Μπορεί ο «σουλτάνος» να συνεχίσει να κάνει ό,τι θέλει στην Τουρκία ή μήπως υπάρχει κάποιος ικανός να σταματήσει τα όποια σχέδια του, όσο φαραωνικά και αν ειναι αυτά;
Και μήπως αυτός ο κάποιος είναι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης;
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου λοιπόν εδώ και καιρό προβάλλει σθεναρή αντίσταση στα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να ανοιχτεί η Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης (Kanal Istanbul) που θα καταστήσει την Πόλη σχεδόν… νησί.
Υποστηρίζει ότι το κόστος του έργου θα φθάσει τα 11 δισ. ευρώ και έκανε λόγο για μεγάλη σπατάλη και περιβαλλοντική καταστροφή, προσθέτοντας ότι θα ενισχύσει τον σεισμικό κίνδυνο.
«Η διώρυγα είναι ένα εγκληματικό σχέδιο» κατήγγειλε τον Δεκέμβριο ξεκινώντας μια εκστρατεία με σύνθημα «είτε η διώρυγα είτε η Κωνσταντινούπολη» και ανακοινώνοντας την αποχώρηση της δημαρχίας από το πρωτόκολλο κατασκευής που είχε υπογραφεί από τον προκάτοχό του.
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εμποδίσουμε την πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου» πρόσθεσε.
Οπως αναφέρει το France24, την τελευταία ημέρα του χρόνου που μας άφησε, ο Ιμάμογλου κλιμάκωσε περαιτέρω τις ενέργειές του επιδίδοντας επιστολή στο κυβερνείο της Κωνσταντινούπολης με την οποία ζήτησε τη ματαίωση του μεγαλόπνοου σχεδίου.
Το έργο αυτό που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Μεσόγειο το έχει ανακοινώσει ο Ερντογάν από το 2011, όταν ήταν πρωθυπουργός.
Ηδη επιβλέπει, άλλωστε, την κατασκευή στην Κωνσταντινούπολη μιας σήραγγας κάτω από τον Βόσπορο, ενός τεράστιου αυτοκινητόδρομου και μιας τρίτης γέφυρας πάνω από τον Βόσπορο. Η διώρυγα, όμως, με μήκος 45 χιλιομέτρων, αποτελεί ένα σχέδιο ακόμη πιο περίπλοκο.
Οι επικριτές του μιλούν για ένα «καπρίτσιο» που θα βύθιζε την Τουρκία ακόμη περισσότερο στα χρέη και θα ωφελούσε πρωταρχικά επιχειρηματίες που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο.
Ο ίδιος ο πρόεδρος, όμως, παραμένει ακλόνητος στην άποψή του δηλώνοντας: «Θα κατασκευάσουμε τη διώρυγα, είτε το θέλουν είτε όχι».
Γιατί επαναφέρει τη διώρυγα ο Ερντογάν
Το μεγαλόπνοο αυτό πλάνο είχε τεθεί στο περιθώριο το 2018 εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπισε η χώρα, όμως, σύμφωνα με αναλυτές, ο «σουλτάνος» βάζει τη διώρυγα στην ημερήσια διάταξη για καθαρά πολιτικούς λόγους.
«Προσπαθεί να εξακολουθήσει να ελέγχει τα θέματα που συζητούνται στην Τουρκία, αλλά και να αψηφήσει τον Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος έχει κερδίσει πολύ σε δημοτικότητα μετά την ηχηρή νίκη του στις τελευταίες εκλογές» αναλύει ο Μπερκ Εσέν του Πανεπιστημίου Μπιλκέντ της Αγκυρας.
Ο πανεπιστημιακός, πάντως, κάνει λόγο για τεράστιο στρατηγικό λάθος και υπογραμμίζει ότι θα είναι δύσκολο για τον πρόεδρο να πουλήσει αυτό το σχέδιο, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών στη χώρα.
Ο Εσέν επισημαίνει ότι ο Ιμάμογλου θεωρείται ένας εν δυνάμει αντίπαλος του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2023 και τώρα που έχει κερδίσει τη δημαρχία είναι έτοιμος να συγκρουστεί με τον πρόεδρο ώστε να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.
Η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι η διώρυγα θα επέτρεπε να αποκτήσει η Κωνσταντινούπολη άλλον έναν πόλο έλξης ενώ παράλληλα θα ανακούφιζε τον Βόσπορο, ένα από τα στενά με τη μεγαλύτερη συμφόρηση στον κόσμο.
Την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν δήλωνε «αρκεί να παρατηρήσεις τον Βόσπορο σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας για να αντιληφθείς πως δεν μπορεί να υποστηρίξει τέτοια κυκλοφορία».
Ο Ιμάμογλου τονίζει από την πλευρά του πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοεί τα επιχειρήματά του. «Είμαι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Το σχέδιο στο οποίο αντιτίθεμαι δεν βρίσκεται στην Καλιφόρνια».
Περιβαλλοντική «βόμβα»
Για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, ούτε υπάρχει πρόβλημα αύξησης σεισμικού κινδύνου, ενώ επικαλείται συμπεράσματα εκθέσεων για το θέμα αυτό.
Μετά τη δημοσίευση των συμπερασμάτων της μελέτης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τα οποία ήταν ευνοϊκά για τη διώρυγα, το CHP, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στο οποίο ανήκει ο Ιμάμογλου, κάλεσε τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης να μεταβούν στα δημοτικά καταστήματα της περιοχής τους και να καταθέσουν ένα έντυπο αντίθεσης στο σχέδιο.
Σε ορισμένες συνοικίες σχηματίσθηκαν μεγάλες ουρές και μάλιστα μέσα σε έντονη βροχή.
«Δεν έχουμε ανάγκη τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης» εκτιμά η Γκιουλσερέν Χαγίρλιογλου, που ήρθε να καταθέσει το έντυπο. «Θα ήταν μια περιβαλλοντική σφαγή».
Αλλοι ζητούν να διεξαχθεί δημοψήφισμα.
«Ο Ερντογάν οφείλει να θέσει αυτό το ζήτημα στον λαό» λέει η Σούνα Ντουράνογλου, μια 53χρονη νοικοκυρά. «Δεν μπορεί να πάρει αυτή την απόφαση μόνος του».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News