665
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ποζάρει στο Reuters στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε | REUTERS/Costas Baltas

Κολλημένος με τον ΠΑΟΚ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2018, 15:19
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ποζάρει στο Reuters στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε
|REUTERS/Costas Baltas

Κολλημένος με τον ΠΑΟΚ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2018, 15:19

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε συνέντευξη στο Reuters, όπου δήλωσε τα αναμενόμενα. Οτι η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλά, ότι δεν θα χρειαστούμε προληπτική γραμμή στήριξης, ότι θα έχουμε καθαρή έξοδο και πως έχουμε εξασφαλίσει «μαξιλάρι»· τα αναμενόμενα δηλαδή, καμία είδηση. Ισως λοιπόν πιο ενδιαφέρον έχει μια λεπτομέρεια στη φωτογραφία της συνέντευξης, από το γραφείο του κ. Τσακαλώτου. Πίσω ακριβώς από το γραφείο του υπάρχει το έμβλημα του ΠΑΟΚ.

Τώρα κάποιος θα πει ότι και αυτό δεν αποτελεί είδηση, διότι ο κ. Τσακαλώτος έχει εκφράσει εδώ και χρόνια την υποστήριξή του στον Δικέφαλο του Βορρά, την ομάδα του Ιβάν Σαββίδη που προηγείται στο πρωτάθλημα. Σωστό. Αλλά σε κάθε περίπτωση η εικόνα του υπουργού Οικονομικών να έχει στο γραφείο του το έμβλημα ενός συλλόγου είναι από τα χαριτωμένα στιγμιότυπα της πολιτικής καθημερινότητας.

Η αγάπη του κ. Τσακαλώτου για τον ΠΑΟΚ είχε αποκαλυφθεί τον Μάιο του 2012, όταν δηλαδή ήταν ακόμη ένας νεόκοπος στην πολιτική βγαλμένος από τις συνελεύσεις στην πλατεία των Αγανακτισμένων. Τότε σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ είχε χρησιμοποιήσει μία ρήση του Πάμπλο Γκαρσία, του εμβληματικού αν και μπρουτάλ αμυντικού χαφ από την Ουρουγουάη, που έπαιξε στον ΠΑΟΚ από το 2008 έως και το 2014.

Ο κ. Τσακαλώτος είχε τσιτάρει τότε τον Γκαρσία για να αντικρούσει την πολιτική των μνημονίων –κάτι που τώρα ύστερα από άγριες περικοπές και εφαρμογή ενός σκληρότατου 3ου Μνημονίου από τον ίδιο ακούγεται αστείο και όχι λόγω του Γκαρσία.

Για την ιστορία είχε πει τότε ο κ. Τσακαλώτος: «Εμείς λέμε ότι αυτό το Μνημόνιο δεν υπάρχει, ότι ο ελληνικός λαός αποφάσισε να σηκώσει το κεφάλι. Υπάρχει ένα σύνθημα που έλεγε ένας ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ ότι ‘‘επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς” και κατά τη δική μας άποψη αυτός ο ποδοσφαιριστής, ο Πάμπλο Γκαρσία, έδωσε το σύνθημα για έναν ολόκληρο λαό».

Ακολούθησε μια συνέντευξη (στον ραδιοσταθμό Sport103 της Θεσσαλονίκης) στη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Οικονομικών είπε:

«Εγώ και τα τρία παιδιά μου έχουμε κάνει το σύνθημα του Γκαρσία και t-shirt. Ενας λαός δεν μπορεί να εκβιάζεται συνεχώς κάποια στιγμή πρέπει να αντιδράσει και νομίζω πως η υπερηφάνεια που πηγάζει από αυτό το σύνθημα εκφράζει τον ελληνικό λαό» είχε πει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:

«Ο Πάμπλο Γκαρσία απ’ ό,τι ξέρω έχει μιλήσει για την Αριστερά. Το “επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς” το είπε γιατί ήθελε να σηματοδοτήσει και άλλα πράγματα, όχι μόνο στον αθλητισμό. Ξέρουμε ότι στο ποδόσφαιρο δεν είναι όλα καλά, όχι μόνο στα οικονομικά αλλά και ηθικά».

Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos speaks during an interview with Reuters at his office in the Finance ministry in Athens, Greece, January 30, 2018. REUTERS/Costas Baltas

Το δέσιμο του κ. Τσακαλώτου πάντως είναι πιο παλιό: «Ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα μου. Ζούσα στο εξωτερικό και ερχόμουν τα καλοκαίρια στις γιαγιάδες. Πήγαινα στις μεγάλες ομάδες του ΠΑΟΚ και κόλλησα τον ιό».

Πέρυσι τον Φεβρουάριο είχε φιλοξενηθεί στη σουίτα του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ στην Τούμπα στο ματς του Europa League με τη Σάλκε.

200757
Ο υπουργός Οικονομικών με το κασκόλ του ΠΑΟΚ. Δίπλα του ο Ιβάν Σαββίδης

Ηταν η εποχή που η β’ αξιολόγηση του προγράμματος ήταν σε απίστευτη εκκρεμότητα και η παρουσία του κ. Τσακαλώτου στην Τούμπα είχε γίνει και θέμα στη Βουλή.

Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εγκαλέσει τον Αλέξη Τσίπρα για αυτό το συμβάν: «Ο πρώτος που έπρεπε να ασχολείται με την πορεία της διαπραγμάτευσης είναι ο υπουργός σας, που βρήκε τον χρόνο να παρακολουθήσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα σε σουίτα μεγαλοπαράγοντα ποδοσφαίρου. Να είστε πιο προσεκτικός όταν κατηγορείτε κάποιους για εκλεκτικές συγγένειες με παράγοντες του ποδοσφαίρου».

Η απάντηση του κ. Τσίπρα ήταν αρκούντως ποδοσφαιρική: «Η αντιπολιτευτική σας εγκυρότητα εξαντλείται στο να κάνετε αστειάκια για την παρουσία του υπουργού Οικονομικών σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Και αφήσατε και άθλια υπονοούμενα γιατί παρακολούθησε τον αγώνα στα επίσημα με τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Τι θελετε να πείτε; Πείτε το ευθέως εκτός και αν θέλετε να πείτε ότι ο Τσακαλώτος είναι γκαντέμης και ο ΠΑΟΚ έχασε με 3-0». 

Γιατί ναι. Ο κ. Τσακαλώτος είδε τότε την Παοκάρα να τρώει τρία. Και ξαναθυμήθηκε τον Γκαρσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...