Μία λύση η οποία δεν θα ακυρωθεί ως αντισυνταγματική στο μέλλον επιδιώκει η κυβέρνηση σχετικά με το ζήτημα των 6.500 συμβασιούχων στον τομέα της καθαριότητας, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους αντιδρώντας στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει αντισυνταγματική την παράταση των οκτάμηνων συμβάσεών τους.
Μιλώντας στον Real Fm την Παρασκευή, ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε την πρότασή του για την προκήρυξη νέων ολιγόμηνων συμβάσεων μέχρι να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι και τόνισε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται μία λύση εντός ορίων της νομιμότητας.
«Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας και ταυτόχρονα, να κινηθούμε μέσα στα όρια της νομιμότητας, διότι δεν θα ήταν λύση να επιχειρήσουμε να εφαρμόσουμε μια ρύθμιση που θα κριθεί την επ’ αύριο αντισυνταγματική» τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης, εξηγώντας ότι συζητούν με νομικούς που υπηρετούν στα ανώτατα δικαστήρια ώστε να καταλήξουν σε μία «θωρακισμένη λύση»
«Προσπαθούμε να βρούμε μια ρύθμιση μέχρι να βγουν οι νέες, μόνιμες προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην καθαριότητα μέσω ΑΣΕΠ, μία διαδικασία, η οποία θέλει περίπου 6 έως 8 μήνες. Επεξεργαζόμαστε μια λύση που να δίνει τη δυνατότητα στους υφιστάμενους, μέχρι τώρα, εργαζόμενους να απασχοληθούν σε αυτό διάστημα», είπε ο υπουργός.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι τόνοι σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί τις τελευταίες ημέρες, λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, εγκυμονούν κινδύνους ενώ παράλληλα αποτελούν πλήγμα για την τουριστική σεζόν.
«Και η νομοθεσία έχει και γι’ αυτό αναφορές για το πώς να αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις. Tα σκουπίδια μπορούν να μαζευτούν με αντίστοιχου τύπου προβλεπόμενες συμβάσεις που θα γίνουν», ανέφερε ο υπουργός.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης επέμεινε ότι η μονιμοποίηση συμβασιούχων στην καθαριότητα είναι εκτός του μνημονιακού κανόνα 1 προς 4. Οπως είπε ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το υπουργείο προχωράει στη μονιμοποίηση, αλλά επειδή οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, επεξεργάζεται ρύθμιση για το μεσοδιάστημα μετά την 1η Ιουλίου.
Για το μεσοδιάστημα αυτό το υπουργείο ζήτησε από τους δήμους επικαιροποιημένα στοιχεία ώστε να παραμείνουν στις θέσεις τους περισσότεροι των 2.500 συμβασιούχων μετά την 1η Ιουλίου οπότε λήγουν οι συμβάσεις τους.
Κλιμακώνοντας την επίθεση κατά του υπουργού, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), τόνισε ότι το πρόβλημα με τα σκουπίδια στους δρόμους έχει ένα όνομα: «Σκουρλέτης». Στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό την Πέμπτη, ο Γιώργος Πατούλης έδωσε προθεσμία μέχρι την επόμενη Τετάρτη για την κατάθεση της νομοθετικής πρότασης που θα επιλύει το θέμα με τους συμβασιούχους. Και την Παρασκευή κάλεσε τον Πρωθυπουργό να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία συγκαλώντας σύσκεψη όλων των συναρμοδίων φορέων για το θέμα των συμβασιούχων.
Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης ζήτησε την παρέμβαση του Εισαγγελέα. Ενώ ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μιχάλος απηύθυνε έκκληση στην πολιτεία να επιλύσει το πρόβλημα με τα συσσωρευμένα σκουπίδια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News