430
Φωτογραφία από το Διάστημα: Η Ιρμα «γλείφει» τις ακτές τις Φλόριντα | NASA/RANDY BRESNIK

Σοκ και δέος από τις δορυφορικές φωτογραφίες της Ιρμα

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2017, 11:30
Φωτογραφία από το Διάστημα: Η Ιρμα «γλείφει» τις ακτές τις Φλόριντα
|NASA/RANDY BRESNIK

Σοκ και δέος από τις δορυφορικές φωτογραφίες της Ιρμα

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2017, 11:30

Μετά τις εικόνες ολικής καταστροφής που άφησε πίσω της η Ιρμα στα νησιά της Καραϊβικής και ενώ ο τυφώνας φθάνει πια -αναβαθμισμένος- στις ακτές της Φλόριντα, νέες φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτουν το πραγματικό μέγεθός του: ένας τυφώνας-τέρας, που «καταπίνει» τεράστιες περιοχές του πλανήτη.

Χαρακτηριστικός είναι ένας χάρτης που δείχνει το μέγεθος της Ιρμα σε σχέση με την Ευρώπη: ουσιαστικά καταλαμβάνει ολόκληρη την κεντρική Ευρώπη, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, το Βέλγιο, μεγάλα τμήματα της Ολλανδίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και των δυτικών Βαλκανίων!

DJR-YC0WsAAwjLG

Η θέα της Ιρμα από ψηλά προκαλεί, η αλήθεια είναι, ανάμεικτα συναισθήματα: Από τη μία δέος και θαυμασμό για το καιρικό φαινόμενο και από την άλλη αγωνία για την τύχη όσων βρέθηκαν ή θα βρεθούν στο πέρασμά του.

Η Φλόριντα δεν έχει ποτέ αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο. Οι Αρχές προβλέπουν ότι θα είναι ο πιο καταστροφικός τυφώνας στην Ιστορία.

Η φωτογραφία που μοιράστηκε μέσω twitter o αστοναύτης της NASA, Ράντι Μπρέσνικ, αποκαλύπτει την άγρια αυτή ομορφιά, αλλά και το απίστευτα εντυπωσιακό μέγεθος του τυφώνα. Στη φωτογραφία φαίνεται η Ιρμα στον ορίζοντα δίπλα στην Κούβα.

Σε άλλες εικόνες από δορυφόρο καταγράφεται η στιγμή που τα μικρά νησιά της Καραϊβικής βρίσκονται ακριβώς στο μάτι του τυφώνα.

Εντυπωσιακές επίσης είναι οι φωτογραφίες από τους λεγόμενους κυνηγούς τυφώνων όπως για παράδειγμα η παρακάτω λήψη:

Οι «απειλητικές διαθέσεις» της Ιρμα υποχρέωσαν τις αρχές της Φλόριντα να δώσουν εντολή για την εκκένωση τεράστιων εκτάσεων στην Πολιτεία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των υπηρεσιών διάσωσης  (Division of Emergency Management) περίπου 6,3 εκατομμύρια κάτοικοι της έλαβαν εντολή εκκένωσης.

2017-09-09T234923Z_867399360_RC12BB81E220_RTRMADP_3_STORM-IRMA
Tα πρώτα φαινόμενα έχουν γίνει ήδη αισθητά στην πόλη του Μαϊάμι/ Reuters

Περισσότεροι από 54.000 άνθρωποι αναζήτησαν ασφάλεια στα περίπου 320 καταφύγια που έχουν ανοίξει οι αρχές σε ολόκληρη την Φλόριντα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες έχουν λάβει από μόνοι τους μέτρα προφύλαξης εν όψει της άφιξης της Ιρμα. Την ίδια ώρα σε επιφυλακή βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της Τζόρτζια.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (ΝHC)  «η ταχύτητα της Ιρμα είναι περίπου 210 χλμ/ώρα. Αναμένεται να ενισχυθεί λίγο περισσότερο όσο πλησιάζει τα Στενά της Φλόριντα και θα παραμείνει ισχυρή όσο πλησιάζει τα νησιά Φλόριντα Κις και τη δυτική ακτή της Φλόριντα».

Ήδη εδώ και ώρες ισχυροί άνεμοι άρχισαν να πλήττουν το Κι Γουέστ, με τη στάθμη των υδάτων να έχει ανέβει τουλάχιστον 50 εκ. πάνω από το κανονικό.  Στο Μαϊάμι είχε επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 19.00. Περίπου 280.000 καταναλωτές στην Φλόριντα δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, ανακοίνωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, εκ των οποίων 29.000 στα νησιά Κις.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...