952
Tο δίλημμα των επόμενων εκλογών θα είναι «σταθερότητα ή Μητσοτάκης», βγήκε να πει από τη συχνότητα του ΙΟΝΙΑΝ ο Αλέξης Τσίπρας | YouTube

Γιατί ο Τσίπρας προειδοποιεί τώρα τον Ανδρουλάκη για «πολιτική αυτοκτονία»

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2022, 11:23
Tο δίλημμα των επόμενων εκλογών θα είναι «σταθερότητα ή Μητσοτάκης», βγήκε να πει από τη συχνότητα του ΙΟΝΙΑΝ ο Αλέξης Τσίπρας
|YouTube

Γιατί ο Τσίπρας προειδοποιεί τώρα τον Ανδρουλάκη για «πολιτική αυτοκτονία»

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2022, 11:23

Στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΙΟΝΙΑΝ ΤV, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Πάτρα την Τετάρτη, ο Αλέξης Τσίπρας, «ξόρκισε» τα σενάρια περί συνεργασίας ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ (σε περίπτωση αδιεξόδου για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις επόμενες εκλογές) και επιχείρησε να μεταφέρει την πίεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, μέσα από μία σειρά διλημμάτων.

Αφορμή για την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» όπου για πρώτη φορά εξήγησε ότι η αυτοδυναμία είναι μεν εκλογικός στόχος της ΝΔ, δεν είναι όμως αυτοσκοπός, για να προσθέσει με νόημα ότι η χώρα μπορεί να κυβερνηθεί από ένα ή περισσότερα κόμματα.

«Στόχος είναι η σταθερότητα. Όχι επί τούτου η αυτοδυναμία. Στόχος να παίρνουμε αποφάσεις γρήγορα και να αντιμετωπίζουμε κρίσεις, διότι οι κρίσεις είναι μια πραγματικότητα που θα είναι μαζί μας. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα, όχι με δική μας υπαιτιότητα, είναι προϊόν μιας μεγάλης πόλωσης και διχαστικών γραμμών που έχουν χαραχτεί με έναν λόγο τοξικό, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την εποχή που διεκδικούσε να έρθει να κυβερνήσει τον τόπο, το 2014, το 2015. Ο λαός θα υποδείξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή περισσότερα κόμματα. Η χώρα θα κυβερνηθεί είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο. Αυτό δεν είναι δική μας απόφαση» δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Τσίπρας: «Θα αυτοκτονήσει πολιτικά ο κ. Ανδρουλάκης;»

Στην Κουμουνδούρου ήδη μιλούν για παραδοχή ήττας από την πλευρά του Πρωθυπουργού αφού για πρώτη φορά από το 2019 έκανε λόγο και για κυβερνήσεις συνεργασίας, και εδράζουν την ερμηνεία τους αυτή σε τέσσερις λόγους:

  • Τη μη αλλαγή του εκλογικού νόμου, με το όριο της αυτοδυναμίας να παραμένει στο 38,5%
  • Το ψαλίδισμα της διαφοράς ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις (κάτω από τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες).
  • Το άθροισμα των εμφανιζόμενων δημοσκοπικά δυνάμεων ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ που δείχνουν να υπερβαίνουν το ποσοστό της ΝΔ.
  • Και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, με τη συσσωρευμένη δυσαρέσκεια του κόσμου για την καλπάζουσα ακρίβεια που βαραίνει δημοσκοπικά την κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός, λένε στην Κουμουνδούρου σε μια προσπάθεια να μεταφέρουν την πίεση, «πρέπει να πει με ποιον θα πάει να κάνει κυβέρνηση και στη βάση ποιου προγράμματος, ενώ και το ΚΙΝΑΛ θα κληθεί ακόμη πιο επιτακτικά να πάρει θέση για το πώς, με ποιες προγραμματικές δεσμεύσεις και από ποιους θα κυβερνηθεί η χώρα μετά τις εκλογές για να βγει από την κρίση».

Και στο πλαίσιο αυτό ήταν και οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο ΙΟΝΙΑΝ TV, όπως μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Ο κ. Μητσοτάκης εδώ και πάρα πολλούς μήνες θέτει στον ελληνικό λαό το δίλημμα αυτοδυναμία ή χάος. Χτες, προφανώς κάτω από την πίεση της κοινωνικής κριτικής που φαντάζομαι φτάνει στα αυτιά του όσο κι αν είναι απομονωμένος στο Μέγαρο Μαξίμου, μετέτρεψε αυτό το δίλημμα σε “εντάξει δεν είναι και αυτοσκοπός η αυτοδυναμία”.

