Είναι γνωστό ότι το ελληνικό γιαούρτι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια μια από τις πιο αγαπημένες επιλογές διατροφής για πολλά εκατομμύρια καταναλωτών σε όλο τον κόσμο.
Ειδικά στις ΗΠΑ έχει ανέβει στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των καταναλωτών που το το προτιμούν από τα άλλα γιαούρτια για την ιδιαίτερη υφή, την πλούσια γεύση και την θρεπτική αξία του. Όμως η παραγωγή του δημιουργεί ένα μεγάλο όγκο υποπροϊόντων και ειδικότερα υγρά απόβλητα με τη μορφή τυρογάλακτος.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Smithsonian Magazine ερευνητές του Πανεπιστημίου Κορνέλ στις ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν στην Γερμανία χρησιμοποίησαν βακτήρια και μετέτρεψαν απόβλητα από την παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού σε βιο-έλαια τα οποία με την κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να γίνουν βιοκαύσιμα που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα αεροσκάφη.
Οι ερευνητές παρουσίασαν την έρευνα τους στην επιθεώρηση «Joule» και υποστηρίζουν ότι, εκτός από βιοκαύσιμα, η επεξεργασία των υποπροϊόντων του ελληνικού γιαουρτιού μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία «φυσικών» αντιβιοτικών για ζώα που θα μπορούν να αντικαταστήσουν τα συμβατικά φάρμακα που περιέχονται στις ζωοτροφές, η χρήση των οποίων, όπως συμβαίνει και στους ανθρώπους, δημιουργεί προοδευτικά ανθεκτικότητα των ιών απέναντι τους.
Οι ερευνητές βρήκαν τρόπο να μετατρέψουν τα υποπροϊόντα του ελληνικού γιαουρτιού σε ένα εκχύλισμα που περιέχει δύο χρήσιμες ουσίες: καπροϊκό ή εξανικό οξύ και καπρυλικό ή οκτανικό οξύ. Και οι δύο αυτές ουσίες θεωρούνται «πράσινα αντιμικροβιακά», τα οποία μπορούν να προστεθούν στις ζωοτροφές στη θέση των κανονικών αντιβιοτικών. Σε δεύτερο στάδιο, με περαιτέρω επεξεργασία, είναι δυνατό να παραχθούν βιοκαύσιμα για χρήση σε αεροσκάφη.
Το νέο σύστημα αποτελείται από δύο συνδεδεμένους βιοαντιδραστήρες ανοικτής καλλιέργειας, ο ένας για θερμόφιλα μικρόβια που αντέχουν θερμοκρασίες των 50 βαθμών Κελσίου, ενώ ο δεύτερος λειτουργεί στους 30 βαθμούς. Κάθε βιοαντιδραστήρας περιέχει το κατάλληλο μικροβίωμα και σε αυτόν εισάγεται το τυρόγαλα του ελληνικού γιαουρτιού που διαθέτει τα δικά του βακτήρια.
Σε ένα διάστημα μερικών μηνών, είναι δυνατό να παραχθούν τους βιοαντιδραστήρες το καπροϊκό και το καπρυλικό οξύ, καθώς και άλλα δευτερεύοντα προϊόντα. Το επόμενο βήμα θα είναι το σύστημα των δίδυμων βιοαντιδραστήρων να λειτουργήσει σε μεγαλύτερη κλίμα και να εξελιχθεί σε κανονική μονάδα βιομηχανικής παραγωγής.
Δείτε ένα βίντεο για την μετατροπή του ελληνικού γιαουρτιού σε βιοκαύσιμο για αεροσκάφη:
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News