«Δεν θέλω να προδικάσω τη δουλειά των ειδικών μας όσον αφορά τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna αλλά μπορώ να αποκαλύψω πως η προκαταρκτική έκθεση δεδομένων που λάβαμε την 1η Δεκεμβρίου είναι θετική όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια», ανέφερε η Εμερ Κουκ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (European Medicines Agency – EMA), οι επιστήμονες της οποίας πρόκειται να δώσουν το πράσινο φως για τη διάθεση των δύο πρώτων εμβολίων κατά του κορονοïού στην ευρωπαϊκή επικράτεια.
«Πρέπει να ελέγξουμε την ποιότητα της παραγωγικής διαδικασίας και τη δυνατότητα παρασκευής του σκευάσματος σε μεγάλη κλίμακα από τις εταιρείες. Αναφορικά με αυτά τα ζητήματα οι ειδικοί μας ζήτησαν περαιτέρω πληροφορίες, όπως ζητήσαμε περισσότερα στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια. Πρόκειται για μία διαρκή ανταλλαγή πληροφοριών η οποία πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση», εξήγησε η 59χρονη επιστήμονας από την Ιρλανδία με ειδίκευση στην φαρμακολογία, μιλώντας στο LENA (Leading European Newspaper Alliance), ένα δίκτυο κορυφαίων ευρωπαϊκών εφημερίδων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η ιταλική La Repubblica.
Η Εμερ Κουκ αποκάλυψε πως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων θα αποφανθεί την 29η Δεκεμβρίου για το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech και την 12η Ιανουαρίου για το εμβόλιο της Moderna. Σχετικά με την κατεπείγουσα έγκριση του πρώτου εμβολίου από τη Βρετανία, αρκέστηκε να σημειώσει: «Εμείς επιλέξαμε την έγκριση υπό όρους, επειδή πρόκειται για μια διαδικασία στην οποία συμμετέχουν οι ειδικοί μας, η Επιτροπή Φαρμάκων και η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων, ούτως ώστε να δοθούν σοβαρές διαβεβαιώσεις σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα προς όφελος ολόκληρου του ευρωπαϊκού πληθυσμού».
Ερωτηθείσα εάν η υπηρεσία που διευθύνει δέχεται πιέσεις για περαιτέρω επίσπευση των διαδικασιών έγκρισης των εμβολίων, όπως συνέβη στις ΗΠΑ, η ευρωπαία επιστήμονας τόνισε: «Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι στην Ευρώπη η διαδικασία έγκρισης είναι ανεξάρτητη, δεν αισθανόμαστε πως δεχόμαστε πολιτικές πιέσεις. Εάν υφίσταται κάποια πίεση αυτή είναι επιστημονική γιατί θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως κάνουμε το καλύτερο για τους πολίτες».
Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για τα νέα εμβόλια, όσον αφορά πιθανές παρενέργειες, για παράδειγμα, ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων και των ανθρώπων που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και για αυτόν τον λόγο «μαζί με την έγκριση θα θεσπίσουμε αυστηρά μέτρα παρακολούθησης για όλον τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων και των ηλικιωμένων. Οι παραγωγοί θα πρέπει να μας αναφέρουν οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη και κάθε μήνα θα πρέπει να μας αποστέλλουν τα στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών. Ετσι θα μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν μια παρενέργεια σχετίζεται με τον εμβολιασμό ή με συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες ή με υποκείμενα νοσήματα», σημείωσε η Κούπερ.
Απευθυνόμενη σε όλους όσοι ανησυχούν για την ασφάλεια των εμβολίων, κυρίως εξαιτίας της επίσπευσης των διαδικασιών που απαιτούνται για την έγκρισή τους, εξήγησε πως «πυρήνας της εγκριτικής διαδικασίας δεν είναι η ταχύτητα, αλλά ο αριθμός των ανθρώπων που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές και μιλάμε για περισσότερα από 30.000 άτομα για κάθε εμβόλιο: πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικά δεδομένα».
Σχολιάζοντας τις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν και το αντιεμβολιαστικό κίνημα, η Κουκ αναγνώρισε πως αποτελούν πρόκληση, καθώς υπάρχει μια διαρκής ροή πληροφοριών από διάφορες πηγές. Στην παρούσα φάση είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες ποιες από αυτές τις πηγές μπορούν να εμπιστεύονται. «Εμείς θα παρουσιάζουμε τα στοιχεία με τρόπο ξεκάθαρο, ούτως ώστε ο πληθυσμός να είναι σίγουρος πως δεν αποκρύπτουμε τίποτα και να συνειδητοποιήσει ότι δεν σκεφτόμαστε τίποτα άλλο πέρα από τη συλλογική ασφάλεια», είπε.
Σχετικά με το ποιοι θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι, σημείωσε πως αυτό θα το αποφασίσουν οι εθνικές κυβερνήσεις.
Αναφορικά με την πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα εξάλλου τόνισε ότι «πρέπει να πούμε αμέσως πως το εμβόλιο δεν είναι το μαγικό ραβδί, ο πληθυσμός θα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί όλα τα μέτρα – μάσκα, πλύσιμο των χεριών και αποστάσεις – στην αρχή γιατί δεν θα υπάρχουν δόσεις για όλους αλλά και στη συνέχεια, για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έως ότου να καταστεί απόλυτα ξεκάθαρη η επίδραση των εμβολίων. (Η επιστροφή στην κανονικότητα) θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αποτελεσματικότητα με την οποία οι εθνικές αρχές θα διανείμουν τα εμβόλια».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News