»Εάν δεν είναι αυτοσκοπός η αυτοδυναμία, πολύ σωστά λέμε εμείς, πρέπει να απαντήσει με ποιους σκέφτεται να συνεργαστεί για να έχουμε τη σταθερότητα, όπως λέει. Φαντάζομαι ότι δεν θα συνεργαζόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κι εμείς με τη ΝΔ, διότι οι ιδεολογικές και πολιτικές μας διαφορές είναι τεράστιες.

»Με ποιον θα συνεργαστεί ο κ. Μητσοτάκης; Με τον κ. Βελόπουλο; Αν αυτός είναι ο σχεδιασμός του ας το πει. Θα συνεργαζόταν με τον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θέλει μια σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης κυβέρνηση; Δεν νομίζω ότι ο κ. Ανδρουλάκης – εκτός αν θέλει να αυτοκτονήσει πολιτικά – θα πήγαινε να συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη σε μια κυβέρνηση η οποία κάθε άλλο παρά σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης είναι».

Τι λένε στη Χαριλάου Τρικούπη

Στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ πάντως τηρούν στάση αναμονής, καθώς όπως ανέφεραν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη «ακόμα και αν βγούμε αλώβητοι από την κάλπη της απλής αναλογικής, θα μας συνθλίψουν στην επόμενη οι μυλόπετρες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ».

Αλλωστε και ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης στη δική του παρέμβαση στο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου, επανέλαβε αυτό που λέει από τον Δεκέμβριο, όταν και εξελέγη πρόεδρος του Κινήματος:

«Το βράδυ των πρώτων εκλογών φιλοδοξώ το κόμμα μας να είναι στην όχθη των νικητών και να καθορίσει βάσει των συσχετισμών που θα επιλέξει ο λαός, το σχέδιο μας. Στην όχθη των ηττημένων τότε θα είναι και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος πραγματικά πιστεύει στις προγραμματικές συνεργασίες, θα το αποδείξει από την πρώτη Κυριακή».

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, ξεκαθάρισε, δεν θα δώσουμε σωσίβιο “σε μια κυβέρνηση που βυθίζεται στα λάθη της, στην αλαζονεία της, στην έλλειψη στρατηγικού σχεδίου για την χώρα.

ΝΔ: Να ακούσουμε τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης, εκτίμησε ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι ακόμη εφικτός.

«Οι εκλογές όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός θα γίνουν στο τέλος τετραετίας εκεί ο ελληνικός λαός θα κρίνει το σύνολο των πολιτικών κομμάτων και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες που αντιμετωπίζει η παρούσα κυβέρνηση για πρώτη φορά τηρείται τόσο πιστά ένα προεκλογικό πρόγραμμα και γίνονται μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν για δεκαετίες. Στο τέλος της ημέρας ο κόσμος θα αξιολογήσει όλα αυτά και θα έχουμε μία πανηγυρική νίκη της Νέας Δημοκρατίας», είπε ο κ. Μαρινάκης σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά FM»..

Οσον αφορά τις συνεργασίες με άλλα κόμματα και ειδικότερα για το Κίνημα Αλλαγής απάντησε λέγοντας : «Για το ΚΙΝΑΛ περιμένω καλοπροαίρετα να καταλάβω ποιες είναι οι θέσεις τους σε κρίσιμα ζητήματα. Αφού ακούσουμε τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής μπορούμε να κάνουμε αυτή την μεγάλη συζήτηση. Θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι αυτοδύναμη στις επόμενες εκλογές».

«Δεν υπάρχει αλλαγή στρατηγικής. Αν ο κόσμος στις εκλογές δώσει αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση, αν ο κόσμος αποφασίσει ότι πρέπει να γίνει μία τέτοια συζήτηση τα πολιτικά κόμματα είναι αναγκασμένα να την κάνουμε. Εγώ δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι με κόμματα που δεν έχουν συγκεκριμένες θέσεις μπορούμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, όμως είμαστε αναγκασμένοι να περιμένουμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού», κατέληξε ο γραμματέας της ΝΔ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...