Μια γνάθος με επτά δόντια που βρέθηκε σε σπήλαιο στο Ισραήλ αποδεικνύεται ότι είναι το παλαιότερο γνωστό λείψανο του Homo Sapiens πέρα από την Αφρική, μια ανακάλυψη που αποδεικνύει ότι το ανθρώπινο είδος μετανάστευσε από την κοιτίδα του πολύ παλαιότερα απ’ όσο πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.
Το οστό εκτιμάται ότι είναι ηλικίας 177.000-194.000 ετών, σύμφωνα με τους ερευνητές που ανακοίνωσαν την ανακάλυψή του. Η εκτίμηση έγινε σε τρία διαφορετικά εργαστήρια (στο Ισραήλ, την Αυστραλία και τη Γαλλία) με τρεις διαφορετικές μεθόδους που συγκλίνουν στην ίδια ηλικία.
Τα δόντια φέρουν χαρακτηριστικά του είδους Homo Sapiens που δεν υπήρχαν σε άλλους ανθρωπίδες της εποχής, όπως στους Νεάντερταλ.
Το απολιθωμένο οστό του αριστερού τμήματος της επάνω σιαγόνας ανήκει σε ένα νεαρό ενήλικο άτομο, το φύλο του όμως παραμένει αδιευκρίνιστο.
Βρέθηκε στο σπήλαιο Μισλίγια, στη δυτική πλαγιά του όρους Καρμέλ, σε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων νότια της Χάιφας. Μέσα στη μεγάλη σπηλιά, όπου κάποτε κατοικούσαν άνθρωποι, ανακαλύφθηκαν επίσης αιχμές και πέτρινα εργαλεία, πολλές εστίες και καμένα οστά ζώων.
Ο Homo Sapiens πρωτοεμφανίστηκε στην Αφρική. Τα παλαιότερα απολιθώματα που έχουν βρεθεί είναι ηλικίας 300.000 ετών.
Ενα από τα σημαντικότερα ερωτήματα για τους επιστήμονες είναι πότε μετανάστευσε το ανθρώπινο είδος από την Αφρική για να κατοικήσει σε άλλες ηπείρους. Μέχρι σήμερα, τα παλαιότερα απολιθώματα, εκτός από αυτά της Αφρικής, προέρχονταν από δύο άλλα σπήλαια στο Ισραήλ και ήταν ηλικίας 90.000-120.000 ετών.
Η νέα ανακάλυψη στηρίζει τη θεωρία ότι οι άνθρωποι έφυγαν από την Αφρική ακολουθώντας τη βόρεια διαδρομή, δηλαδή την κοιλάδα του Νείλου και τα παράλια της ανατολικής Μεσογείου και όχι τον νότιο διάδρομο που οδηγεί, μέσω της νότιας Σαουδικής Αραβίας, στην ινδική υποήπειρο και την Ανατολική Ασία, εξήγησε ο παλαιοανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ Ισραέλ Χέρσκοβιτς, ο επικεφαλής της έρευνας.
Οι άνθρωποι της Μισλίγια ήταν πιθανότατα νομάδες και ακολουθούσαν τις μετακινήσεις των θηραμάτων που κυνηγούσαν, ανάλογα με την εποχή. «Ήταν ικανοί κυνηγοί μεγάλων θηραμάτων, όπως άγριων βοοειδών και ελαφιών», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News