Το πράσινο φως σε πολιτικό επίπεδο για την εκταμίευση 6,7 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις έλαβε τη Δευτέρα η Ελλάδα από το Eurogroup. Υπάρχει, ωστόσο, για άλλη μια φορά ένας κατάλογος με δεσμεύσεις -και μάλιστα βαριές- που πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες.
Μετά τη λήξη των εργασιών του συμβουλίου των υπουργών, ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο χαιρέτησε την «πολιτική συμφωνία» για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αλλά και την ολοκλήρωση σχεδόν όλων των προαπαιτούμενων.
Η επόμενη δόση έχει ύψος 6,7 δισ. ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους (3,3 δισ) και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου (1,7 δισ.) αλλά και για τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού ρευστότητας» 1,9 δισ. προκειμένου να διασφαλίσει «πλήρη πρόσβαση» στις αγορές.
Για την ολοκλήρωση του προγράμματος απομένουν 88 προαπαιτούμενα, κάποια από αυτά τεχνικής φύσης.
Μεταξύ τους είναι ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου 2018-2022 από τη Βουλή τον Μάιο με στόχο την τήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 ως και το 2022.
Συμπεριλαμβάνεται ακόμη η εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου από τα 8.700 ευρώ στα 5.700 ευρώ από το 2019 αντί για το 2020 αν το ΔΝΤ και η ΕΕ κρίνουν ότι απαιτείται για την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019 (επίσης τον Μάιο).
Επίσης, από την 1η Μαΐου οι πλειστηριασμοί ακινήτων για οφειλές προς στο Δημόσιο για ποσά πάνω από 500 ευρώ θα γίνονται ηλεκτρονικά. Η κυβέρνηση συμφώνησε να προβεί σε 10.000 πλειστηριασμούς φέτος και σε 40.000 το χρόνο από το 2019 ως το 2021.
Ακόμη προωθείται η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα υπόλοιπα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος).
Τέλος, ως τον Μάρτιο θα πρέπει να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την πώληση του 30% του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», του 65% της ΔΕΠΑ, του 5% του ΟΤΕ και του 35% των ΕΛΠΕ. Με ορίζοντα τον Ιούνιο ακολουθεί η πώληση του 17% της ΔΕΗ ή, διαφορετικά, η προώθησε μιας διαδικασίας με αντίστοιχο όφελος.
Παράλληλα, ανοίγει ο κύκλος των συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο για το χρέος στο μοντέλο των ελαφρύνσεων που θα συνδεθούν με την ανάπτυξη της χώρας, σύμφωνα με το γαλλικό μοντέλο. Ωστόσο, ο Μάριο Σεντένο υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
«Κοιτάμε μπροστά»
Στις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων για την Ελλάδα δεν έλειψαν τα θετικά σχόλια.
Για τις «σημαντικές προσπάθειες» των ελληνικών αρχών που «αναγνωρίστηκαν από όλους, ακόμα και από αυτούς που ήταν σκεπτικοί στο παρελθόν», «εντυπωσιακή αλλαγή κλίματος» και για «ενθαρρυντική πρόοδο» έκανε λόγο ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.
Τη σημαντική πρόοδο χαιρέτησε και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ που σημείωσε η Ελλάδα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με «πιο ομαλό τρόπο, απ’ ότι ανέμεναν οι περισσότεροι».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στάθηκε στα θετικά σχόλια τόσο του Μάριο Σεντένο όσο και των Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ. «Είναι όλοι αισιόδοξοι και ικανοποιημένοι με την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα και στην ουσία είπαν ότι πολιτικά η τρίτη αξιολόγηση έχει κλείσει», ανέφερε. «Τώρα κοιτάμε μπροστά», συνέχισε ο έλληνας υπουργός, λέγοντας ότι η δουλειά που μένει να γίνει δεν αφορά τόσο τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, αλλά τις συζητήσεις για το χρέος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News