Ζήτημα δεδηλωμένης έθεσε το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ δεν στηρίξουν την επιλογή της κυβέρνησης στο θέμα επίλυσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προκαλώντας την αντίδραση του Μαξίμου και του υπουργείου Εξωτερικών, με συνέπεια να ξεκινήσει ένας νέος γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης, και πάλι για τον ρόλο του υπουργού Αμυνας.
Στην πρώτη του συνέντευξη μετά το 11ο Συνέδριο της ΝΔ, όπου έθεσε το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνει, μέσω της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», σαφή προειδοποίηση: «Δεν νοείται εθνική συνεννόηση χωρίς να υπάρξει προηγουμένως συγκεκριμένη και συμφωνημένη πρόταση από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους».
Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Μητσοτάκης ακυρώνει την ιδέα για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Τονίζει δε ότι «αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν οι κκ Τσίπρας και Καμμένος για ένα μείζον ζήτημα εθνικής σημασίας, ας παραιτηθούν».
Λέει συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης στη δημοσιογράφο Δήμητρα Κρουστάλη:
«Την εθνική γραμμή για το Σκοπιανό χάραξε η Κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι το 2008. Μια σύνθετη ονομασία έναντι όλων, – erga omnes όπως λέγεται – και επίλυση του ζητήματος του ονόματος ως προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Θυμίζω ότι Υπουργός αυτής της Κυβέρνησης Καραμανλή ήταν και ο κ. Καμμένος που τότε δεν είχε εκφράσει καμία αντίρρηση.
» Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει τελείως αλλοπρόσαλλη στάση και σε αυτό το ζήτημα. Αν ο κ. Καμμένος δεν στηρίζει μια κεντρική κυβερνητική επιλογή τίθεται ξεκάθαρα ζήτημα δεδηλωμένης. Και περιμένουμε να τοποθετηθεί επιτέλους ο κ. Τσίπρας για το θέμα αυτό, αντί να ασχολείται με τον κ. Καμμένο μόνο για να τον καλύψει για τα σκάνδαλά του. Με απλά λόγια, αν δε μπορούν να συμφωνήσουν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος για ένα μείζον ζήτημα εθνικής σημασίας, ας παραιτηθούν. Και για να προλάβω ένα πιθανό ερώτημά σας, είναι προφανές και αυτονόητο ότι δεν νοείται εθνική συνεννόηση, χωρίς να υπάρξει προηγουμένως συγκεκριμένη και συμφωνημένη πρόταση από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους».
Πρόσφατα ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί κανένα όνομα της γείτονος χώρας που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία», απηχώντας τους αδιέξοδους λεονταρισμούς των αρχών της δεκαετίας του 1990 που δημιούργησαν και το πρόβλημα. Ολοι γνωρίζουν ότι ονομασία χωρίς το συνθετικό «Μακεδονία» δεν μπορεί να υπάρξει και ως βολικότερη λύση περιγράφεται ένας γεωγραφικός προσδιορισμός — μάλιστα όταν ήταν στη ΝΔ ο κ. Καμμένος είχε ψηφίσει δύο φορές υπέρ μιας τέτοιας λύσης. Τώρα όμως επιλέγει να παίξει το χαρτί του «Μακεδονομάχου».
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κ. Μητσοτάκης θέτει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της. Δεν θα δεχτεί να συζητήσει το θέμα, αν πρώτα οι δύο κυβερνητικοί εταίροι δεν συμφωνήσουν. Αλλωστε το αφήγημα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι συμφωνούμε στα «μεγάλα» και κρατάμε τις διαφωνίες μας για τα «μικρά» —αν μπορεί κανείς να θεωρίσει «μεγάλα» τα μέτρα που απαιτουν οι δανειστές και «μικρά» τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων— δεν ισχύει εδώ. Τι «μεγαλύτερο» από μια λύση στο Σκοπιανό;
Κατά τα άλλα στη συνέντευξη που δίνει στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», ο πρόεδρος της ΝΔ αναλύει το σχέδιο που έχει για την διακυβέρνηση της χώρας και αποκαλύπτει ότι το πρώτο σχέδιο νόμου που θα καταθέσει ως πρωθυπουργός θα είναι το φορολογικό.
Επιπλέον επισημαίνει ότι θα έλθει σε συνεννόηση με τα κόμματα του συνταγματικού τόξου για να ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος με πλειοψηφία που θα διασφαλίζει την άμεση εφαρμογή του, ώστε «να μην υποστεί η χώρα τις αποσταθεροποιητικές συνέπειες της απλής αναλογικής που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».
Σε μια πρώτη αντίδραση στη συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ, το Μαξίμου τον κάλεσε να πάρει θέση στο ζήτημα της ονομασίας, αν και είναι γνωστό ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει εδώ και χρόνια διατυπώσει σαφή θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.
«Ο κύριος Μητσοτάκης είναι καιρός να σοβαρευτεί και να καταλάβει, ότι ορισμένα εθνικής σημασίας θέματα δε μπορεί να προσεγγίζονται μέσα από το πρίσμα της μικροκομματικής σκοπιμότητας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. «Αν έχει σαφή θέση για το ονοματολογικό, καλό θα ήταν να τη γνωστοποιήσει στον ελληνικό λαό. Αν πάλι δυσκολεύεται, γιατί άλλα προτείνει ο αντιπρόεδρός του και άλλα η αδελφή του και πρώην υπουργός Εξωτερικών, ας καταλάβει ότι το πρόβλημά του δε θα γίνει και πρόβλημα της χώρας».
Αμεση ήταν η ανταπάντηση της ΝΔ, μέσω ανακοίνωσης του γρ. Τύπου:
«Θυμίζουμε στους κ. Τσίπρα και Καμμένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ βρίσκονται στην κυβέρνηση και όχι στην αντιπολίτευση. Και καθώς υποθέτουμε ότι επικοινωνούν μεταξύ τους, αναμένουμε μια συγκεκριμένη και κοινή πρότασή τους για το όνομα της ΠΓΔΜ.
» Διότι όσο βρίσκονται ακόμη στην Κυβέρνηση, εκείνοι έχουν την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και όχι τα κόμματα της Αντιπολίτευσης».
Το βράδυ για το θέμα πήρε θέση, μέσω Twitter, και ο Νίκος Κοτζιάς, μια ασυνήθιστη δημόσια παρέμβαση για τον αξιωματούχο που κατέχει θέση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
Η ΝΔ θέλει να αποκαλύψουμε δημόσια την διαπραγματευτική μας στρατηγική για ονοματολογικό/ΦΥΡΟΜ. Πρόβλημα που εκείνη άφησε άλυτο καθότι ο Μητσοτάκης συγκρούονταν, χωρις να παραιτηθεί, με εσωκομματικούς αντίπαλους. Συγκρούσεις που συνεχίζονται.Γι'αυτό και αδυνατεί να προτείνει λύση
— Nikos Kotzias (@NikosKotzias) December 23, 2017
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News