397
H Κριστίν Λαγκάρντ θέλει να βάλει χαλινάρι στον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει πανικό και υφεσιακές τάσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία (φωτογραφία αρχείου) | Daniel Roland/Pool via REUTERS

ΕΚΤ: Τα επιτόκια στην καλοκαιρινή ατζέντα της Λαγκάρντ

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2022, 19:57
H Κριστίν Λαγκάρντ θέλει να βάλει χαλινάρι στον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει πανικό και υφεσιακές τάσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία (φωτογραφία αρχείου)
|Daniel Roland/Pool via REUTERS

ΕΚΤ: Τα επιτόκια στην καλοκαιρινή ατζέντα της Λαγκάρντ

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2022, 19:57

Ενα καυτό καλοκαίρι για τα επιτόκια προανήγγειλε η Κριστίν Λαγκάρντ. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παρότι δεν άνοιξε τα χαρτιά της, κατέστησε σαφές πως είναι αναπόφευκτη η κεντρική παρέμβαση το τρίτο τρίμηνο του έτους καθώς τα οικονομικά δεδομένα διαγράφουν ανησυχητική πορεία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους από την πατρίδα της, όπου αναρρώνει από την Covid-19, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να καθυστερήσουν για εβδομάδες ή και μήνες μετά το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων. «Θα ασχοληθούμε με τα επιτόκια όταν φτάσουμε εκεί», πρόσθεσε.

«Στην επόμενη συνεδρίαση των αξιωματούχων τον Ιούνιο θα αρχίσει να μετράει το ρολόι προς την αύξηση των επιτοκίων», σχολίασαν αμερικανοί αναλυτές, χωρίς ωστόσο να μπορεί κάποιος να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο, πάντως, αύξησαν τα επιτόκια τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο παγκόσμιος πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

«Στις σημερινές συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας, θέλουμε να έχουμε ευελιξία, να κινηθούμε σταδιακά και να κρατήσουμε όλες τις επιλογές ανοιχτές στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ και υπογράμμισε ιδιαιτέρως τους αυξανόμενους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τους πανδημικούς περιορισμούς στην Ασία και τη σχετική αύξηση του ενεργειακού κόστους που οδηγεί τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε στο εντυπωσιακό 7,5% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat – το υψηλότερο επίπεδο εδώ και περίπου 1/4 του αιώνα που η ΕΕ συλλέγει στοιχεία. Στη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, έφτασε το 7,3%, το υψηλότερο σημείο από των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών!

Η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και οι συνεχείς διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού έχουν επιβαρύνει τους Ευρωπαίους παραγωγούς και καταναλωτές, και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τα πράγματα, ωθώντας τις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς οι αγοραστές προσπαθούν να αντικαταστήσουν τις ρωσικές προμήθειες. Η ΕΚΤ εκτιμά πως αυτή η κατάσταση πολύ δύσκολα θα αλλάξει εντός του τρέχοντος έτους, ωστόσο το 2023 και το 2024 αναμένεται ραγδαία αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων

Η Λαγκάρντ γνωρίζει πως βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί: Αν αυξήσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα, υπάρχει ο κίνδυνος να κατρακυλήσει η ευρωπαϊκή οικονομία σε ύφεση πριν καν προλάβει να σταθεί στα πόδια της από το σοκ της πανδημίας. Αν κινηθεί πολύ αργά, ο πληθωρισμός μπορεί να κρατηθεί ψηλά για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα.

Με την ανάπτυξη στην ευρωζώνη να παραμένει πιθανότατα αδύναμη κατά το πρώτο τρίμηνο, η περιοχή βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τον στασιμοπληθωρισμό – τον εφιαλτικό συνδυασμό υψηλού πληθωρισμού και στάσιμης οικονομίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...