672
Ο 39χρονος Ντουάιτ Χάουαρντ σε ένα εντυπωσιακό στιγμιότυπο από τον αγώνα των Λέικερς με τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς | Darren Yamashita-USA TODAY Sports / Reuters

Ο «Τιτανικός» των Λος Αντζελες Λέικερς

Sportscaster Sportscaster 8 Απριλίου 2022, 16:18
Ο 39χρονος Ντουάιτ Χάουαρντ σε ένα εντυπωσιακό στιγμιότυπο από τον αγώνα των Λέικερς με τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς
|Darren Yamashita-USA TODAY Sports / Reuters

Ο «Τιτανικός» των Λος Αντζελες Λέικερς

Sportscaster Sportscaster 8 Απριλίου 2022, 16:18

Πολλοί το περίμεναν. Αλλά, και πάλι, ήταν έκπληξη πρώτου μεγέθους. Οι Λος Αντζελες Λέικερς, ένα από τα δυο μεγαλύτερα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου στο εφετινό ΝΒΑ (σύμφωνα με τις αποδόσεις των γραφείων στοιχηματισμού πριν αρχίσει το πρωτάθλημα), θα παρακολουθήσουν το υπόλοιπο της σεζόν, το πιο σημαντικό της κομμάτι, από την τηλεόραση. Η ήττα τους, την περασμένη Τετάρτη, από τους βαθμολογικά αδιάφορους Φίνιξ Σανς, σε συνδυασμό με τη νίκη των Σαν Αντόνιο Σπερς επί των Ντένβερ Νάγκετς, έσβησε και τις τελευταίες ελπίδες των «λιμνανθρώπων» για συμμετοχή τους στο play-in τουρνουά της Δύσης, στο οποίο αγωνίζονται οι 10 καλύτερες ομάδες της περιφέρειας.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα «ναυάγια» στα χρονικά του αμερικανικού πρωταθλήματος μπάσκετ. Ποτέ στο παρελθόν, από το 1984 που ανακοινώνονται προβλέψεις για την πορεία κάθε ομάδας, το πρώτο ή το δεύτερο φαβορί δεν είχε απουσιάσει από την postseason. Ποτέ, οι θερινές διακοπές του δεν είχαν αρχίσει τόσο νωρίς, αμέσως μετά το τέλος της regular season. Μέχρι και ο Σακίλ Ο’Νιλ, ο οποίος κατέκτησε τρεις διαδοχικούς τίτλους με τους Λέικερς, τους «τρόλαρε» για την παταγώδη αποτυχία τους, στην εκπομπή ΤΝΤ.

Οι αιτίες γι’ αυτό το «φιάσκο» των πρωταθλητών του 2020 πρέπει να αναζητηθούν στο «χτίσιμο» της εφετινής ομάδας, το περασμένο καλοκαίρι. Τότε που τα «μεγάλα κεφάλια» των Λέικερς, πάνω στη βιασύνη τους να επαναφέρουν την ομάδα στην κορυφή του ΝΒΑ, αγνόησαν θεμελιώδεις κανόνες του μπάσκετ (και των σπορ, γενικότερα), κατασκευάζοντας, στην ουσία, έναν γίγαντα με πήλινα πόδια.

Στα τέλη Ιουλίου του 2021 έκαναν το μεγάλο «μπαμ», φέρνοντας στο Λος Αντζελες τον Ράσελ Ουέστμπρουκ με ανταλλαγή (από τους Ουίζαρντς). Το σχέδιο ήταν, αυτός ο εμβληματικός πλέι-μέικερ να προστεθεί στην παρέα των άλλων δύο μεγάλων «αστέρων» της ομάδας (ΛεΜπρόν Τζέιμς και Αντονι Ντέιβις), και να δημιουργηθεί ένα ακατανίκητο «Big-3». Απλό, αλλά και… εγκληματικά αφελές. Οσοι παρακολουθούν το ΝΒΑ, έστω και λίγο, γνωρίζουν την παραδοσιακή δυσκολία του κατά τα άλλα σπουδαίου παίκτη να συνεργάζεται αρμονικά με άλλες «ντίβες». Αυτός ήταν πάντα ο χαρακτήρας του, και δεν θα άλλαζε τώρα, στα 33 του. Δεν του αρέσει να… αποχωρίζεται την μπάλα, ενώ «απαιτεί» από τους εκάστοτε συμπαίκτες του να του ανοίγουν χώρους για να πλησιάσει το αντίπαλο καλάθι, επειδή το μακρινό του σουτ είναι «για κλάματα». Το κοινό της «Crypto.com Arena» δεν τον αγάπησε. Εβαζε την προσωπική του προβολή πάνω από το συμφέρον της ομάδας του.

