Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα μία νέα εντυπωσιακή ανακάλυψη φαραωνικού τάφου -σε άριστη κατάσταση- στη νεκρόπολη του Ντρα Ελ Ναγκά, κοντά στην παγκοσμίως γνωστή Κοιλάδα των Βασιλέων.
H παρουσίαση της εξαιρετικά σημαντικής ανακάλυψης έγινε στη δυτική όχθη του Λούξορ από τον υπουργό Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Χάλιντ Ελ Ενάνι. Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο έλληνας πρεσβευτής στο Κάιρο, Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης και ο κύπριος ομόλογός του, Χάρης Μορίτσης, καθώς και εκπρόσωποι των πρεσβειών της Κίνας και της Ελβετίας .
Η ανασκαφή που οδήγησε στη σημαντική ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε από την αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή του Μουστάφα Ουαζίρι, ενώ η σημασία των ευρημάτων έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι βρίσκονται σε εξαιρετικά διατηρημένη κατάσταση.
Πρόκειται για τον φαραωνικό τάφο του χρυσοχόου Αμενενχάτ της 18ης Δυναστείας (1.550 π.Χ έως 1.292 π.Χ., την εποχή του Τουταχαμών, της Νεφερτίτης και της Χατσεπσούτ), μαζί με τον οικογενειακό του τάφο.
Στο εσωτερικό του ταφικού συμπλέγματος, σε βάθος επτά μέτρων, ένα άγαλμα εικονίζει τον χρυσοχόο Αμενενχάτ σε μία ψηλή καρέκλα, δίπλα από τη γυναίκα του που φοράει μακρύ φόρεμα. Στα πόδια τους, βρίσκεται ένας από τους γιους τους.
Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν, επίσης, μούμιες σε καλή κατάσταση, που χρονολογούνται από τον 10ο και 11ο αιώνα π. Χ., 150 αγάλματα ushabti (που τοποθετούνταν στο τάφο ως υπηρέτες για τη μετα θάνατον ζωή), τέσσερις ξύλινες σαρκοφάγοι, ενώ οι τοιχογραφίες, τα κτερίσματα και τα πήλινα αγγεία στο εσωτερικό του τάφου έχουν διατηρήσει αναλλοίωτα τα χρώματά τους.
Η ανακάλυψη έρχεται σε μία δύσκολη περίοδο για την Αίγυπτο, όσον αφορά τις τουριστικές αφίξεις, καθώς μετά τις ταραχές του 2011 (κατά τις διαδηλώσεις της λεγόμενης Αραβικής Ανοιξης) και τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα, ο τουρισμός στη βορειοαφρικανική χώρα σημείωσε αισθητή κάμψη. Πέρυσι επισκέφθηκαν την Αίγυπτο περίπου 4,8 εκατ. τουρίστες, λιγότερο από το ένα τρίτο του αντίστοιχου αριθμού το 2010. Το ισχυρότερο πλήγμα δέχθηκαν οι αρχαιολογικοί χώροι κατά μήκος της κοιλάδας του Νείλου, με το αρμόδιο υπουργείο να υπολογίζει την πτώση στα έσοδα από την αξιοποίηση των αρχαιολογικών μνημείων το 2014, στο 95% .
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News