774
Ογκωδέστατη η συγκεντρωση του κόσμου έξω από το Εφετείο | Reuters/ Kostas Baltas

Απόφαση για Χρυσή Αυγή: Λαοθάλασσα έξω από το Εφετείο – Δεν προσήλθαν οι κατηγορούμενοι χρυσαυγίτες

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2020, 10:20
Ογκωδέστατη η συγκεντρωση του κόσμου έξω από το Εφετείο
|Reuters/ Kostas Baltas

Απόφαση για Χρυσή Αυγή: Λαοθάλασσα έξω από το Εφετείο – Δεν προσήλθαν οι κατηγορούμενοι χρυσαυγίτες

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2020, 10:20

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, πεντέμισι χρόνια μετά την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε από νωρίς το πρωί της Τετάρτης έξω από το δικαστικό μέγαρο, με τον κόσμο να πυκνώνει κάθε λεπτό που περνούσε και τα συνθήματα «Δεν είναι αθώοι – Οι ναζί στη φυλακή» να δονούν την ατμόσφαιρα.

Η λεωφόρος Αλεξάνδρας έκλεισε λίγο μετά τις 7 π.μ., καθώς δρακόντεια μέτρα ασφαλείας είχαν τεθεί σε ισχύ: ισχυρή αστυνομική παρουσία στους δρόμους πέριξ των δικαστηρίων, ενώ χαρακτηριστικό της ανησυχίας ήταν ότι πολλά δημόσια κτίρια (μέχρι και η ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή!) είχαν κλείσει προληπτικά τις κεντρικές εισόδους τους!

Λίγο μετά τις 9.00 στη δικαστική αίθουσα εισήλθε η μάνα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα. «Δικαιοσύνη, μόνο δικαιοσύνη», αρκέστηκε να πει προσερχόμενη στο Εφετείο η Μάγδα Φύσσα.

Στο ακροατήριο βρέθηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης.

Σε επιβεβαίωση των σχετικών πληροφοριών, ουδείς εκ των κατηγορούμενων πολιτικών στελεχών της Χρυσής Αυγής (πρώην και νυν) προσήλθε στο δικαστήριο – σε μία ακόμη κίνηση περιφρόνησης της διαδικασίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τους συνολικά 68 κατηγορούμενους, παρόντες είναι λιγότεροι από δέκα.

Παρόντες στην αίθουσα οι Αγγος, Μιχαλάρος, Καζαντζόγλου, Χρυσαφίτης, Σκάλκος, όλοι τους κατηγορούμενοι για τη δολοφονία Φύσσα.

Στο Εφετείο έφθασε λίγο μετά τις 10.00 αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας, αποτελούμενη από τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Στεργίου, τον γενικό διευθυντή του κόμματος Γιάννη Μπρατάκο, τον εκπρόσωπο Τύπου Τάσο Γαϊτάνη και τον επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ Παύλο Μαρινάκη.

«Η Νέα Δημοκτρατια έφραξε τον δρόμο στους νοσταλγούς του φασισμού και τους ρατσιστές. Βρέθηκε παντού απέναντί τους και στην κοινωνία και στη Βουλή. Ακύρωσε τα σχέδιά τους στην πράξη, θέτοντάς τους στο περιθώριο, εκεί που πραγματικά ανήκουν», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Γιώργος Στεργιού. Η ΝΔ «ανέδειξε την εγκληματική τους δράση, αυτή που σήμερα εδώ αξιολογείται ποινικά από την ελληνική δικαιοσύνη. Ο πόλεμος κατά του μίσους και της βίας είναι διαρκής».

Το σύνθημα «Δεν είναι αθώοι» επανέλαβε στις δηλώσεις τους προσερχόμενος στα δικαστήρια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξης Τσίπρας. «Δεν είναι αθώοι, το γνωρίζουμε πολύ καλά (…) Ελπίζουμε η Δικαιοσύνη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να στείλουμε τη Χρυσή Αυγή οριστικά στον σκουπιδοντενεκέ της Ιστορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντολίτευσης.

«Επί επτά ολόκληρα χρόνια αυτό το βάρος το κουβαλούσε σχεδόν μόνη της αυτή η ηρωική μορφή η Μάγδα Φύσσα και σήμερα παίρνουμε όλοι μαζί λίγο από αυτό το άχθος για τη Δημοκρατία και την αξιοπρέπεια.

»Η ετυμηγορία του λαού της Αθήνας είναι πως δεν είναι αθώοι για τη δράση τους, για τις δολοφονίες, τις βιαιοπραγίες, για τη δηλητηρίαση της ελληνικής κοινωνίας με μίσος και διχασμό. Στη συνείδηση του ελληνικού λαού όμως είναι εγκληματική οργάνωση και θα πάει εκεί που πρέπει, δηλαδή στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας, έτσι όπως αρμόζουν οι αγώνες αυτού του λαού η ιστορία αυτού του τόπου», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Μέσα στην αίθουσα η σύντροφος του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Μπέτυ Μπαζιάνα, έσφιξε το χέρι της Μάγδας Φύσσα λεπτά πριν από το άκουσμα της απόφασης.

Στη Μάγδα Φύσσα και τον αντιφασιστικό αγώνα επικεντρώθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, στη δήλωσή του προσερχόμενος στην αίθουσα του Εφετείου.

«Σήμερα είναι ημέρα δικαίωσης της Μάγδας Φύσσα που τόσα χρόνια ήταν επικεφαλής μιας τιτάνιας προσπάθειας για να απονομιμοποιηθεί η δράση αυτής της πολιτικής οργάνωσης η οποία πρέπει να καταστεί εγκληματική οργάνωση και με τον νόμο για να μην υπάρξουν άλλα θύματα», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

«Μόνο μαζί τελειώνουμε με τους νεοναζί», ήταν το σύνθημα που έδωσε στις δικές της δηλώσεις η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση με μανδύα πολιτικού κόμματος. Μετά τη στυγνή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, κανείς στην Ελλάδα δεν μπορεί να πει ότι δεν το γνωρίζει αυτό. 

Σήμερα τα θύματα και η Δημοκρατία ζητούν δικαίωση. Είμαστε όλοι εδώ γιατί δεν υπάρχει χώρος για τον φασισμό στη ζωή μας. Και μόνο μαζί τελειώνουμε με τους νεοναζί. 

Και αυτός είναι ένας αγώνας που συνεχίζεται. Ανεξάρτητα από τη σημερινή απόφαση, θέλουμε μια κοινωνία ανοιχτή, με ισχυρή Δημοκρατία», ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

«Είμαστε εδώ γιατί δεν πρέπει να εφησυχάζουμε», τόνισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Αναμένουμε η απόφαση του δικαστηρίου να βγει με οδηγό την αλήθεια, μια αλήθεια που αποδείχτηκε με πλήθος στοιχείων καθ’ όλη αυτή τη μακρόχρονη ακροαματική διαδικασία της δίκης, η οποία δυστυχώς καθυστέρησε με ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων», σημείωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...