Επιπλέον, έχοντας ως κυριότερο κριτήριο το «όνομα» και την εμπειρία του παίκτη, οι Λέικερς γέμισαν το ρόστερ τους με βετεράνους, μεγαλούτσικους σε ηλικία. Ο ΛεΜπρόν είναι του 1984. Ο Ουέστμπρουκ, του 1988. Οι περισσότεροι από τους βασικούς του rotation (Καρμέλο Αντονι, Ντουάιτ Χάουαρντ, Τρέβορ Αρίζα, Ντι Τζέι Ογκουστιν, Κεντ Μπέιζμορ, Γουέιν Ελινγκτον…) γεννήθηκαν τη δεκαετία των ’80s. Ο Ντέιβις (του 1993) και ο Εϊβερι Μπράντλεϊ (του 1990) είναι οι εξαιρέσεις. Οσοι υποστήριζαν ότι οι Λέικερς θα ξέμεναν από δυνάμεις, δικαιώθηκαν. Πού να βρει η ομάδα αντοχές για να μαρκάρει; Οι αριθμοί λένε ότι σε κάθε της παιχνίδι δεχόταν, κατά μέσον όρο, πάνω από 112 πόντους, εμφανίζοντας μια από τις χειρότερες άμυνες.

Υπήρξαν και ατυχίες. Ο Αντονι Ντέιβις αποδείχτηκε εξαιρετικά «εύθραυστος», για ακόμη μία χρονιά, και δεν κατάφερε να βοηθήσει (σχεδόν) στα μισά ματς. Ο ΛεΜπρόν έλειψε, κι αυτός, σε αρκετούς αγώνες. Η «τριάδα» ΛεΜπρόν, Ντέιβις και Ουέστμπρουκ εμφανίστηκε σε πλήρη σύνθεση, σε μόλις 21 παιχνίδια. Αλλά και τότε, οι επιδόσεις της δεν ήταν αντάξιες των μεγάλων προσδοκιών. Εφέτος οι Λέικερς δεν ήταν παρά μια εντυπωσιακή σύναξη «αστέρων», που απέτυχαν να συνεργαστούν αρμονικά. Ο Ουέστμπρουκ, που άλλαξε φανέλα για τρίτη φορά μέσα σε τρία χρόνια, κυνηγώντας το πρώτο του «δαχτυλίδι», δεν θα παίξει ούτε στα πλέι-οφ.

Το μέλλον της ομάδας με τους περισσότερους τίτλους στο ΝΒΑ (έχει 17, όσους και οι Σέλτικς) είναι εξαιρετικά αβέβαιο. Δεν διαθέτει κάποιο νέο ταλέντο, γύρω από το οποίο θα μπορούσε να «χτίσει» την επόμενη μέρα, ο κόουτς Φρανκ Βόγκελ, λογικά, θα απομακρυνθεί, ως ο βασικός υπεύθυνος γι’ αυτήν την τραγωδία, ενώ είναι άγνωστο τι σκέφτεται να κάνει ο ΛεΜπρόν. Σήμερα τα ξημερώματα (στην Ελλάδα) οι Λος Αντζελες Λέικερς έχασαν και από τους Ουόριορς (128-112). Οι 49 -μέχρι στιγμής- ήττες τους είναι οι περισσότερες που έχει υποστεί ομάδα του «King James».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...