Είχε δίκιο, ο Τσάβι Πασκουάλ, που «έτρεμε» την αντίδραση των παικτών του μετά τον θρίαμβο της περασμένης Κυριακής στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ετσι συμβαίνει (σχεδόν) πάντα: το «hangover» από το μεθύσι της μεγάλης νίκης, τους κάνει να… σέρνονται στο παιχνίδι της Ευρωλίγκας που ακολουθεί. Οπως μαρτυρούν τα αρχεία, το ίδιο ισχύει και για τους «ερυθρόλευκους». Οσοι πιστεύουν στις παραδόσεις το περίμεναν, πως αυτή η νιρβάνα του Παναθηναϊκού δεν θα του έβγαινε σε καλό. Αλλά, ο εφιάλτης που έζησε χθες (Παρασκευή) στη Βαρκελώνη ήταν πέρα από κάθε φαντασία.
Το γεγονός ότι η ομάδα δεν είναι έτοιμη ακόμα, δεν αποτελεί άλλοθι γι’ αυτό το 98-71 στο «Παλάου Μπλαουγκράνα». Η Μπαρτσελόνα είναι πιο ανέτοιμη από τον Παναθηναϊκό. Εχει αλλάξει προπονητή, παίζει με πολλά νέα πρόσωπα και προσπαθεί να εφαρμόσει ένα στιλ παιχνιδιού πολύ διαφορετικό από το συνηθισμένο της. Το γήπεδο… κατηφόρισε επειδή οι «πράσινοι» επαναπαύτηκαν στις δάφνες της εγχώριας επιτυχίας τους. Αλλά και γιατί στην ομάδα φαίνεται να υπάρχει ένα σοβαρό κατασκευαστικό σφάλμα.
Οποιος δεν παρακολούθησε τον αγώνα και, απλώς, έμαθε για τη διαφορά των 27 πόντων, θα φαντάζεται πως η Μπαρτσελόνα έπαιξε φοβερό μπάσκετ. Λάθος. Ιδίως στο πρώτο ημίχρονο, ένας στοιχειωδώς καλός Παναθηναϊκός θα της είχε πάρει τον αέρα. Σε όλη τη διάρκεια του ματς οι Καταλανοί δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από το να χτυπούν τον αντίπαλό τους στην κραυγαλέα αδυναμία που εμφάνισε μέσα στη ρακέτα. Στις αμέτρητες πανομοιότυπες φάσεις που δημιούργησε η Μπάρτσα, οι ψηλοί της πέτυχαν 52 πόντους, ενώ εκείνοι του Παναθηναϊκού, μόλις 15: με 5/17 σουτ και 5/12 βολές. Το κοντέρ των ριμπάουντ έγραψε 40-27 στο σύνολο και 9-4 στα επιθετικά, υπέρ των γηπεδούχων.
Ο Κέβιν Σεραφέν… οργίασε, με 24 πόντους (9/12 δίποντα, 6/9 βολές) και εννέα ριμπάουντ. Λες και έπαιζε απέναντι σε παιδιά, έκανε ό,τι ήθελε απέναντι στον Γκιστ και τον Σίνγκλετον. Ο Μοερμάν πέτυχε «νταμπλ-νταμπλ», με 16 πόντους και 11 ριμπάουντ. Ο Οριόλα έβαλε άλλους δέκα πόντους. Ο Πασκουάλ άλλαζε διαρκώς σχηματισμούς και πρόσωπα, όμως δεν κατάφερε ούτε μία στιγμή να βρει λύση στο πρόβλημα. Οχι μόνο στην άμυνα αλλά και στην επίθεση, όπου ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε με τίποτα να ακουμπήσει την μπάλα στο αντίπαλο καλάθι. Η δημιουργία του περιορίστηκε σε κάτι θλιβερά σουτ από μακρινή ή μέση απόσταση και στις σόλο εφορμήσεις του Καλάθη, του Παππά ή του Ρίβερς.
