Το Champions League 2019-2020 άρχισε! Για 28η χρονιά (εάν προσμετρήσουμε και την πειραματική σεζόν 1991-1992) ήρθε για να ομορφύνει τα μεσοβδόμαδα βράδια μας με το πιο υψηλής ποιότητας ποδόσφαιρο που μπορεί κανείς να δει στην Ευρώπη. Με 32 ομάδες στους ομίλους του, οι οποίες αυτό το καλοκαίρι δαπάνησαν για την ενίσχυσή τους περί τα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ, πραγματοποιώντας το 40% του παγκόσμιου μεταγραφικού τζίρου. Τα ρόστερ τους κοστίζουν σήμερα -στο σύνολο- σχεδόν 9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται για την πιο δημοφιλή ετήσια αθλητική διοργάνωση στον Κόσμο, εάν κρίνει κανείς από την απήχησή της στα social media. Σύμφωνα με στοιχεία της UEFA, οι followers του Champions League στο Facebook, το Twitter, το Instagram και το YouTube, ξεπερνούν τα 136 εκατομμύρια. Είναι πολύ περισσότεροι από τους ακόλουθους της Premier League (92 εκατ.), του ισπανικού πρωταθλήματος (85 εκατ.), ακόμη και του ΝΒΑ (116 εκατομμύρια).
Στην κορυφή των αναζητήσεων στο Διαδίκτυο, σε ό,τι αφορά το τουρνουά, βρίσκονται οι δύο μεγάλοι πρωταγωνιστές του την τελευταία δεκαετία: ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Λιονέλ Μέσι. Ο Ρονάλντο έχει σκοράρει 126 γκολ. Με τη Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και τη Γιουβέντους. Ο Μέσι, 112. Ολα με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Ο Πορτογάλος σε 144 αγώνες. Ο Αργεντινός σε 123. Η κυριαρχία τους αποκτά τρομακτικές διαστάσεις, εάν σκεφτεί κανείς ότι ο αμέσως επόμενος τοπ σκόρερ όλων των εποχών στο Champions League, ο Ραούλ, έχει πετύχει… μόλις 71 τέρματα. Ο Ρονάλντο έχει σηκώσει την Κούπα πέντε φορές. Ο Μέσι, τέσσερις – η τελευταία ήταν το 2015. Οι δυό τους έχουν καταρρίψει σχεδόν όλα τα ρεκόρ. Εχουν αφήσει και μερικά για εφέτος.
Αλλάζοντας διαρκώς φορμάτ, το Champions League γίνεται όλο και πιο συναρπαστικό. Η περσινή διοργάνωση μας χάρισε αξέχαστες αναμετρήσεις στο φινάλε της διαδρομής, ενώ κανείς από τους συνήθεις θριαμβευτές της τελευταίας οκταετίας (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου και Τσέλσι) δεν έφτασε, καν, στον τελικό, όπου εμφανίστηκε -ποιος το περίμενε;- η Τότεναμ. Η κούρσα είναι, τώρα, ακόμα πιο απρόβλεπτη. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά στις δυόμιση τελευταίες δεκαετίες.
Οι αναλυτές «βλέπουν», ως πρώτα φαβορί, τη Μάντσεστερ Σίτι και την Μπάγερν Μονάχου. Φαίνεται να μην έχουν πάρει στα σοβαρά δύο πολύ σημαντικές παραμέτρους. Η πρώτη είναι ότι, μετά τους σοβαρούς τραυματισμούς του Λαπόρτ και του Στόουνς, η Σίτι έχει ξεμείνει με μόλις έναν στόπερ περιωπής: τον Οταμέντι. Πάντα κάτι συμβαίνει, την τελευταία πενταετία, και οι υπέροχες ομάδες του Γκουαρντιόλα, που σαρώνουν τους εγχώριους τίτλους, απογοητεύουν στην Ευρώπη. Η δεύτερη (παράμετρος), το ότι η Μπάγερν διανύει ένα μεταβατικό στάδιο στη μετά Ρόμπεν και Ριμπερί εποχή της. Το καλοκαίρι ξόδεψε 145 εκατομμύρια ευρώ σε μεταγραφές, όμως μια νέα ομάδα χρειάζεται χρόνο. Το ποδόσφαιρο που παίζει, δεν «πείθει» ούτε τους οπαδούς της.
