Η τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό θα είναι απαραίτητη για τους περισσότερους ανθρώπους, καθώς η προστασία του σκευάσματος δεν διαρκεί πολύ, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS και την εκπομπή «Face the Nation».
«Αυτή τη στιγμή, η προφύλαξη που έχουμε από την τρίτη δόση είναι αρκετά καλή. Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά καλή για προστασία από νοσηλεία και θάνατο, δεν είναι όμως τόσο καλή έναντι της μόλυνσης από Covid και επίσης δεν διαρκεί αρκετά», παραδέχθηκε ο Αλμπερτ Μπουρλά.
Παράλληλα, ανέφερε ότι τόσο η Pfizer, όσο και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, διεξάγουν έρευνα για εμβόλια τα οποία θα προστατεύουν έναντι μελλοντικών μεταλλάξεων του κορονοϊού. «Η Ομικρον ήταν η πρώτη που μπόρεσε να παρακάμψει την ανοσολογική προστασία που δίνουν τα υπάρχοντα εμβόλια», είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η τέταρτη δόση δεν θα γίνει με τα υπάρχοντα εμβόλια, αλλά με τα νέα, τα οποία θα είναι αποτελεσματικά σε διαφορετικά στελέχη του κορονοϊού.
A fourth dose or second booster against #COVID19 is likely to be needed since the protection offered by the current vaccine formulation doesn’t last as long as a new version will says @AlbertBourla $PFE https://t.co/vyNcOtYh4m
— Margaret Brennan (@margbrennan) March 13, 2022
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε και δουλεύουμε πολύ προσεκτικά αυτή τη στιγμή είναι να κάνουμε ένα νέο εμβόλιο που όχι μόνο θα προστατεύει έναντι όλων των μεταλλάξεων, συμπεριλαμβανομένης της Ομικρον, αλλά θα μπορεί και να προστατεύει για τουλάχιστον ένα χρόνο», πρόσθεσε ο κ. Μπουρλά.
Πάντως, σύμφωνα με τα ευρήματα μεγάλης μελέτης που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, έξι μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό, η αποτελεσματικότητα έναντι μόλυνσης και συμπτωματικής νόσου Covid-19 μειώθηκε κατά 20% έως 30% με όλα τα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson). Η αποτελεσματικότητα έναντι της σοβαρής νόσησης διατηρήθηκε πάνω από το 70%, με μικρή μείωση της τάξης του 10% στους έξι μήνες.
«Η μελέτη αυτή αποτελεί την πρώτη συστηματική ανασκόπηση που δείχνει τη μείωση της αποτελεσματικότητας μετά τον πλήρη εμβολιασμό. Η μείωση οφείλεται στη φθορά των αντισωμάτων και στην εμφάνιση νέων μεταλλάξεων», εξηγεί η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Πάντως, οι έλληνες ειδικοί εμφανίζονται κατά της τέταρτης δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό, καθώς, όπως εξηγούν, δεν έχει νόημα να γίνει μία δόση με τα εμβόλια που ήδη υπάρχουν (εδώ), από τη στιγμή που ο κορονοϊός έχει εξελιχθεί.
Μάλιστα, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε ανακοινώσει στις 11 Ιανουαρίου ότι η στρατηγική χορήγησης αναμνηστικών δόσεων, με βάση τη σύνθεση του αρχικού στελέχους του ιού, δεν είναι ενδεδειγμένη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News