330
Το λογότυπο της Amazon σε αποθήκη της εταιρείας στη Γαλλία | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Γαλλία: Η Amazon πιέζει για να αποσυρθεί νόμος υπέρ των μικρών βιβλιοπωλείων

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2021, 14:01
Το λογότυπο της Amazon σε αποθήκη της εταιρείας στη Γαλλία
| REUTERS/Gonzalo Fuentes

Γαλλία: Η Amazon πιέζει για να αποσυρθεί νόμος υπέρ των μικρών βιβλιοπωλείων

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2021, 14:01

H Amazon πρότεινε την αύξηση των τελών για την παράδοση βιβλίων στα 2 ευρώ (από σχεδόν μηδενικά που είναι σήμερα) αν το γαλλικό Κοινοβούλιο αποσύρει νόμο με τον οποίο θα γινόταν πιο δύσκολο στα μεγάλα βιβλιοπωλεία να εκτοπίσουν από την αγορά τα μικρά.

Το Reuters, που επικαλείται τη γαλλίδα γερουσιαστή Λορ Νταρκό, αναφέρει ότι η Amazon πρότεινε το τέλος για την κατ’ οίκον παράδοση να είναι τουλάχιστον 1,8 με 2 ευρώ.

Η πρόταση έγινε από τον αντιπρόεδρο της αμερικανικής εταιρείας, αρμόδιο για τα βιβλία και το Kindle (τη συσκευή ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων), στις 25 Αυγούστου, προς την υπουργό Πολιτισμού Ροζελίν Μπασελό. Η Νταρκό δεν ήταν παρούσα σε εκείνη τη σύσκεψη, αλλά άκουσε την πρόταση σε άλλη συνάντηση από έτερο αξιωματούχο της Amazon.

Η εταιρεία, ασκώντας για μήνες εντατικό λόμπινγκ, υποστήριζε ότι θα δεχόταν την αύξηση των τελών, όπως συμβαίνει και με άλλα αγαθά, με τον όρο να αποσυρθεί ο νόμος.

Τα μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία, πολλές φορές συνοικιακά ή επικεντρωμένα σε ορισμένα είδη βιβλίων, σχεδόν είναι θεσμός στη Γαλλία. Υπέρ τους ισχύουν ευεργετικές διατάξεις που τα βοήθησαν να αντεπεξέλθουν στο αναγκαστικό κλείσιμο λόγω της πανδημίας και τον ανταγωνισμό από τις μεγάλες αλυσίδες ή τα ηλεκτρονικά καταστήματα (Amazon, Fnac, Leclerc). Παρά ταύτα, τα περιθώρια κέρδους είναι μικρά, ενώ δεν είναι εύκολο να ανταγωνιστούν τους «μεγάλους» στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Στη Γαλλία, με το τρέχον καθεστώς, απαγορεύεται η δωρεάν παράδοση βιβλίων. Ενώ οι ανεξάρτητοι πρέπει να προσθέσουν 5-7 ευρώ στην τιμή για να αντεπεξέλθουν στα ταχυδρομικά έξοδα, οι μεγάλες φίρμες απλώς προσθέτουν ένα ονομαστικό τέλος 0,01 ευρώ.

Ο νέος νόμος ορίζει ένα ελάχιστο τέλος για την παράδοση, ώστε να ομαλοποιήσει το πεδίο του ανταγωνισμού για τους «μικρούς» και ανεξάρτητους.

Η Amazon υποστήριξε στο Reuters ότι το 40% των παραδόσεων γίνονται σε περιοχές χωρίς βιβλιοπωλείο και ότι με τον νόμο οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν.

Εν τέλει, όπως σημειώνει το Reuters, η γαλλική κυβέρνηση δεν υπέκυψε στις πιέσεις και ο νόμος αναμένεται να περάσει από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση στις 19 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια θα οριστεί το ελάχιστο ποσό και θα εφαρμοστεί ο νόμος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...