Ο εγκλεισμός στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οδήγησε πολλούς στην ανάγνωση για να περάσουν οι ώρες που στις εποχές της κανονικότητας θα τις περνούσαν εκτός σπιτιού. Και όταν εξαντλούνται τα αποθέματα των αδιάβαστων βιβλίων, κάπως πρέπει να βρεθούν νέα.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα online βιβλιοπωλεία ήταν το καταφύγιο για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και βέβαια στη Γαλλία, που έχει μια ιδιαίτερη αναγνωστική κουλτούρα. Η χώρα όμως έχει και μια πολύ ιδιαίτερη τάση για κρατική παρέμβαση υπέρ των μικρών βιβλιοπωλών, η οποία στην περίπτωσή της κράτησε τον κλάδο όρθιο.
«Το μοτίβο σε όλη τη χώρα ήταν κοινό», λέει στον Guardian ιδιοκτήτρια ενός μικρού ανεξάρτητου βιβλιοπωλείου, καθώς σε πολλοί επιδίωκαν να στηρίξουν τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία της περιοχής τους.
Ενα από βιβλία που –διόλου αναπάντεχα– αναζητούσαν οι αγοραστές ήταν η «Πανούκλα» του Αλμπέρ Καμύ. Η επιδημία που σαρώνει την πόλη στη νουβέλα του νομπελίστα συγγραφέα θύμιζε σε πολλά την πανδημία των καιρών μας. Κάθε ηλικιακή ομάδα ήθελε όμως τα δικά της βιβλία: τα παιδιά βιβλία φαντασίας, οι ενήλικοι μυθιστορήματα και κλασικούς, με μια έμφαση σε ιστορίες με ιούς και μεταποκαλυπτικές εικόνες.
Η γαλλική κυβέρνηση στήριξε τους μικρούς βιβλιοπώλες σαν μια ακόμη πτυχή στον πόλεμό της κατά των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών. Ορισε μάλιστα ελάχιστη αξία για τις αποστολές βιβλίων κατ’ οίκον για να σταματήσει τον ανταγωνισμό εναντίον των ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων από τις αλυσίδες που τα απέστειλαν με ονομαστική χρέωση ενός λεπτού του ευρώ (δεν επιτρέπονται οι δωρεάν αποστολές) έναντι 6-7 ευρώ για τους μικρούς. Μέχρι και η υπουργός Πολιτισμού Ροζελίν Μπασελό πήρε το μέρος των «μικρών», ζητώντας από τους πολίτες να μην αγοράζουν από τα μεγάλα ηλεκτρονικά καταστήματα.
Η κυβέρνησή του Μακρόν από το δεύτερο λοκντάουν, τον περασμένο Νοέμβριο και εντεύθεν, αποφάσισε την επιδότηση για τις αποστολές των μικρών. Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να διατηρήσουν το 70% των πωλήσεων, παρά το γεγονός ότι παρέμειναν κλειστά για πολλούς μήνες.
Αυτού του είδους οι παρεμβάσεις, συνεχίζει ο Guardian, είναι ένα από τα λίγα πεδία πολιτικής για τα οποία υπάρχει διακομματική συναίνεση.
Επιπλέον, στη Γαλλία, όπως και στην Ελλάδα, ισχύει νόμος για την ενιαία τιμή των βιβλίων. Οι εκπτώσεις δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 5%, γεγονός που επιτρέπει στα μικρά καταστήματα να μη συνθλίβονται εμπορικά από τα μεγάλα. Ετσι η χώρα έχει φτάσει να έχει 3.500 ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία με περίπου 12.000 υπαλλήλους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News