Θαυμάστε στατιστικά: ο Παναθηναϊκός είχε ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα μόλις 11,1%, στις βολές 55,6% (15/27) και ολοκλήρωσε τον αγώνα με εννέα ασίστ, έναντι 24 της Μπαρτσελόνα. Οι δύο δημιουργοί της, ο Ερτέλ και ο Πρέσεϊ, μοίρασαν μόνοι τους 15. Είναι παράδοξο, που το ημίχρονο έκλεισε με το «Τριφύλλι» να βρίσκεται μόλις πέντε πόντους πίσω στο σκορ. Αλλά, τι να το κάνεις… Στο δεύτερο, βγήκε στο παρκέ μόνον ο Παππάς, ο οποίος στο τρίτο δεκάλεπτο πάλευε ολομόναχος για να κρατήσει την ομάδα του όρθια. Αν δεν ήταν κι αυτός (20 πόντοι με 6/8 δίποντα), άντε και ο Καλάθης (14 πόντοι, έξι ασίστ και τέσσερα ριμπάουντ), η διαφορά θα έφτανε σε ιλιγγιώδη επίπεδα.
Ο Σίνγκλετον ήταν εντελώς εκτός κλίματος, με… 1/8 σουτ και 5/12 βολές. Κάπου αλλού το είχε το μυαλό του. Ο Λοτζέσκι είναι φανερά επηρεασμένος από την πολύμηνη αποχή του. Ο Ρίβερς δεν προσέφερε σπουδαία πράγματα, παρά τους δέκα πόντους που πέτυχε. Ο Ντένμον και ο Ογκαστ αγωνίστηκαν (δικαίως) για μόλις πέντε λεπτά. Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο (αδίκως) για 8′. Ο Γκέιμπριελ ήταν ωσεί απών. Οι παίκτες που κλήθηκαν να καλύψουν τις δύο μεγάλες απώλειες του περασμένου καλοκαιριού, μέχρι τώρα δεν τα έχουν καταφέρει. Ούτε ο (εξαιρετικός στην περίοδο της προετοιμασίας) Ντένμον, ούτε ο Ογκαστ με τον Βουγιούκα στη θέση «5». Ακόμη δεν άρχισε η σεζόν, καλά – καλά, και ήδη κάποιοι αναπολούν τον Τζέιμς και τον Μπουρούση.
Δεν φταίει το μπάτζετ. Για την Ελλάδα της κρίσης και την μπασκετική αγορά με τα πενιχρά έσοδα, είναι -ήδη- τεράστιο. Φταίει, όπως φαίνεται, το ότι στον σχεδιασμό του ρόστερ υποτιμήθηκε η ανάγκη για έναν γνήσιο σέντερ υψηλών προδιαγραφών. Δηλαδή, ο Πασκουάλ. Ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες της θέσης με τον «βαρύ» Βουγιούκα, τον άμαθο σε τόσο υψηλό επίπεδο Ογκαστ, και τα «τεσσάρια» που βαφτίστηκαν «πεντάρια» – αλλά δεν είναι τέτοια. Ενώ η Μπαρτσελόνα, έφερε τον Σεραφέν από το ΝΒΑ, «έσκασε» στη Βαλένθια ένα εκατομμύριο ευρώ για τον Οριόλα, κι έχει για ρεζέρβα έναν παίκτη με ετήσιο συμβόλαιο 2,5 εκατ. ευρώ: τον Τόμιτς.
Τέτοια «θηρία», ο Παναθηναϊκός θα βρει κι άλλα μπροστά του, στις επόμενες 29 αγωνιστικές της Ευρωλίγκας. Και το ερώτημα είναι, εάν η χθεσινή δεύτερη πιο βαριά ήττα του στη διοργάνωση (μετά τους -30 από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στα play-offs της σεζόν 2013-2014) τον έκανε να αντιληφθεί ότι χρειάζεται άμεση ενίσχυση στους ψηλούς του. Η τρύπα στη θέση «5» είχε φανεί και στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό -απέναντι στον ΜακΛίν και τον Μιλουτίνοφ-, όμως η νίκη έκρυψε το πρόβλημα. Χθες, ο Σεραφέν το κατέστησε κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο.
Η «απάντηση» του Παναθηναϊκού θα προδώσει και το μέγεθος των εφετινών ευρωπαϊκών του φιλοδοξιών. Εάν τον νοιάζει -κυρίως- να ξαναπάρει το Πρωτάθλημα, «μια χαρά» θα είναι και με τον Βουγιούκα, τον Ογκαστ και τον Γκιστ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News