Μερικές φορές, εμείς οι ίδιοι σαμποτάρουμε τον εαυτό μας, χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Δυο από τις πλέον τρανταχτές περιπτώσεις αυτής της περίπτωσης αυτήν την εποχή είναι ο πρώην διάσημος και νυν μαχητής survivor Γιάννης Σπαλιάρας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας.
Τον Σπαλιάρα τον κυνηγά ο αστεϊσμός περί 4.000 γυναικών με τις οποίες κάποτε δήλωσε ότι έχει συνευρεθεί. Έκτοτε, λέει «πεινάω» του λένε «ναι, αλλά έχεις πάει με 4.000 γυναίκες», λέει «νυστάζω» του λεν «πώς να μη νυστάζεις με 4.000 γυναίκες που έχεις πάει;», λέει «θέλω να σφουγγαρίσω» του λεν «καλά, μια απ’ τις 4.000 δεν μπορεί να σου σφουγγαρίσει;» Κι όλοι χαζογελάνε λες και είπαν μεγάλο ευφυολόγημα.
Έτσι την έχει πατήσει κι ο Αλέξης Τσίπρας. Επέλεξε κάποτε να κάνει την «αγραβατοσύνη» του σύμβολο αντίστασης και αγώνα, λέγοντας «εγώ γραβάτα θα βάλω μόνο άμα “πάρω” το χρέος» και του έμεινε. Λέει «θα δώσουμε έμφαση στην καινοτομία» του λεν «ναι, αλλά θα βάλεις γραβάτα;», λέει «θα προχωρήσουμε με την ενέργεια» του λεν «με γραβάτα ή χωρίς;», λέει «θα λύσουμε το Κυπριακό» του λεν «ε τότε θα βάλεις γραβάτα;» Και πέφτει το γέλιο σα χαλάζι.
Ήμουν παρούσα στο τελευταίο κρούσμα γραβατολογίας το μεσημέρι της Πέμπτης, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όταν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, Τσίπρας, Αναστασιάδης, Νεταχιάχου έκαναν δηλώσεις μετά το πέρας των εργασιών της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ και της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Αφού τελείωσαν οι δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν σε συνεργασίες σε καίριους τομείς, όπως η ενέργεια, η έρευνα, η καινοτομία κλπ, ο Νίκος Αναστασιάδης έκλεισε λέγοντας «ο Αλέξης υποσχέθηκε ότι μπορεί και να φορέσει γραβάτα!» Γέλασε ο ίδιος, γέλασε ο Αλέξης, γέλασαν και πολλοί εκ των παρισταμένων.
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, είχε εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής με μια πάρα πολύ εντυπωσιακή γραβάτα. Τη θαυμάσαμε όλοι από μακριά και μετά πήγαμε και του είπαμε τι ωραία γραβάτα που φοράει και να τη χαρίσει στον Τσίπρα όταν είναι να φορέσει κι εκείνος γραβάτα. Ο δήμαρχος μας διαβεβαίωσε ότι σκοπεύει να τον συμβουλέψει, όταν έρθει εκείνη η ώρα, να αγοράσει γραβάτα Salvatore Ferragamo.
Ο Γιάννης Σπαλιάρας έμπλεξε τον εαυτό του –για πλάκα-σε ένα ρόλο, αυτόν του εραστή, και δεν μπορεί να ξεφύγει. Ο Αλέξης Τσίπρας έμπλεξε τον εαυτό του στο ρόλο του ανυπότακτου χωρατατζή. Έτσι, λίγη ώρα πριν τις δηλώσεις, ζήσαμε ένα απρόοπτο στην ίδια αίθουσα. Ενώ οι κύριοι Αναστασιάδης και Νετανιάχου είχαν προσέλθει και καθίσει στο τραπέζι περιμένοντας τον Αλέξη Τσίπρα, έγινε η αναγγελία της υπογραφής της κοινής διακήρυξης πριν εκείνος έρθει στην αίθουσα. Ο Βενιαμίν Νετανιάχου πήρε το λόγο: «Λείπει ο Έλληνας πρωθυπουργός και δεν μπορούμε να υπογράψουμε». Ο κ. Τσίπρας, όμως, δεν ερχόταν κι η αμηχανία ήταν έκδηλη. Όταν, μετά από αρκετά λεπτά αναμονής, εμφανίστηκε άρχισε να γελάει στους κυρίους Αναστασιάδη και Νετανιάχου. Γέλασε όταν μπήκε στην αίθουσα, γέλασε πριν καθίσει, γέλασε αφού κάθισε, γέλασε πριν υπογράψει, γέλασε όταν σηκώθηκε να κάνει δηλώσεις.
