565
Η Μανουέλα Στσβέσιγκ στις εγκαταστάσεις του Nord Stream 2 στο Λιούμπμιν της Γερμανίας, τον Οκτώβριο του 2020 | EPA/CLEMENS BILAN

Γερμανία: «Μαριονέτα του Πούτιν» πρωθυπουργός κρατιδίου που προωθούσε τον Nord Stream 2

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2022, 13:09
Η Μανουέλα Στσβέσιγκ στις εγκαταστάσεις του Nord Stream 2 στο Λιούμπμιν της Γερμανίας, τον Οκτώβριο του 2020
|EPA/CLEMENS BILAN

Γερμανία: «Μαριονέτα του Πούτιν» πρωθυπουργός κρατιδίου που προωθούσε τον Nord Stream 2

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2022, 13:09

Ο Nord Stream 2 φαίνεται ότι θα στοιχειώνει τη γερμανική πολιτική σκηνή για πολύ καιρό ακόμα. Μία γερμανίδα πολιτικός κατηγορείται ότι συνεργάστηκε παράνομα με τη ρωσική Gazprom για να προχωρήσει το έργο του αγωγού στη Γερμανία.

Οπως γράφουν οι Times, η Μανουέλα Στσβέσιγκ, πρωθυπουργός του γερμανικού βορειοανατολικού κρατιδίου Μέκλενμπουργκ-Βόρπομερν, χαρακτηρίζεται ως «η μαριονέτα του Πούτιν» από τους επικριτές της, διότι φέρεται να «δούλευε για λογαριασμό» της ρωσικής κρατικής Gazprom, ώστε να μην σταματήσει η κατασκευή του αγωγού, έργο για το οποίο οι Αμερικανοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι είχαν ζητήσει επανειλημμένως από τη γερμανική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην κατασκευή του.

Πρόσφατα, ο Ολαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η λειτουργία του αγωγού αναβάλλεται επ’ αόριστον.

Η 47χρονη πολιτικός, μέλος του SPD του Ολαφ Σολτς, κατηγορείται ότι ίδρυσε μία ΜΚΟ, που στα χαρτιά είχε ως αποστολή την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά στην πραγματικότητα, προωθούσε τα συμφέροντα του Κρεμλίνου, «αποκρούοντας» τις κριτικές εναντίον του αγωγού και παρακάμπτοντας τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον των εταιρειών που συμμετείχαν στην κατασκευή του.

Εκατοντάδες email και άλλα έγγραφα, που δημοσιοποιήθηκαν στο πλαίσιο της γερμανικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας περί διαφάνειας, καταδεικνύουν τη στενή συνεργασία της με τη Nord Stream 2 AG, την εταιρεία κατασκευής του αγωγού, η οποία συνιστούσε αλλαγές στις ανακοινώσεις της και ζητούσε να κρυφακούει τις συναντήσεις της με δημοσιογράφους, αίτημα στο οποίο δεν φάνηκε να έχει αντίρρηση η γερμανίδα πρωθυπουργός.

Η Στσβέσιγκ ήταν μάλιστα μεταξύ όσων συμμετείχαν στις αποφάσεις για προσλήψεις στην εταιρεία, η οποία ανήκει στην Gazprom. Επικεφαλής της Nord Stream 2 AG είναι ο 66χρονος Ματίας Βάρνιγκ, πρώην πράκτορας της διαβόητης Στάζι, της μυστικής υπηρεσίας της Ανατολικής Γερμανίας και συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν, όταν ήταν πράκτορας της KGB στο Βερολίνο, τη δεκαετία του ’80.

Η γερμανίδα πολιτικός, που θεωρείτο ανερχόμενο στέλεχος στους Σοδιαλδημοκράτες, έχει ζητήσει συγγνώμη για την ανάμειξή της στο έργο του αγωγού και είπε ότι «ο Πούτιν μας εξαπάτησε όλους».

Ο Ολαφ Σολτς και η Μανουέλα Στσβέσιγκ, τον περασμένο Δεκέμβριο – EPA/SEBASTIAN REUTER/ POOL

Οι επικριτές της από άλλα κόμματα ζητούν την παραίτησή της για «τη συνεργασία της με την Gazprom και την εν γνώσει της παραπλάνηση της κοινής γνώμης».

Η Die Welt, μάλιστα, αποκάλεσε το γραφείο της πολιτικού «παράρτημα της Gazprom».

Η γερμανική εφημερίδα παρουσίασε έγγραφα που αποκαλύπτουν τα σχέδια της Στσβέσιγκ να προσλάβει «έμπειρους υπαλλήλους» από τη Nord Stream 2 AG στην περιβαλλοντική ΜΚΟ, που ίδρυσε πέρυσι. Εκατομμύρια ευρώ από την Gazprom διοχετεύονταν στη ΜΚΟ ώστε να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις με στόχο την ολοκλήρωση του αγωγού.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης πως ο διευθυντής επικοινωνίας του Nord Stream 2 έλεγε στην πρωθυπουργό του κρατιδίου ότι η ΜΚΟ «είναι η έξυπνη απάντησή μας εναντίον στη σκληρή στάση των ΗΠΑ».

Η Στσβέσιγκ είχε εκφωνήσει ομιλία στην Μπούντεσταγκ υπέρ του αγωγού, τονίζοντας ότι όσοι είναι αντίθετοι στην κατασκευή του, θέλουν να πιέσουν τη Γερμανία να αγοράσει αμερικανικό φυσικό αέριο.

Μετά τις αποκαλύψεις, οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες όρισαν επιτροπή για να εξετάσει τις καταγγελίες περί διαπλοκής της κυβέρνησης του κρατιδίου, της περιβαλλοντικής MKO και της Gazprom.

Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, πρώην καγκελάριος και συνεργάτης των Ρώσων, πρόεδρος της Nord Stream 2 AG και μέλος του ΔΣ στην Gazprom, σύμφωνα με τους Times, καθώς συναντήθηκε πολλές φορές με τη Στσβέσιγκ για να συζητήσουν πώς να αποφύγουν τις αμερικανικές κυρώσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...