Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι υπάλληλοι του μουσείου της Δρέσδης όταν άνοιξαν την πόρτα το πρωί της Δευτέρας: Κοσμήματα αξίας ενός δισ. ευρώ είχαν κάνει φτερά!
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, έγινε γνωστό ότι οι επαγγελματίες και καλά διαβασμένοι κλέφτες έκοψαν την ηλεκτροδότηση του μουσείου Gruenes Gewoelbe (Πράσινος Θόλος), το οποίο στεγάζει μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη συλλογές κοσμημάτων και βασιλικού πλούτου.
Μετά από ώρες έρευνας, το προσωπικό του μουσείου και η αστυνομία ανακοίνωσαν ότι εκλάπησαν τρία σετ κοσμημάτων με διαμάντια και ρουμπίνια του 18ου αιώνα.
Στις κάμερες ασφαλείας φαίνονται τουλάχιστον δύο διαρρήκτες, που κατάφεραν να μπουν στο μουσείο από ένα παράθυρο με κάγκελα, λίγο πριν από τις 5 το πρωί (τοπική ώρα).
Στη συνέχεια έσπασαν τρεις προθήκες και αφαίρεσαν τα σετ των κοσμημάτων που βρίσκονταν μέσα σ’ αυτές.
Λίγο πριν από την κλοπή, πυρκαγιά είχε καταστρέψει κοντά στο μουσείο έναν ηλεκτρικό μετασχηματιστή, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η λειτουργία του συστήματος συναγερμού. Οι ερευνητές αρνήθηκαν πάντως σ’ αυτό το στάδιο να συσχετίσουν τα δύο γεγονότα.
Η Μάριον Ακερμαν, διευθύντρια του μουσείου δήλωσε πως, «δεν μπορούμε να περιορίσουμε (τα κλαπέντα κοσμήματα) σε μια αξία διότι δεν είναι προς πώληση» και πρόσθεσε πως η ιστορική και πολιτιστική αξία των τριών κοσμημάτων είναι «ανεκτίμητη».
Το μουσείο ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα από τον Αύγουστο τον Δυνατό, εκλέκτορα της Σαξονίας και μετέπειτα βασιλιά της Πολωνίας.
Για… καλή τύχη του μουσείου, ένας από τους γνωστότερους θησαυρούς της συλλογής -το 41 καρατίων «Πράσινο Διαμάντι» της Δρέσδης- δεν βρισκόταν εκεί όταν έγινε η διάρρηξη επειδή είναι δανεισμένο στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.
Ανάμεσα στα άλλα εκθέματα, που υπάρχουν στο μουσείο, περιλαμβάνεται ένα μεγέθους τραπεζιού γλυπτό ινδικής βασιλικής αυλής του 18ου αιώνα φτιαγμένο από χρυσό, ασήμι, σμάλτο, πολύτιμους λίθους και μαργαριτάρια.
Επίσης, ένα χρυσό σερβίτσιο του καφέ φιλοτεχνημένο το 1701 από τον κοσμηματοποιό της αυλής Μέλχιορ Ντινγκλίνγκερ, διακοσμημένο με χερουβείμ.
Οι θησαυροί του Πράσινου Θόλου επιβίωσαν των συμμαχικών βομβαρδισμών του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και μεταφέρθηκαν ως λεία πολέμου στη Σοβιετική Ενωση. Το 1958 επιστράφηκαν στη Δρέσδη, την ιστορική πρωτεύουσα του κρατιδίου της Σαξονίας.
Η κλοπή είναι ένα πλήγμα για ολόκληρο το κρατίδιο, δήλωσε ο Μίχαελ Κρέτσμερ, επικεφαλής της κυβέρνησης του κρατιδίου της Σαξονίας.
«Τα έργα στον Πράσινο Θόλο και το Παλάτι δημιουργήθηκαν από τον λαό της Σαξονίας με σκληρή δουλειά πολλών αιώνων», δήλωσε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News