Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού είναι μεν στη σωστή κατεύθυνση, δεν είναι όμως αρκετά σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος που καλούνται να αντιμετωπίσουν, εκτιμά ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Ευάγγελος Μανωλόπουλος, χωρίς να κρύβει την απαισιοδοξία του για το αν και πόσο θα αποδώσουν.
Αυτό που λείπει από το μείγμα των νέων μέτρων είναι το μήνυμα της αποφασιστικότητας που οφείλει να στείλει η κυβέρνηση στην παρούσα συγκυρία, ενώ βρισκόμαστε εν μέσω μιας καταιγίδας που πρέπει να ανακοπεί, υπογραμμίζει ο καθηγητής σε συνέντευξή του στο iatronet, και προσθέτει: «Η καθιέρωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε ορισμένους κλάδους θα έστελνε το μήνυμα της αποφασιστικότητας, αλλά είναι ένα μέτρο το οποίο η κυβέρνηση αποφεύγει να πάρει με κάθε τρόπο. Δεν ξέρω γιατί είναι διατεθειμένη να κάνει οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που κατά πολλούς θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα στον πυρήνα του».
Ως ενδεικτικούς κλάδους επέκτασης της υποχρεωτικότητας ο κ. Μανωλόπουλος αναφέρει την Αστυνομία και τον Στρατό, τους εργαζόμενους στον στενό δημόσιο τομέα που έρχονται σε επαφή με το κοινό, εργαζόμενους σε μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και το προσωπικό της εστίασης.
«Είναι λίγο οξύμωρο να έχουμε ανθρώπους που πηγαίνουν για φαγητό ή διασκέδαση, σε χώρους όπου επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους, αλλά να σερβίρονται από ανθρώπους που δεν είναι εμβολιασμένοι. Και σε αυτή την παράλογη εικόνα θα πρόσθετα και τους αστυνομικούς που μπαίνουν για να ελέγξουν τα πιστοποιητικά, οι οποίοι μπορεί επίσης να μην είναι εμβολιασμένοι», παρατήρησε χαρακτηριστικά οι καθηγητής.
Ενστάσεις διατυπώνει ο κ. Μανωλόπουλος και για τη δήλωση (εδώ) του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη ότι η μετάδοση του κορονοϊού είναι πολύ μεγαλύτερη στην εστίαση από ό,τι στις εκκλησίες.
«Θα ήθελα να γνωρίζω από ποια στοιχεία τεκμαίρεται αυτή η άποψη. Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι έτσι. Πιστεύω ότι η εκκλησία είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες για αυτό που συμβαίνει. Στην εστίαση, αν συμβαίνει, είναι γιατί δεν τηρούνται τα μέτρα σωστά, άρα καλώς αυξήθηκαν τα πρόστιμα», σημειώνει. Ο τρόπος όμως με τον οποίο μεταδίδεται ο ιός, είναι συγκεκριμένος: «Οπουδήποτε μπαίνουν άνθρωποι χωρίς έλεγχο, που είναι ανεμβολίαστοι, που κάποιοι δεν φορούν μάσκες και οι αποστάσεις είναι κοντινές, ο ιός θα μεταδοθεί».
Οσο για τα «πύρινα» κηρύγματα μητροπολιτών και άλλων ιερωμένων κατά των μέτρων και τα περί έλλειψης σεβασμού στα ιερά σύμβολα από τους πιστούς που προσέρχονται στις εκκλησίες φορώντας μάσκα, ο καθηγητής είναι σαφής:
«Μια εικόνα που τη φιλούν πολλά χείλη χωρίς τις μάσκες είναι εν δυνάμει πόλος μετάδοσης. Δυστυχώς, παίρνουμε ένα ιερό σύμβολο και το μετατρέπουμε σε μέσο μετάδοσης. Αυτό προσβάλλει το σύμβολο και όχι η μάσκα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News