321
Κιμ και Τραμπ, μια αντιπαράθεση και με σεξιστικά υπονοούμενα | REUTERS/KCNA handout via Reuters/File Photo & REUTERS/Lucas Jackson/File Photo

«Φροϋδικός» Τραμπ προς Κιμ: «Το δικό μου πυρηνικό κουμπί είναι πιο μεγάλο!»

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2018, 07:48
Κιμ και Τραμπ, μια αντιπαράθεση και με σεξιστικά υπονοούμενα
|REUTERS/KCNA handout via Reuters/File Photo & REUTERS/Lucas Jackson/File Photo

«Φροϋδικός» Τραμπ προς Κιμ: «Το δικό μου πυρηνικό κουμπί είναι πιο μεγάλο!»

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2018, 07:48

Εδώ και ένα χρόνο, κατά τον οποίο είναι πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ εκπλήσσει πάντα για το ύφος του όταν χειρίζεται μέσα από τα tweets που στέλνει το ένα μετά το άλλο καυτά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Τελευταίο δείγμα του η απάντηση που επέλεξε να δώσει στους κομπασμούς του δικτάτορα της Βόρειας Κορέας Κιν Γιονγκ-ουν ότι έχει το κουμπί των πυρηνικών πάνω στο γραφείο του.

Το έκανε με ένα τρόπο που θυμίζει περισσότερο αντιπαράθεση νηπιαγωγείου παρά διεθνούς επιπέδου.

«Ο βορειοκορεάτης ηγέτης μόλις δήλωσε ότι “το Πυρηνικό Κουμπί είναι συνέχεια πάνω στο γραφείο του”. Κάποιος από το εξασθενημένο και πεινασμένο καθεστώς του, παρακαλώ να τον ενημερώσει ότι έχω κι εγώ Πυρηνικό Κουμπί, που όμως είναι πολύ μεγαλύτερο & πολύ δυνατότερο από το δικό του, και το δικό μου Κουμπί λειτουργεί!», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Ο Κιμ πράγματι την Δευτέρα σε ανακοίνωση για το νέο έτος είχε ισχυριστεί ότι έχει στο γραφείο του το περιώνυμο κουμπί και ότι η χώρα του, παρά τις κυρώσεις και τις απειλές, θα συνεχίσει το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα.

Ωστόσο στην ίδια ομιλία έκανε μια χειρονομία καλής θέλησης προς την κατεύθυνση της Νότιας Κορέας, δηλώνοντας πως ο δρόμος προς τον διμερή διάλογο «είναι ανοικτός» και ότι είναι διατεθειμένος να στείλει βορειοκορεάτες αθλητές να συμμετάσχουν στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Πιοντσάν της Νότιας Κορέας τον Φεβρουάριο.

Η Σεούλ απάντησε θετικά στην αναφορά για τη συμμετοχή αθλητών και πρότεινε να αρχίσουν άμεσες συνομιλίες, χωρίς πάντως να βγάζει από το κάδρο το ζήτημα του πυρηνικού και βαλλιστικού προγράμματος.

Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον υποβάθμισε την προοπτική αυτών των συνομιλιών, χαρακτηρίζοντάς τις «τσιρότο» («band-aid»), κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι.

Επιμένει δε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα αποδεχθεί ποτέ ότι η Πιονγκγιάνγκ αποτελεί πυρηνική δύναμη. Οι ΗΠΑ «δεν θα πάρουν καμιά συνάντηση στα σοβαρά» εάν αυτή δεν αφορά την εξάλειψη του πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας, ξεκαθάρισε η Χέιλι λίγες ώρες πριν το tweet του Τραμπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...