Στο θέμα της ημερομηνίας λήξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού, εφόσον δεν γίνεται η τρίτη αναμνηστική δόση, το οποίο έθεσε σε παρέμβασή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, τοποθετήθηκαν δύο κυβερνητικά στελέχη με εμπλοκή στο αντικείμενο της διαχείρισης της πανδημίας της Covid-19, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.
Και οι δύο, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ αντίστοιχα, στάθηκαν κατ’ αρχάς στην αυξημένη κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην πλατφόρμα στην οποία προγραμματίζονται τα ραντεβού για τον εμβολιασμό, σε σχέση με το χαμηλό επίπεδο του προηγούμενου μήνα –μάλιστα ο κ. Σκέρτσος περιέγραψε αυτό το φαινόμενο ως αποδεικτικό ότι τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους αποδίδουν. Από την πλευρά του ο κ. Γεωργαντάς παρουσίασε και νούμερα: «Περίπου 15.000 πολίτες μπήκαν στην πλατφόρμα τη Δευτέρα και 20.000 χθες, δηλαδή 35.000 πολίτες σε δύο ημέρες έκλεισαν ραντεβού για πρώτη δόση, όταν οι αντίστοιχοι αριθμοί την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 50% χαμηλότεροι».
Αυτοί οι αριθμοί όμως δεν αφορούν την τρίτη δόση και έτσι ως προς το επίδικο, αν δηλαδή ο κ. Φίλης έχει δίκιο που ζητάει μετ’ επιτάσεως να τεθεί ένα χρονικό όριο στην ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού ώστε να μην έχουμε «ανεμβολίαστους εμβολιασμένους», όπως είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα για τον χρόνο, για τον οποίον καλύπτεται ο εμβολιασμένος και προσέθεσε: «Εμείς είμαστε έτοιμοι για να διαμορφώσουμε αναλόγως την ισχύ του πιστοποιητικού.
»Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού, αλλά είναι κατανοητό ότι μετά από έναν χρόνο από τη δεύτερη δόση του, κάποιος δεν μπορεί να έχει την ίδια ασφάλεια που είχε στο εξάμηνο», αναγνώρισε μιλώντας στους «Αταίριαστους» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.
Διαφορετική ωστόσο ήταν η προσέγγιση του κ. Σκέρτσου, ο οποίος περιέγραψε τον κ. Φίλη ως κάποιον που προτρέχει.
«Δεν μπορώ να τοποθετηθώ, είναι μια καθαρά επιστημονική συζήτηση, καλό είναι οι πολιτικοί να μην προτρέχουν, είναι σύνθετα πράγματα αυτά», είπε ο υπουργός Επικρατείας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη ραδιοφωνική εκπομπή του Παύλου Τσίμα. Μάλιστα υποστήριξε ότι η τρίτη δόση είναι κυρίως για τους ευάλωτους, μολονότι το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου για όλους τους πολίτες, ευάλωτους και μη, άνω των 18 ετών.
«Πλήρως εμβολιασμένος θεωρείται αυτός που έχει κάνει τις δύο δόσεις. Η τρίτη δόση είναι αναμνηστική και ουσιαστικά βοηθάει κάποιον, ειδικά που ανήκει σε ευάλωτες ομάδες, είτε μεγαλύτερης ηλικίας είτε σε ομάδες που έχουν υποκείμενα νοσήματα, να βελτιώσει και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Δεν θα προέτρεχα τόσο πολύ», είπε ο κ. Σκέρτσος.
Πάντως λίγο αργότερα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε την τρίτη δόση ως τον μόνο τρόπο να ενισχυθεί το τείχος ανοσίας.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Σκέρτσος ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξουν ξανά περιορισμοί σε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες». Δεν μπορούμε –πρόσθεσε, όταν έγινε η παρατήρηση ότι τέτοια ημέρα πέρυσι η χώρα τέθηκε σε lockdown με ούτε τους μισούς διασωληνωμένους–, να συγκρίνουμε την περσινή περίοδο με τη φετινή. «Το εμβόλιο είναι ένας καταλύτης με βάσει τον όποιο διαχειριζόμαστε την πανδημία», εξήγησε ο υπουργός, για να συμπληρώσει ότι «7 με 7,5 εκατομμύρια πολίτες είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν φυσική ανοσία. Πρέπει να πάνε και οι υπόλοιποι να εμβολιαστούν αλλά όσοι δεν θέλουν να πάνε δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο. Δεν ζούμε σε μια απολυταρχική κοινωνία».
Απαντώντας στην κριτική γιατί δεν μπήκαν μέτρα στις εκκλησιές ο κ. Σκέρτσος είπε ότι «η Εκκλησία αποτελεί ζωτική ανάγκη του ανθρώπου», και σημείωσε ότι στους ναούς πηγαίνουν ως επί το πλείστον ηλικιωμένοι, που είναι σε μεγάλο βαθμό εμβολιασμένοι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News