Μια προοδευτική ατζέντα παρουσίασε την Τετάρτη, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας που έχει την εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Μακρόν, τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, πρότεινε στην ομιλία του στο Στρασβούργο –και ενώπιον της νέας προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα– την ένταξη του περιβάλλοντος και του δικαιώματος στην άμβλωση στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
Πρέπει «να επικαιροποιήσουμε αυτόν τον Χάρτη για να είναι περισσότερο σαφής σχετικά με την αναγνώριση του δικαιώματος στην άμβλωση και με την προστασία του περιβάλλοντος», τόνισε, παρουσιάζοντας τους στόχους της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ μόλις μία ημέρα μετά την εκλογή της Μαλτέζας Ρομπέρτα Μετσόλα, η οποία, μητέρα τεσσάρων παιδιών, είναι αντίθετη στην άμβλωση.
Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση βασίζεται σε τρεις θεμελιώδεις υποσχέσεις: δημοκρατία, πρόοδος και ειρήνη. Αυτό δήλωσε κατά τα άλλα ο πρόεδρος της Γαλλίας, ανοίγοντας μια ευρύτερη συζήτηση για τις αξίες στην ΕΕ, τις οποίες ως γνωστόν δεν συμμερίζονται απολύτως χώρες όπως η Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν ή η Πολωνία.
«Πρέπει να ξανακερδίσουμε αυτούς που έχουν απομακρυνθεί από το Κράτος Δικαίου», είπε εξηγώντας ότι το Κράτος Δικαίου δεν είναι ευρωπαϊκή ανακάλυψη.
«Είναι μία θεμελιώδης δημοκρατική αξία την οποία οφείλει να σέβεται η Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε απευθυνόμενος προς τις χώρες που έχουν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό μπλοκ, χωρίς να ενστερνίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες. Ηταν ένα σαφές μήνυμα του Μακρόν προς τη Βουδαπέστη και τη Βαρσοβία.
La fin de l'État de droit, c'est le règne de l'arbitraire. La fin de l'État de droit, c'est le retour aux régimes autoritaires. pic.twitter.com/O1uF2987ET
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) January 19, 2022
Μία από τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας θα είναι η προστασία των θεμελιωδών αξιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η υπεράσπιση της φιλελεύθερης δημοκρατίας, είπε. Θα είναι επίσης η προώθηση της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μετά το Brexit
Η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλουν να βρουν έναν δρόμο εμπιστοσύνης, είπε o γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος στις μετά το Brexit σχέσεις των δύο πλευρών. Να γίνει σαφές ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι δύο πλευρές πρέπει να τηρηθούν, πρόσθεσε.
«Τίποτε δεν θα θέσει σε αμφισβήτηση τον φιλικό δεσμό που μας συνδέει με τους βρετανούς φίλους μας», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης απαιτεί μία βρετανική κυβέρνηση «καλής πίστης» που τηρεί ό,τι έχει συμφωνήσει στις συμφωνίες της με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Μαζί με το ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία
Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να εγγυηθεί τον σεβασμό της κυριαρχίας όλων των ευρωπαϊκών κρατών όποια και είναι η ιστορία τους, τόνισε επίσης ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να προωθήσει μία πρόταση για την οικοδόμηση μίας νέας τάξης ασφάλειας και σταθερότητας, ως Ευρωπαίοι προς Ευρωπαίους, σε συνεργασία με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, πρόταση που θα συνοδευθεί από «έναν ειλικρινή και απαιτητικό διάλογο» με τη Μόσχα.
Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Ενωση πρέπει να διασφαλίσει και να υπερασπισθεί την ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας απέναντι στην Ρωσία. «Η ασφάλεια στην ήπειρό μας είναι αδιαχώριστη», είπε προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να προσδιορίσουν τις δικές τους σταθερές ασφαλείας και να διασφαλίσουν ότι γίνονται σεβαστές.
«Οι προσεχείς εβδομάδες πρέπει να μας οδηγήσουν στην ολοκλήρωση μίας ευρωπαϊκής πρότασης για την οικοδόμηση μίας νέας τάξης ασφάλειας και σταθερότητας. Οφείλουμε να την οικοδομήσουμε μεταξύ Ευρωπαίων, στην συνέχεια να την μοιρασθούμε με τους συμμάχους μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για να την προτείνουμε έπειτα για διαπραγμάτευση στην Ρωσία», εξήγησε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News