Η Λίβερπουλ έρχεται τρίτη στις προβλέψεις. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η εφετινή ομάδα του Κλοπ θα είναι το ίδιο καλή με την περσινή, που αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης και δευτεραθλήτρια Αγγλίας, όμως πολύ δύσκολα θα επαναλάβει τον άθλο της με 14-15 παίκτες «πρώτης γραμμής», όλους κι όλους, και με το επιθετικό της «τρίο» (Μανέ, Σαλάχ και Φιρμίνο) να προέρχεται από μια εξοντωτική διετία αγωνιστικών υποχρεώσεων, χωρίς καθόλου ξεκούραση. Περιέργως, η Λίβερπουλ δεν φρόντισε να ενισχυθεί ούτε, καν, με αξιόπιστες ρεζέρβες. Στις μεταγραφές δαπάνησε μόλις 1,8 εκατ. ευρώ. Κι αν θα πρέπει να διαλέξει, πού θα ρίξει το βάρος, ασφαλώς θα προτιμήσει τον τίτλο της Premier League, που της λείπει εδώ και 30 χρόνια.
Ακολουθούν, η Μπαρτσελόνα, η Γιουβέντους και η Παρί. Οι Καταλανοί απέκτησαν δύο top μεσοεπιθετικούς, τον Αντουάν Γκριεζμάν και τον Φρένκι ντε Γιόνγκ, κι έχουν προωθήσει στην πρώτη ομάδα τον 16χρονο Ανσού Φατί, ένα «διαμάντι» των ακαδημιών τους που… έχει τρελάνει κόσμο με τις εμφανίσεις του. Κάτι, όμως, δεν πηγαίνει καλά με την άμυνα. Οπως πέρυσι και πρόπερσι, που υπέστησαν δύο σοκαριστικούς αποκλεισμούς με ισάριθμες συντριβές από τη Ρόμα και τη Λίβερπουλ. Προ ημερών ο Μέσι δεν έκρυψε τον προβληματισμό του, ζητώντας -σε συνέντευξή του- «ένα νικητήριο πρότζεκτ». Προς το παρόν, δεν φαίνεται να υπάρχει. Η ανυπομονησία των οπαδών να ξαναδούν το τρόπαιο του Champions League στο «Καμπ Νου» για πρώτη φορά μετά το 2015, θα φορτώσει τους παίκτες με άγχος.
Το ίδιο ισχύει και για τη Γιουβέντους. Οι οπαδοί της βαρέθηκαν τα Πρωταθλήματα, που η ομάδα τους μονοπωλεί στην Ιταλία εδώ και οκτώ χρόνια. Θέλουν -επιτέλους- έναν θρίαμβο και στην Ευρώπη, όπου η «Γηραιά Κυρία» μετρά δύο χαμένους τελικούς και αρκετούς πρόωρους αποκλεισμούς. Ο Ανιέλι έβαλε κι εφέτος το χέρι βαθιά στην τσέπη για νέους παίκτες (190 εκατομμύρια ευρώ). Αλλά ποντάρει, και πάλι, στον «αιώνιο έφηβο», Κριστιάνο Ρονάλντο.
Η Παρί, παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έχουν σπαταλήσει τα αφεντικά της από το Κατάρ, αδυνατεί να ανοίξει την πόρτα της λέσχης των «ελίτ» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Τόσα χρόνια δεν έχει φτάσει ούτε στους ημιτελικούς. Ο Εμίρης σκέφτεται να τα παρατήσει, ενώ ο γαλλικός σύλλογος έχει να αντιμετωπίσει και τον «εμφύλιο» των οπαδών του λόγω Νεϊμάρ.
Οσο για τη Ρεάλ, που το καλοκαίρι ξόδεψε πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ για νέους παίκτες, φαίνεται πως ο Ζιντάν έχει πολλή δουλειά ακόμη για να την ξανακάνει διεκδικήτρια του θρόνου, ακόμη και του ισπανικού. Ούτε που το φανταζόταν, πόσο θα της κόστιζε η φυγή του «CR7».
Υπάρχει, βεβαίως, και ο Αγιαξ, θα πει κάποιος. Η Τότεναμ. Η Μπορούσια Ντόρτμουντ… Γιατί όχι; Αλλά, και μόνο το γεγονός ότι ο κύκλος των υποψηφίων ανοίγει τόσο πολύ, δείχνει τις αβεβαιότητες του εφετινού τουρνουά. Η μόνη σταθερά του Champions League είναι το υπέροχο θέαμα που προσφέρει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News