Εξηγήσεις για το κατηγορηματικό «όχι» στην πρότασης συνεργασίας που απηύθυνε προς το ΠΑΣΟΚ ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή, λίγες ώρες πριν ολοκληρωθεί το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗΣΥ).
«Είναι προκλητικό ο πρωθυπουργός που συγκυβερνά με το ακροδεξιό μόρφωμα των ΑΝΕΛ, που δέχθηκε όλες τις απαιτήσεις των πιο συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης, να μας καλεί σε προοδευτικά μέτωπα. Αυτός που πρόδωσε τον προοδευτικό κόσμο που τον εμπιστεύτηκε και έσπειρε ψεύτικες ελπίδες που έφεραν θύελλες στον τόπο», τόνισε η ίδια, επισημαίνοντας ότι δέχθηκε θετικά, ενθαρρυντικά μηνύματα («Καλά του τα είπες») από όλη την Ελλάδα.
Η ίδια απηύθυνε για ακόμη μία φορά ανοικτό προσκλητήριο προς όλες τις προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις του τόπου, κόμματα, πολιτικές κινήσεις και προσωπικότητες, «προφανώς και στους πολίτες που εγκλωβίστηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε.
«Επιδιώκουμε την αλλαγή των συσχετισμών, ώστε να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση. Επιδιώκουμε τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και την καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Και όποιος βλέπει μόνο την ανάγκη να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και αδιαφορεί για τα υπόλοιπα, ουσιαστικά λέει στον κόσμο να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία και να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε εφεδρεία», τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Ερωτώμενη αν θα στηρίξει η ΔΗΣΥ τη ΝΔ, σε περίπτωση που αναδειχθεί η τελευταία σε πρώτο κόμμα, αλλά χωρίς να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία η κυρία Γεννηματά απάντησε: «Είμαστε σταθεροί στην πρότασή μας για τον σχηματισμό μιας ισχυρής κυβέρνησης ευρείας λαϊκής στήριξης και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, στην οποία θα πρέπει να συμμετέχουν οπωσδήποτε το πρώτο και το δεύτερο κόμμα. Αν είμαστε εμείς δεύτερο κόμμα, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει και λύση για τη χώρα». Και τόνισε: «Εμείς θέλουμε και θα είμαστε μέρος της λύσης, όμως δεν πρόκειται να γίνουμε συμπλήρωμα κανενός».
Αναφορικά με τη συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου η ίδια υπενθύμισε ότι το κόμμα της έχει καταθέσει στη Βουλή πρόταση που προβλέπει την κατάργηση του μπόνους το οποίο θα δίνεται μόνο σε κόμματα ή συνασπισμούς κομμάτων που λαμβάνουν το 42% σε εκλογές και θα ανέρχεται σε 25-30 έδρες τη διατήρηση του ορίου 3% για είσοδο στη Βουλή, το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, το δικαίωμα ψήφου στα 17 και το δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς και Ελληνες κατοίκους εξωτερικού.
Το πρόγραμμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης («Σχέδιο Ελλάδα») προωθεί «τολμηρές ανατροπές», όπως είπε η ίδια, στη φορολογία, στη σχέση κράτους και αγοράς, στο κράτος, στη Δικαιοσύνη, στην Παιδεία, παντού, καθώς και μεταρρυθμίσεις που θα ευνοούν υγιείς επενδυτικές πρωτοβουλίες και θα ξανανοίξουν τον δρόμο στην ανάπτυξη. «Σήμερα τα πάντα πρέπει να σημαίνουν παραγωγή. Ελληνική παραγωγή», τόνισε.
Το βασικό μήνυμα του συνεδρίου της ΔΗΣΥ είναι η «αναγέννηση της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης, της Κεντροαριστεράς για την εθνική ανασυγκρότηση», ενώ τελικός στόχος είναι ο «ενιαίος φορέας».
«Το συνέδριό μας, πολιτικό και προγραμματικό, είναι ένας σημαντικός σταθμός σε αυτήν την κατεύθυνση. Προχωράμε με νέους ανθρώπους, νέες ιδέες, συγκεκριμένο και καλά επεξεργασμένο πρόγραμμα και σχέδιο, για να διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία ένα νέο πλειοψηφικό ρεύμα πραγματικής ελπίδας», επανέλαβε η ίδια.
Μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης την Παρασκευή η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε την εκλογή επικεφαλής από τη βάση για τον νέο ενιαίο φορέα της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, μέσα από ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες» τον Οκτώβριο του 2017.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News