647
Ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει τη Μονακό με πλεονέκτημα έδρας στο ΣΕΦ | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Ευρωλίγκα: Το κόκκινο του Ολυμπιακού και της ντροπής

Sportscaster Sportscaster 9 Απριλίου 2022, 15:55
Ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει τη Μονακό με πλεονέκτημα έδρας στο ΣΕΦ
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Ευρωλίγκα: Το κόκκινο του Ολυμπιακού και της ντροπής

Sportscaster Sportscaster 9 Απριλίου 2022, 15:55

Η κανονική περίοδος της εφετινής Ευρωλίγκας ολοκληρώθηκε -παρά ένα ματς- με δυο παιχνίδια να δίνουν δικαιώματα στους καχύποπτους και να προκαλούν θυμηδία, έτσι όπως εξελίχθηκαν το βράδυ της Παρασκευής.

Στη Μαδρίτη η Ρεάλ είχε τον έλεγχο του αγώνα της με την Μπάγερν Μονάχου για πάνω από 25 λεπτά, στο τέλος της τρίτης περιόδου βρισκόταν μπροστά στο σκορ με +20, όμως στο φινάλε ηττήθηκε με 9 πόντους διαφορά (88-97). Εντελώς ξαφνικά και ανεξήγητα, στο τελευταίο δεκάλεπτο κατέρρευσε, και «επέτρεψε» στη γερμανική ομάδα να της βάλει 38 πόντους – τους τριπλάσιους απ’ όσους πέτυχε εκείνη (13).

Στο Βελιγράδι η Αναντολού Εφές δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα απέναντι στον (βαθμολογικά αδιάφορο) Ερυθρό Αστέρα. Πήγαινε για μια άνετη νίκη, ώσπου έφτασαν τα νέα από τη Μαδρίτη. Οι Τούρκοι έπαθαν «μπλακ-άουτ», και στα λεπτά που υπολείπονταν ώς τη λήξη του ματς δεν σκόραραν ούτε ένα καλάθι. Εχασαν με διαφορά 8 πόντων (93-85).

Οι ανατροπές ομορφαίνουν τα σπορ, όμως από τον κανόνα εξαιρούνται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η ήττα μπορεί να συμφέρει μια ομάδα περισσότερο από τη νίκη, επειδή έτσι θα διασταυρωθεί με έναν πιο «βολικό» αντίπαλο στη συνέχεια του τουρνουά. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η Ρεάλ ή η Εφές επέλεξαν να χάσουν. Αλλά και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το αντίθετο. Το ίδιο θα συμβεί και στο παιχνίδι που απομένει (13 Απριλίου), εφόσον η Μακάμπι ηττηθεί από την αδιάφορη Φενέρμπαχτσε. Ο απερχόμενος CEO της EuroLeague, Τζόρντι Μπερτομέου, θα μπορούσε να προστατέψει την (τραυματισμένη, έτσι κι αλλιώς) αξιοπιστία της διοργάνωσης, και να μη βάλει τις ομάδες σε πειρασμό, διατάζοντας την ταυτόχρονη διεξαγωγή όλων των αναμετρήσεων που διαμορφώνουν τον χάρτη των πλέι-οφ. Προτίμησε, όμως, να αφήσει τη λίγκα στο έλεος των κακοπροαίρετων.

Η απρόσμενη ήττα της Ρεάλ επηρέασε και τον Ολυμπιακό. Για καλό, ή για κακό; Θα δείξει. Τον ανέβασε στη 2η θέση της τελικής κατάταξης της κανονικής περιόδου (είναι η υψηλότερη που έχει καταλάβει ελληνική ομάδα στην Ευρωλίγκα με το σημερινό της φορμάτ, δηλαδή από το 2016 και μετά), και τον έφερε αντιμέτωπο στα πλέι-οφ με την (7η) Μονακό, με πλεονέκτημα έδρας. Τα δύο πρώτα ματς της σειράς θα διεξαχθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα στο ΣΕΦ. Εφόσον οι «ερυθρόλευκοι» προκριθούν στο Φάιναλ-4 του Βελιγραδίου, ο αντίπαλός τους στον ημιτελικό θα αναδειχθεί από το «ζευγάρι» Αρμάνι – Εφές/Μακάμπι.

Η Μονακό έπαιξε καταπληκτικό μπάσκετ το τελευταίο δίμηνο, και για να μπει στους «8» έφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Νίκησε την Αρμάνι στο Μιλάνο, και συνέτριψε τον Ολυμπιακό στο Πριγκιπάτο, που είναι μια πολύ δυνατή έδρα. Είναι μια εξαιρετικά αθλητική ομάδα, με μπόλικο ταλέντο, και με τον σπουδαίο Μάικ Τζέιμς στο ρόστερ της. Το μόνο που της λείπει, είναι η εμπειρία των πλέι-οφ. Για να την αποκλείσει, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να εκμεταλλευθεί το αβαντάζ έδρας στο 100%.

Η Μπαρτσελόνα θα αναμετρηθεί με την Μπάγερν, ενώ τα άλλα δύο «ζευγάρια» θα γίνουν γνωστά μετά τον αγώνα της Μακάμπι με τη Φενέρ. Αν η Μακάμπι νικήσει, θα συναντήσει τη Ρεάλ (με μειονέκτημα έδρας). Και η Εφές, την Αρμάνι. Αν ηττηθεί, θα παίξει αυτή με την Αρμάνι, και η Ρεάλ με την Εφές.

Ο Παναθηναϊκός τερμάτισε στη 13η θέση (πάνω μόνο από τη Βιλερμπάν και τη Ζαλγκίρις Κάουνας) με ρεκόρ 9-19. Ηταν η χειρότερή του σεζόν στην Ευρωλίγκα. Μακριά από το ΟΑΚΑ συμπλήρωσε 14 ολόκληρους μήνες χωρίς να γευτεί τη χαρά της νίκης, με 17 διαδοχικές ήττες και μόλις δύο «διπλά».

Τι έφταιξε; Πολλά και διάφορα. Ηταν ελάχιστα τα ματς στα οποία παρατάχθηκε πλήρης, και σε πολλά συμπλήρωσε 10άδα… με το ζόρι. Επτά αγώνες τους έχασε στις «λεπτομέρειες»: με διαφορές τεσσάρων πόντων, ή και μικρότερες. Δεν κατάφερε, ποτέ, να «χτίσει» ένα σερί μερικών θετικών αποτελεσμάτων, που θα τόνωνε το ηθικό του και -πιθανότατα- θα άλλαζε τη μοίρα του στη διοργάνωση.

Αλλά ο κυριότερος λόγος της αποτυχίας του ήταν οι άστοχες επιλογές του την εποχή που διαμόρφωνε το εφετινό του ρόστερ. Παίκτες όπως ο Κέντρικ Πέρι, ο Τζεχάιβ Φλόιντ και ο Γουίλ Φέρελ, δεν κατάφεραν να σταθούν στο επίπεδο της Ευρωλίγκας. Ενώ κάποιοι άλλοι, που απομακρύνθηκαν βιαστικά, ίσως άξιζαν μερικές ευκαιρίες ακόμη. Οπως ο Αλφα Ντιαλό, ο οποίος με τις μετέπειτα εμφανίσεις του στη Μονακό απέδειξε ότι, μάλλον, αδικήθηκε στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...