα το θέλαμε!», είχε διηγηθεί πριν από λίγα χρόνια στην εφημερίδα Εθνος ο Κρεγκ Βάλζερ, ένας από τους εμπνευστές της «Ατλαντίδος».
«Επιστρέψαμε πίσω στην Αμερική, τελειώσαμε τις σπουδές μας και αρχίσαμε να οργανώνουμε το σχέδιό μας».
Στο τέλος του 2003, οι νεαροί ήταν έτοιμοι να τολμήσουν. Στο εγχείρημά τους προσκάλεσαν φίλους τους από την Αγγλία, μεταξύ των οποίων και η Μαρία Παπαγαπίου, μια ελληνίδα κυπριακής καταγωγής που γεννήθηκε στη Λευκωσία, αλλά μεγάλωσε στο Λονδίνο. Είχε μόλις επιστρέψει από ένα μεγάλο ταξίδι στην Ινδία που έκανε μετά τις σπουδές της και είχε δουλέψει πρόσφατα σε ένα βιβλιοπωλείο στο Λονδίνο, προσπαθώντας να διαπιστώσει τι ήθελε να κάνει στη ζωή της.
Στο βαν που ξεκίνησε από το Κέιμπριτζ και έφτασε… Σαντορίνη, πέρα από τον Κρεγκ, τον Ολιβερ και τη Μαρία, ήταν ακόμη τρία άτομα, ο Κρις, ο Τιμ και ο Γουίλιαμ. «Φτάνοντας στη Σαντορίνη, αρχίσαμε να ψάχνουμε χώρους για να εγκαταστήσουμε το όνειρό μας. Σιγά σιγά, αναζητώντας κατάλληλη στέγη, γνωρίσαμε τους ντόπιους, οι οποίοι μας δέχθηκαν με μεγάλη χαρά. Λίγο καιρό μετά, βρήκαμε έναν ερειπωμένο κτίριο-σπηλιά στην Οία, κάτω από το κάστρο, που το ερωτευτήκαμε… Και η επισκευή άρχισε…», θυμάται ο Κρεγκ.
Το βιβλιοπωλείο άνοιξε τις πύλες του την άνοιξη του 2004. Και ήταν όπως το είχε ονειρευτεί εκείνη η… τρελή παρέα από το Κέιμπριτζ. Στα ράφια του «Ατλαντίς» βρίσκει κανείς κυρίως ξενόγλωσσα βιβλία, με έμφαση στη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία, αλλά πολλοί ακόμη τίτλοι που συνυπάρχουν αρμονικά. Πελάτες ήταν, αρχικά, οι Σαντορινιοί, αλλά από στόμα σε στόμα η φήμη του διαδόθηκε και οι τουρίστες άρχισαν να καταφτάνουν. Επίσης, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται φεστιβάλ με συζητήσεις και εκδηλώσεις.
«Σχετικά πρόσφατα, ξεκινήσαμε και τις δικές μας εκδόσεις, ένα εντελώς ξεχωριστό πρότζεκτ. Μικρές εκδόσεις σαν καρτ ποστάλ, από διηγήματα και ιστορίες που αγαπάμε όλοι μας. Τα μικρά αυτά βιβλιαράκια δεν βαραίνουν τις βαλίτσες των ταξιδιωτών και μπορούν να είναι ένα υπέροχο δώρο», μας λέει ο Κρεγκ. Οπως όλες οι επιχειρήσεις, έτσι και το καλύτερο βιβλιοπωλείο του κόσμου χτυπήθηκε από την κρίση στην Ελλάδα. Ηταν από τις πιο δύσκολες χρονιές μας. Το Atlantis ποτέ δεν έβγαζε μεγάλο κέρδος, αυτό που μας ένοιαζε ήταν κυρίως τα έξοδά του, αλλά με την κρίση κινδυνεύσαμε να κλείσουμε. Τότε ζητήσαμε τη βοήθεια του… κοινού. Κάναμε ένα crowd funding και η ανταπόκριση ήταν τόσο μεγάλη, που η ιστοσελίδα που φιλοξένησε τη διαδικασία πήρε συνέντευξη από τον Κρεγκ και τον Κρις γι’ αυτό!», εξηγεί η Μαρία.
Η τελευταία βράβευση από το περιοδικό National Geographic έρχεται να επιβεβαιώσει την εδραίωση του βιβλιοπωλείου στα καλύτερα του κόσμου. Συγκεκριμένα, το εν λόγω περιοδικό στην ειδική έκδοση υπό τον τίτλο «Προορισμοί μιας Ζωής», δίνει τα 10 πιο ενδιαφέροντα βιβλιοπωλεία του κόσμου, με το «Ατλαντίς» να κατέχει την πρώτη θέση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News