795
Η σκιά του Αλέξη Τσίπρα σε μια παλαιότερη ομιλία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει τις αποφάσεις του. Θα τον αμφισβητήσουν οι «53+»; | George Vitsaras / SOOC

Αγάπη μου, πασοκοποίησα τον ΣΥΡΙΖΑ στο Caravel

Η σκιά του Αλέξη Τσίπρα σε μια παλαιότερη ομιλία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει τις αποφάσεις του. Θα τον αμφισβητήσουν οι «53+»;
|George Vitsaras / SOOC

Αγάπη μου, πασοκοποίησα τον ΣΥΡΙΖΑ στο Caravel

Ο Μιτεράν έλεγε ότι η πολιτική είναι «η διαχείριση των συμβόλων». Μπορεί ένα κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας να λειτουργήσει ως σύμβολο «Πασοκοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ; Αν πρόκειται για το Caravel, που φιλοξενεί για πολλά χρόνια τις συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και τώρα γίνεται τόπος συνάντησης αυτών που θέλουν να φτιάξουν έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα μοιάζει πιο… ΠΑΣΟΚ, τότε ο Μιτεράν είχε δίκιο. «Αγάπη μου πασοκοποίησα τον ΣΥΡΙΖΑ» είναι ο τίτλος του σεναρίου της ταινίας. Και η πρώτη σκηνή γυρίζεται στο Caravel.

Flash back, για να αποκτήσει περιεχόμενο ο συμβολισμός: Εχουν περάσει δύο εβδομάδες από μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση που έγινε στην Κουμουνδούρου και στην οποία συμμετείχαν ηγετικά στελέχη τριών τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Των προεδρικών (Ενωτική Κίνηση), της Πλατφόρμας 2010 (συμμετέχουν οι Μπαλάφας, Παπαδημούλης, Δούρου, Ζαχαριάδης) και των Πασοκογενών, των οποίων ηγείται ο Αντώνης Κοτσακάς.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να διερευνήσουν τις δυνατότητες ενοποίησής τους η οποία δρομολογήθηκε για το τέλος του Ιουνίου. Πέρα από αυτούς που ενώνονται, σημασία έχει και το ποιοι μένουν εκτός. Ουσιαστικά είναι οι «53+» και όσοι κάνουν κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά, όπως ο Νίκος Φίλης. Ό,τι απόμεινε δηλαδή από την… ψυχή του παλιού αριστερού ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει οριστικά και αμετάκλητα να οδηγήσει το κόμμα του σε μια σοσιαλδημοκρατική στροφή ή –όπως λένε αρκετά στελέχη του ΚΙΝΑΛ– στη «μεταμφίεσή» του σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Οπως κι αν το δει κανείς, το βέβαιο είναι ότι δεν θα δεχθεί εμπόδια στα σχέδια του. Με την ενοποίηση των τάσεων που συμφωνούν ως προς αυτή την κατεύθυνση, δείχνει ότι συγκροτεί εντός του κόμματος μια πολύ ισχυρή πλειοψηφία απομονώνοντας όσους επιμένουν «αριστερά». Ο ίδιος αλλά και οι στενοί του συνεργάτες στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι μπορεί να προκύψουν συγκρούσεις που θα προκαλέσουν ακόμα και την αποχώρηση στελεχών τα οποία επιμένουν στην επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές και τις θέσεις της Αριστεράς. Είναι, ωστόσο, διατεθειμένοι να τις κάνουν αυτές τις συγκρούσεις, προκειμένου να προχωρήσουν, καθώς είναι βέβαιοι ότι οι απώλειες δεν θα δημιουργήσουν ισχυρούς κλυδωνισμούς.

