469
O Τίμοθι Πικ χαιρετάει τα παιδιά του στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ | REUTERS/Kirill Kudryavtsev

Οι Βρετανοί στο Διάστημα…

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2015, 15:44
O Τίμοθι Πικ χαιρετάει τα παιδιά του στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ
|REUTERS/Kirill Kudryavtsev

Οι Βρετανοί στο Διάστημα…

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2015, 15:44

Απόλυτη επιτυχημένη ήταν η εκτόξευση της νέας αποστολής προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, η οποία περιλάμβανε και τον πρώτο Βρετανό ένοικο του Σταθμού, τον Τίμοθι Πικ.

Η εκτόξευση έγινε στις 13:03 (ώρα Ελλάδας) από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, από την ίδια εξέδρα από την οποία εκτοξεύτηκε το 1961 ο Γιούρι Γκαγκάριν. Το όχημα Soyuz μπήκε αμέσως σε τροχιά χωρίς προβλήματα ενώ προγραμματίζεται να προσεγγίσει και τελικά να συνδεθεί με τον Σταθμό στις 19:24.

Ο ήδη ένοικος του Σταθμού και επικεφαλής του, Σκοτ Κέλι, φωτογράφισε την εκτόξευση του Soyuz και την πορεία για να βρεθεί σε τροχιά.

Στο Soyuz που μεταφέρει τους αστροναύτες στον Σταθμό επιβαίνουν, εκτός από τον Πικ, ο ρώσος Γιούρι Μαλεντσένκο και ο αμερικανός Τιμ Κόπρα. Ο Πικ βρίσκεται στο διάστημα σαν μέλος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος. Θα παραμείνουν έξι μήνες στο σταθμό εκτελώντας, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, πειράματα και εργασίες συντήρησης του ISS, ο οποίος αισίως έχει φτάσει στα 15 χρόνια ζωής.

Η εκτόξευση του Soyuz TMA-19M με μέλός πληρώματος τον Πικ ήταν απόλυτα επιτυχημένη
Η εκτόξευση του Soyuz TMA-19M με μέλος πληρώματος τον Πικ ήταν απόλυτα επιτυχημένη

Επιπλέον θα διεξάγουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες για να φέρουν τα παιδιά πιο κοντά στη μελέτη του διαστήματος.

Τα βρετανικά μέσα πρόβαλαν ιδιαίτερα την περίπτωση του Πικ, ο οποίος ήταν πιλότος της αεροπορίας του στρατού και έχει μπει εδώ και χρόνια στο κλειστό κλαμπ των έτοιμων για αποστολή αστροναυτών. Για να φτάσει ως εδώ πέρασε από εξοντωτικές και ασκήσεις, ενώ ήταν και μέλος του εφεδρικού πληρώματος σε προηγούμενη αποστολή.

Πικ, Μαλεντσένκο και Κόπρα (από αριστερά) έτοιμοι για την αποστολή
Πικ, Μαλεντσένκο και Κόπρα (από αριστερά) έτοιμοι για την αποστολή

Πριν αναχωρήσουν για το διάστημα, οι τρεις αστροναύτες έμειναν σε απομόνωση για δύο εβδομάδες, ώστε να είναι βέβαιο ότι δεν θα αρρωστήσουν όσο θα βρίσκονται σε τροχιά.

iss-bless
Ο αγιασμός είναι απαραίτητος στη Ρωσία ακόμα και σε τέτοιες αποστολές

Η αποστολή του Πικ προκάλεσε ένα κύμα ενθουσιασμού στη Βρετανία. Στήθηκαν τηλεσκόπια σε σχολεία για να παρατηρήσουν το πέρασμα του Soyuz πάνω από τη Βρετανία πριν προσεγγίσει στον Διαστημικό Σταθμό το απόγευμα της Τρίτης ενώ διοργανώθηκαν και δεκάδες εκδηλώσεις ώστε τα παιδιά να έρθουν πιο κοντά στην επιστήμη και την αστρονομία, κάτι που είναι εξάλλου ένας από τους βασικούς στόχους της αποστολής. Ψήθηκαν μέχρι και τα αστροκουλουράκια της αποστολής για τους μαθητές ενός δημοτικού:

Την εκτόξευση παρακολούθησε (μάλλον) από την Ντάουνινγκ Στριτ ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, όπως φαίνεται στο tweet του.

Δεν έχει βέβαια πολύ σχέση με την αποστολή, αλλά αξίζει να δει κανένας πώς οι Βρετανοί τρολάρουν το tweet του πρωθυπουργού τους, και τον βάζουν στα απαντητικά tweet να βλέπει ριάλιτι, πορνό και πολλές πολλές εικόνες με γουρουνάκια, λόγω της γνωστής υπόθεσης…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...