Το όνομά του είναι Χαφτάρ, Σαντάμ Χαφτάρ, και είναι ο μικρότερος γιος του Χαλίφα, του πολέμαρχου της Κυρηναϊκής που εμποδίζει τον πλήρη εκτουρκισμό της Λιβύης, ακόμη και την πιθανότητα μελλοντικής κυριαρχίας των τζιχαντιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων». Πώς ακριβώς ο Χαλίφα οργανώνει την άμυνα των προοδευτικότερων στοιχείων της βορειοαφρικανικής χώρας; Με κινήσεις τακτικής, αλλά και ουσίας, όσο ο χρόνος τρέχει προς τον εκλογικά προγραμματισμένο Δεκέμβριο.
Η Repubblica δεν συμπαθεί τον Χαφτάρ, όπως όλα τα ιταλικά Μέσα που ταυτίστηκαν με την πολιτική του «πεντάστερου» υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο την εποχή του ανοιχτού εμφυλίου πολέμου – όλα τους υποστήριξαν αναφανδόν τον «αναγνωρισμένο» φίλο του Ερντογάν, τον Φαγιέζ αλ-Σαράζ. Ωστόσο πιστώνει στον φιλέλληνα πολέμαρχο ότι καθάρισε με επιτυχία τις ανατολικές (και πετρελαιοφόρες) περιοχές της Λιβύης από τον τζιχαντιστικό συμμοριτισμό.
Τώρα γράφει ότι ο Χαλίφα ετοιμάζει το στερνοπαίδι του για τις εκλογές του Δεκεμβρίου, σε περίπτωση που, τελικά, δεν θα συμμετάσχει στην κούρσα ο ίδιος. Εχει κάνει τους λογαριασμούς του, έχει μετρήσει τους φίλους του στα Εμιράτα, στην Αίγυπτο και στις ΗΠΑ, και αποφάσισε να κινηθεί. Το πρώτο αξίωμα που πρέπει να αναλάβει ο Σαντάμ προτού στηθούν κάλπες είναι η αρχηγία του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, γνωστού διεθνώς ως LNA – επειδή, όταν μιλάμε για αραβικές χώρες, ο στρατός είναι το καλύτερο εφαλτήριο για ανάληψη πολιτικής θέσης.
Το σχέδιο του Χαλίφα δεν είναι ασήμαντο, λένε οι Ιταλοί, αν και «πολλοί Λίβυοι» απεχθάνονται συνέχιση του κανταφικού νεποτισμού, δηλαδή «μια δυναστεία πατέρα και παιδιού». Επίσης, το σχέδιο δεν είναι ανεξάρτητο από τις προθέσεις των διεθνών και περιφερειακών παικτών να μην αφήσουν περιθώρια ανασύνταξης και δημιουργίας προοπτικής εξουσίας στους φονταμενταλιστές «Αδελφούς» (που ηττήθηκαν μεν στο Κάιρο με την πτώση του Μοχάμεντ Μόρσι το 2013, όμως δεν εξαφανίστηκαν από τη Μέση Ανατολή).
Η Repubblica ισχυρίζεται ότι για να γίνει η πορεία του Σαντάμ ευκολότερη μέσα στο στράτευμα, ο Χαλίφα «περιθωριοποίησε» κάποια «ανταγωνιστικά» επιτελικά στελέχη, ενεργοποίησε όμως και κατάλληλες διασυνδέσεις στο εξωτερικό. Ο Σαντάμ ταξίδεψε μέχρι και το Ισραήλ, λέει, και συναντήθηκε με ισραηλινούς πράκτορες. Το ρεπορτάζ εικάζει ότι αυτές οι αδιανόητες σε άλλες εποχές επαφές ήταν αποτέλεσμα της πρόσφατης σύμπλευσης Ισραήλ και Εμιράτων στους… κόλπους των «συμφωνιών του Αβραάμ». Εξυπακούεται ότι ανάλογες συναντήσεις είχε ο Σαντάμ στην Αίγυπτο και στα Εμιράτα.
Βροντερό στοπ στον Ντμπεϊμπά
Το πολιτικό μέλλον του γιου του δεν είναι η μοναδική έγνοια του Χαλίφα Χαφτάρ. Οπως θα περίμενε κανείς, οι σχέσεις του με τον «μεταβατικό» πρωθυπουργό της Λιβύης (της Τρίπολης), τον φιλότουρκο επιχειρηματία Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, δεν είναι και οι καλύτερες. Το κοινοβούλιο της Λιβύης έχει μπλοκάρει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησής του, έτσι ο Ντμπεϊμπά αντιμετωπίζει ήδη σοβαρά προβλήματα διακυβέρνησης: «Χωρίς Προϋπολογισμό, δηλαδή χωρίς χρήματα, έχει τα χέρια του δεμένα» ομολογεί και η Repubblica.
Και δίνει το τελευταίο επεισόδιο ειλικρινούς και ανυποχώρητης εχθρότητας που εισέπραξε ο Ντμπεϊμπά όταν αποφάσισε να κινηθεί εκτός ορίων τουρκικής προστασίας, δηλαδή στις ανατολικές περιοχές της ίδιας του της χώρας: «Την περασμένη Δευτέρα ο Ντμπεϊμπά και κάποιοι υπουργοί του αποπειράθηκαν να προσγειωθούν στη Βεγγάζη, αλλά ο Χαλίφα Χαφτάρ και οι άνδρες του δεν το επέτρεψαν». Υποτίθεται ότι εκείνο θα ήταν ένα ταξίδι συμφιλίωσης και όχι μία ευκαιρία για σαμποτάζ…
Οι Ιταλοί καταλήγουν με ένα μελαγχολικό αλλά ατόφιο σχόλιο: «Τα συγκρουόμενα σχέδια και συμφέροντα στη Λιβύη επιβεβαιώνουν ένα πράγμα, ότι η πολιτική εκεχειρία είναι εμφανής μόνο όταν γίνονται προετοιμασίες για καινούργιες μάχες. Ο Χαφτάρ έχει το δικό του σχέδιο, το οποίο δεν αποκλείει τη νέα προσφυγή στα στρατιωτικά μέσα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News