Την 1η Ιουλίου, ημέρα που είχε προγραμματισθεί η διεξαγωγή της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών, θα πραγματοποιηθεί νέα Σύνοδος Κορυφής τόσο για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και για τη λήψη της κρίσιμης απόφασης σχετικά με το ποιος θα είναι ο διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν.
Αυτό σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να βρίσκεται στις Βρυξέλλες και όχι στο τηλεοπτικό στούντιο για το ντιμπέιτ.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του One Channel, οι διαπραγματεύσεις των ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με την επιλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων αξιωματούχων φαίνεται πως πήραν αρνητική τροπή και όλα δείχνουν πως θα χρειαστεί μία ακόμα Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.
Η επικρατέστερη ημερομηνία για τη νέα σύνοδο είναι 1η Ιουλίου, ημέρα για την οποία ήταν προγραμματισμένη η τηλεμαχία.
Πλέον, θα πρέπει να αναζητηθεί νέα ημερομηνία για διεξαγωγή του ντιμπέιτ, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο, μιας και τα προγράμματα των πολιτικών αρχηγών όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης είναι φορτωμένα σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Τι έχει συμφωνηθεί για το ντιμπέιτ
Στο γενικό πλαίσιο εντός του οποίου θα διεξαχθεί (αν και όποτε διεξαχθεί) το debate των πολιτικών αρχηγών της 1ης Ιουλίου φαίνεται πως καταλήγουν τα μέλη της διακομματικής επιτροπής.
Σε κάθε περίπτωση κατά την σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής φαίνεται πως συμφωνήθηκε να χωριστεί ο διάλογος σε τέσσερις θεματικές ενότητες και στο τέλος οι δημοσιογράφοι να υποβάλουν και μια «ελεύθερη» ερώτηση. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν στην διάθεσή τους 90 δευτερόλεπτα προκειμένου να απαντήσουν στις ερωτήσεις και επιπλέον 3 λεπτά στο τέλος για ελεύθερο επίλογο.
Σημειώνεται πως η ΝΔ πρότεινε τις εξής ενότητες:
– Οικονομία, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας,
– Παιδεία, υγεία, πρόνοια,
– Καθημερινότητα και ασφάλεια
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να μπει ενότητα για εργασία αλλά και δημόσια διοίκηση και η τελική ατζέντα θα καθοριστεί πιθανότατα σε νέα συνεδρίαση της διακομματικής την ερχόμενη Δευτέρα.
Επίσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να «ανοίξει» ο κατάλογος των δημοσιογράφων ώστε να συμμετέχουν και 5 εκπρόσωποι από ραδιόφωνα και εφημερίδες. Συγκεκριμένα πρότεινε στις δύο πρώτες θεματικές ενότητες να συμμετέχουν δημοσιογράφοι των τηλεοπτικών Μέσων και στις επόμενες δύο των ραδιοφώνων και των εντύπων, οι οποίοι θα επιλεγούν από τα κόμματα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα υπόλοιπα κόμματα αντέδρασαν χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο τα κόμματα να επιλέγουν τους δημοσιογράφους που θα κάνουν τις ερωτήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς». Ρώτησαν, μάλιστα, τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος να κατονομάσει δημόσια ποιοι δημοσιογράφοι ενοχλούν την Κουμουνδούρου με την παρουσία τους και σε κάθε περίπτωση η τελική επιλογή να ανήκει στους τηλεοπτικούς σταθμούς και όχι στα κόμματα.
Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την πρόταση για τις «κίτρινες» κάρτες με τις οποίες ο κάθε αρχηγός θα μπορεί να διακόψει έναν άλλον για να καταθέσει τις ενστάσεις του. Για την συγκεκριμένη πρόταση εγέρθηκαν αντιρρήσεις από τους εκπρόσωπους των μικρότερων κομμάτων που υποστήριξαν ότι το debate θα μετατραπεί σε μονομαχία Μητσοτάκη – Τσίπρα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News