621
Ο Ολαφ Σολτς σε συνέντευξη Τύπου μετά από την τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της Δύσης για τη βοήθεια προς την Ουκρανία. Βρίσκεται σε δύσκολη θέση | REUTERS/Lisi Niesner/Pool

Γιατί δεν δίνεις τανκς στην Ουκρανία κ. Σολτς; Οδεύουμε σε de facto Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2022, 09:47
Ο Ολαφ Σολτς σε συνέντευξη Τύπου μετά από την τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της Δύσης για τη βοήθεια προς την Ουκρανία. Βρίσκεται σε δύσκολη θέση
| REUTERS/Lisi Niesner/Pool

Γιατί δεν δίνεις τανκς στην Ουκρανία κ. Σολτς; Οδεύουμε σε de facto Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2022, 09:47

Δεν λέει να κοπάσει η συζήτηση στη Γερμανία για τα όπλα που πρέπει να χορηγήσει το Βερολίνο στους Ουκρανούς. Είναι μια συζήτηση που τροφοδοτείται από τη μία πλευρά λόγω της προφανούς διστακτικότητας της κυβέρνησης του Ολαφ Σολτς να ανοίξει τις αποθήκες της βιομηχανίας όπλων και του στρατού και από την άλλη από την παραφιλολογία περί δεσμών της γερμανικής καθεστηκύιας τάξης —επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα που οδήγησαν μεταξύ άλλων σε εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο— με τη Μόσχα.

Ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Ολαφ Σολτς συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπος με σφοδρή κριτική επειδή η Γερμανία αποφεύγει να προσφέρει στο Κίεβο τον βαρύ οπλισμό που ζητάει εναγωνίως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρόεδρος της Ουκρανίας. Αν σκεφτεί βέβαια κανείς ότι αρχικά η Γερμανία είχε προσφέρει απλώς 5.000 κράνη, τώρα έχει ήδη κάνει πολλά: όπως δήλωσε τη Μ. Τετάρτη από τη Ρίγα της Λετονίας η Αναλένα Μπέρμποκ, υπουργός Εξωτερικών και συμπρόεδρος των συγκυβερνώντων Πρασίνων, το Βερολίνο «έχει προσφέρει αντιαρματικούς πυραύλους, Stingers και άλλα πράγματα για τα οποία δεν έχουμε μιλήσει ποτέ δημοσίως, ώστε αυτές οι παραδόσεις να μπορέσουν να γίνουν γρήγορα».

Όμως, όπως σημείωσε η Deutsche Welle, οι αντιδράσεις τον γερμανικό πολιτικό κόσμο για το γεγονός ότι το Βερολίνο δεν προσφέρει τανκς και άλλον βαρύ οπλισμό στους Ουκρανούς συνεχίζονται.

Ο Ολαφ Σολτς ανακοίνωσε παροχή χρηματικής βοήθειας δύο δισ. ευρώ προς την Ουκρανία αλλά δήλωσε ότι ο γερμανικός στρατός δεν έχει περιθώρια να δώσει άλλα όπλα στην Ουκρανία. «Ρωτήσαμε τη γερμανική βιομηχανία οπλικών συστημάτων να μας κάνει γνωστό ποια όπλα μπορεί να διαθέσει στο εγγύς μέλλον» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Και η Μπέρμποκ είπε ότ,ι με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, ο γερμανικός στρατός δεν μπορεί να προσφέρει περαιτέρω οπλισμό, κάτι που μπορεί όμως να πράξει η γερμανική εξοπλιστική βιομηχανία. «Δεν αποτελεί ταμπού» η παράδοση τεθωρακισμένων αρμάτων, δήλωσε χαρακτηριστικά, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει εξοπλισμός στη Γερμανία που να μπορεί να παραδοθεί βραχυπρόθεσμα στην Ουκρανία, εξήγησε.

Την ίδια ώρα όμως, ο Άντον Χοφράιτερ, υψηλόβαθμος στέλεχος των Πρασίνων και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο οποίος μάλιστα πρόσφατα ταξίδεψε στη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, την οποία θεωρητικά στηρίζει.

Μιλώντας στην εκπομπή Morgenmagazin του ZDF  ο Χοφράιτερ είπε χαρακτηριστικά: «Καθυστερούμε με την επιβολή κυρώσεων, καθυστερούμε με τις προμήθειες όπλων κι έτσι υπάρχει ο κίνδυνος αυτός ο πόλεμος να διαρκέσει για πάντα. Ο ίδιος προειδοποίησε για πιθανή διολίσθηση σε έναν «de facto Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Από την πλευρά τους οι Χριστιανοδημοκράτες της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποίησαν ότι εάν ο καγκελάριος Σολτς δεν πάρει θέσει άμεσα υπέρ της παράδοσης περαιτέρω οπλισμού στην Ουκρανία, τότε είναι πιθανό την προσεχή εβδομάδα να καταθέσουν ψήφισμα στην ολομέλεια της Μπούντεσταγκ, της γερμανικής Βουλής δηλαδή, ζητώντας την παράδοση βαρέος οπλισμού. Με αυτόν τον τρόπο «θέλουμε να στηρίξουμε την κυβέρνηση σε αυτή την κρίση» ανέφερε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, Γιόχαν Βάντεπουλ, σημειώνοντας μάλιστα ότι ο Σολτς είναι εν μέρει υπεύθυνος για το γεγονός ότι η Ουκρανία έχει αφεθεί ανυπεράσπιστη.

Οπως επεσήμανε η DW, αυτή η συζήτηση γίνεται ενώ ο ουκρανός πρεσβευτής στο Βερολίνο Αντρίι Μέλνικ συνεχίζει με κάθε τρόπο να εκφράζει, όπως λέει, «απογοήτευση και πικρία» απέναντι στη γερμανική κυβέρνηση και προσωπικά απέναντι στον καγκελάριο Σολτς. «Η θέση ότι ο γερμανικός στρατός δεν είναι πλέον σε θέση να παραδώσει τίποτα στην Ουκρανία είναι ακατανόητη» δήλωσε στο ZDF.

Ο γερμανικός στρατός πάντως, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα tagesschau.de, διαθέτει 400 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου Marder, 100 από τα οποία χρησιμοποιούνται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς και τα οποία θα μπορούσαν να σταλούν στην Ουκρανία. Περίπου 800 τεθωρακισμένα τύπου Fuchs που έχουν τεθεί εκτός χρήσης θα μπορούσαν επίσης να διατεθούν στον ουκρανικό στρατό. Ο ουκρανός πρεσβευτής είπε επίσης ότι σημαντική βοήθεια θα αποτελούσε και η παράδοση αυτοκινούμενων πυροβόλων PzH 2000 (Panzerhaubitze 2000), προσθέτοντας ότι ο γερμανικός στρατός διαθέτει 120 πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς αυτού του τύπου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...