Παρά το γεγονός ότι στο ΚΙΝΑΛ έκλεισαν πόρτες και παράθυρα με τη Φώφη Γεννηματά να αποκλείει τη συνεργασία, στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να ψάχνουν τις… χαραμάδες. Αφού δεν προχωρά το σχέδιο της «απορρόφησης μέσω της συνεργασίας» στα σκαριά βρίσκεται πλέον το σχέδιο της «πλαγιοκόπησης», μέσω της προσέγγισης των αυτοδιοικητικών στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικό, άλλωστε, είναι ότι ενώ στην Πάτρα αρκετά στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής διαφωνούν με την στήριξη του Απόστολου Κατσιφάρα, στην Κουμουνδούρου αγνοούν τις τοπικές αντιδράσεις. Μάλιστα, ο βουλευτής Κώστας Σπαρτινός φρόντισε να εξωτερικεύσει τις σκέψεις που κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ δηλώντας σε συνέντευξη του: «Θα διερευνήσουμε τις πιθανότητες συνεργασίας με τον Απόστολο Κατσιφάρα, όσον αφορά τις επόμενες περιφερειακές εκλογές».

Το ίδιο ισχύει και για την Κρήτη, όπου μάλιστα ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου παραιτήθηκε μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση, καθώς διαφωνούσε με την ενδεχόμενη στήριξη του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη. Κανείς δεν ασχολήθηκε από τα κεντρικά με την παραίτηση του και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες για να κλείσει η συνεργασία.

Το στάδιο «επανεκκίνησης»

Το σχέδιο έχει όμως και νέο στάδιο, αυτό της «επανεκκίνησης» του κόμματος και του νέου ανοίγματος προς την κοινωνία, προκειμένου να διευρυνθεί η βάση του και από πολίτες που προέρχονται από την Κεντροαριστερά. Η προσπάθεια ξεκινά σήμερα, Τρίτη, το απόγευμα, από το ξενοδοχείο Caravel, που θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με θέμα το «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Ενδεικτικό του ότι το σχέδιο για την σοσιαλδημοκρατική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της ενοποίησης των τάσεων προχώρησε ήδη, είναι ότι σε αυτή την εκδήλωση μεταξύ άλλων θα μιλήσουν οι Νίκος Σκορίνης (Προεδρικοί), Κώστας Ζαχαριάδης (Πλατφόρμα 2010) και Αντώνης Κοτσακάς (από τους Πασοκογενείς).

Αμέσως μετά θα δοθεί το έναυσμα για την δημιουργία «φόρουμ για την προοδευτική ανασυγκρότηση», μέσω του οποίου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις ανά περιφέρεια με στόχο την προσέλκυση στελεχών και ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς από τις τοπικές κοινωνίες. Οι εκδηλώσεις αυτές παρά το ότι θα διοργανώνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχουν κομματικές σφραγίδες, προκειμένου να είναι πιο εύκολη η προσέλκυση ανένταχτων προοδευτικών πολιτών αλλά και στελεχών που ανήκουν στο ΚΙΝΑΛ.

Η τελική απόφαση για το σχέδιο της ταχείας «σοσιαλδημοκρατικοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ και σε κοινωνικό επίπεδο πάρθηκε πριν λίγες μέρες, σε μια βραδινή συνεδρίαση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με 5 κορυφαίους υπουργούς και στελέχη του κομματικού μηχανισμού, μάλιστα σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες είχε συνομιλήσει πριν και με την Ρένα Δούρου.

Το σχέδιο θα προχωρήσει με όποιο εσωκομματικό κόστος, άλλωστε όλοι ξέρουν ότι η επόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όποτε και αν γίνουν εκλογές, με βάση τα μέχρι τώρα δημοσκοπικά δεδομένα θα είναι πιο μικρή και θα αποτελείται από βουλευτές που θα έχουν την έγκριση του κ. Τσίπρα.

Η φράση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκει στους προεδρικούς τα λέει όλα για όσους εκφράσουν διαφωνίες σχετικά με τα σχέδια της ηγετικής ομάδας το επόμενο διάστημα: «Θα πρέπει να το σκεφτούν σοβαρά όσοι σκοπεύουν να αμφισβητήσουν τον Αλέξη Τσίπρα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...