362
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, σε ενημέρωση συντακτών στην Ουάσιγκτον | Twitter

Τι (δεν) είπε ο Τζέρι Ράις για τα αιτήματα του ΔΝΤ

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2017, 18:40
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, σε ενημέρωση συντακτών στην Ουάσιγκτον | Twitter

Τι (δεν) είπε ο Τζέρι Ράις για τα αιτήματα του ΔΝΤ

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2017, 18:40

Εν μέσω αναλύσεων, διαρροών και εικασιών για τις πιέσεις που ασκεί και τα αιτήματα στα οποία επιμένει το ΔΝΤ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα, μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις. Βέβαια, τελικά, δεν αποκάλυψε αν πράγματι το Ταμείο ζητεί να ληφθούν μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση για το 2018, ενώ αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το Eurogroup της Παρασκευής.

Αλλά στην εβδομαδιαία ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους, στην Ουάσιγκτον, όπου παρουσιάστηκαν και κεφάλαια της Εκθεσης Παγκόσμιας Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (Global Financial Stability), ο κ. Ράις υπενθύμισε ποιες είναι θέσεις του Ταμείου σχετικά με την ελληνική οικονομία και ποια πρόοδο βλέπουν οι εκπρόσωποί του.

Είπε, λοιπόν, ότι στις συζητήσεις που συνεχίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες το ΔΝΤ ήταν πλήρως ενεργό, ότι στις διαπραγματεύσεις εμπλέκεται τόσο η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου όσο και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν. Μάλιστα επιβεβαίωσε ότι υπήρξε νέα επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Εγινε πρόοδος αλλά σημαντικά θέματα παραμένουν ανοικτά. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και ελπίζουμε ότι η αποστολή του Ταμείου θα μπορεί να γυρίσει σύντομα στην Αθήνα», δήλωσε. Στη συνέχεια υπενθύμισε όσα είπε τη Δευτέρα η κυρία Λαγκάρντ, ότι δηλαδή απαιτείται πρόοδος σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα και αξιόπιστη ελάφρυνση χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων.

Αναφορικά με το θέμα του χρέους και το χρονοδιάγραμμα σημείωσε ότι «όταν κλείσει το θέμα των μεταρρυθμίσεων θα εξεταστεί αυτό του χρέους ώστε η ρύθμιση να κουμπώνει με τις μεταρρυθμίσεις».

 

Αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για αίτημα του ΔΝΤ να υπάρξουν μέτρα το 2018 ενώ απέφυγε να δείξει ποιος φταίει για την πολύμηνη καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις και, ουσιαστικά, δεν τοποθετήθηκε σε πολιτικό επίπεδο.

«Ολοι δουλεύουν για ένα πρόγραμμα που θα φέρει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Δουλεύουν με καλή θέληση. Σε ότι αφορά το ΔΝΤ, εστιάζουμε στα οικονομικά, προσπαθούμε να υπηρετήσουμε την χώρα-μέλος μας με τον καλύτερο τρόπο που μπορούμε για ένα αξιόπιστο πρόγραμμα. Οι προθέσεις του ΔΝΤ είναι καθαρές. Προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας» υπογράμμισε.

Τέλος, σε ότι αφορά τη Σύνοδο του ΔΝΤ αρκέστηκε να πει ότι η ελληνική αποστολή θα είναι στην Ουάσιγκτον όπως και οι αποστολές των άλλων χωρών και δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια συνάντηση, ωστόσο δεν υπάρχει προγραμματισμένη.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...