416
| CreativeProtagon

Ελληνικές, ρωμαϊκές και ετρουσκικές αρχαιότητες επιστρέφουν στη Ρώμη

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2021, 18:38
|CreativeProtagon

Ελληνικές, ρωμαϊκές και ετρουσκικές αρχαιότητες επιστρέφουν στη Ρώμη

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2021, 18:38

Διακόσιες αρχαιότητες συνολικής αξίας 10 εκατ. δολαρίων που είχαν κλαπεί από ιταλικό έδαφος επιστρέφουν οι ΗΠΑ στην Ρώμη

Ανάμεσα στα αντικείμενα βρίσκεται και ένα ρωμαϊκό άγαλμα, που λίγο έλειψε να καταλήξει στη συλλογή της Κιμ Καρντάσιαν, σύμφωνα με τον Guardian.

Τα αρχαιοελληνικά, ετρουσκικά και ρωμαϊκά αντικείμενα, είχαν κλαπεί τη δεκαετία του ’80 και πωληθεί σε ιδιώτες συλλέκτες, σε μουσεία και σε οίκους δημοπρασιών. Τα μισά βρέθηκαν στο Μουσείο Φόρνταμ της Νέας Υόρκης, έπειτα από έρευνα υπό την εποπτεία του γενικού εισαγγελέα του Μανχάταν, Σάιρους Βανς, στο γραφείο του οποίου εργάζεται και ο ελληνοαμερικανός Μάθιου Μπογκντάνος με ειδικότητα στον εντοπισμό κλεμμένων αρχαιοτήτων.

Ενα από τα αντικείμενα, μία μαρμάρινη κεφαλή ρωμαίου αυτοκράτορα, που είχε κλαπεί από μουσείο της Καμπανίας το 1984, βρέθηκε τον Ιούνιο του 2020, πριν πωληθεί σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη.

Ενας αμφορέας του 7ου αιώνα π.Χ. με τον Οδυσσέα και ένα πήλινο δοχείο του 4ου αιώνα π.Χ. είναι ανάμεσα στα αντικείμενα που επιστρέφονται στην Ιταλία.

Το όνομα της Καρντάσιαν εμφανίστηκε στην έρευνα του εισαγγελέα του Μανχάταν, αναφορικά με ένα ρωμαϊκό άγαλμα που εκλάπη από την Ιταλία και βρέθηκε στο λιμάνι του Λος Αντζελες, το 2016. Η Καρντάσιαν το είχε αγοράσει από βέλγο έμπορο τέχνης και ήταν μέρος ενός φορτίου με 40 αρχαιότητες που είχε παραλήπτη την ίδια. Οι εισαγγελείς δεν απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον της.

Οι περισσότερες κλεμμένες αρχαιότητες σχετίζονται με τον Εντοάρντο Αλμαγκία, έναν ιταλό έμπορο έργων τέχνης που ζούσε στη Νέα Υόρκη, έως το 2003, οι δραστηριότητες του οποίου είχαν διερευνηθεί παλιότερα από τις ιταλικές αρχές.

Σήμερα, ζει στη Ρώμη, επειδή όμως έχουν περάσει πολλά χρόνια από την κλοπή και πώληση των αρχαιοτήτων, δεν μπορούν να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, είναι ένας από τους μεγαλύτερους κλέφτες της ιταλικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο ίδιος δήλωσε ότι, «χιλιάδες αντικείμενα τέχνης ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο χωρίς έγγραφα και αυτό γινόταν και στο παρελθόν. Μόνο πρόσφατα έχουν γίνει πιο αυστηρές οι ιταλικές και αμερικανικές αρχές. Τα χρήματα που ξοδεύθηκαν για το κυνηγητό των εμπόρων τέχνης, θα μπορούσαν να είχαν δοθεί για την ανακαίνιση ιταλικών μουσείων».

Εκατόν εξήντα αντικείμενα επέστρεψαν την Πέμπτη στη Ρώμη, ενώ άλλα 40 θα παραμείνουν σε έκθεση στο ιταλικό προξενείο της Νέας Υόρκης μέχρι τον Μάρτιο.

Η ειδική αστυνομία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλίας ιδρύθηκε το 1969 και έχει βρει περισσότερα από τρία εκατομμύρια κλεμμένα αντικείμενα. Πρόσφατα εντόπισε 2.000 αντικείμενα κλεμμένα από τον Τάραντα της Απουλίας, στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και στην Ελβετία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...