Μπορεί να γελούσε, αλλά ήταν πολύ κουρασμένος κι αυτό φαινόταν στα μάτια του. Πώς να μην κουραστεί; Από νωρίς το πρωί, συζητούσε για τον αγωγό East Med που θα μεταφέρει κοιτάσματα από το Ισραήλ προς την Ευρώπη, το καλώδιο Eurasia Interconnector που θα μεταφέρει ηλεκτρισμό και οπτική ίνα από το Ισραήλ στην Κύπρο κι από εκεί στην Κρήτη κι ακολούθως στην Αττική, για αφαλατώσεις και συνεργασίες ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων, για το Κυπριακό, το Παλαιστινιακό, για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και την αξιοποίηση των ΑΠΕ. Πιθανώς το μυαλό του να ήταν στο Eurogroup ή να είχε, μόλις, μιλήσει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Μπορεί, επίσης, να είχε επηρεαστεί από την αφόρητη ζέστη που επικρατούσε στο κτίριο του Μεγάρου Μουσικής, καθώς ο κλιματισμός είχε εγκαταλείψει την προσπάθεια να επιβληθεί στο χώρο. Μάλιστα, γύρω στο μεσημέρι εμφανίστηκαν κάποιοι να κουβαλούν ανεμιστήρες που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να δροσιστούν οι ηγέτες και τα μέλη των αντιπροσωπειών.
Λέγεται, ακόμη, ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπόρεσε να ξεκουραστεί από την περιπέτεια της Τετάρτης με την πτήση προς τη Θεσσαλονίκη. Το Εμπραέρ –γνωστό ως «πρωθυπουργικό αεροσκάφος»- δεν μπόρεσε να προσγειωθεί το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη λόγω πολύ έντονης καταιγίδας. Ο πιλότος επιχείρησε να προσεγγίσει στο αεροδρόμιο της Καβάλας αλλά δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα να κατευθυνθεί στην Αγχίαλο Μαγνησίας. Μετά από μιάμιση ώρα αναμονής εκεί, το Εμπραέρ προσγειώθηκε στη Θεσσαλονίκη γύρω στα μεσάνυχτα. Ο Βενιαμίν Νετανιάχου είχε φτάσει το απόγευμα με ειδική πτήση της EL AL και η καταιγίδα τον έπιασε στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου έκανε βόλτα απολαμβάνοντας τη θάλασσα μετά από δείπνο στο Kitchen Bar. Για να γλιτώσει από την καταιγίδα, έμεινε πολλή ώρα κλεισμένος στο κτίριο διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης γλίτωσε την καταιγίδα, διότι έφτασε στη Θεσσαλονίκη το πρωί της Πέμπτης, με την πτήση της γραμμής της Aegean.
Η Θεσσαλονίκη, όμως, υπέφερε από το κλείσιμο κεντρικών δρόμων της για τις ανάγκες της μετακίνησης των υψηλών προσκεκλημένων καθώς και από την απαγόρευση παρκαρίσματος σε πολλά σημεία. Επικράτησε χάος για πολλές ώρες. Οι Κύπριοι δημοσιογράφοι οι οποίοι έφτασαν γύρω στις 11.30 στο Μέγαρο Μουσικής από ξενοδοχείο του κέντρου με πούλμαν συνοδεία της Αστυνομίας, μας είπαν ότι μόνο εκείνοι κυκλοφορούσαν στους απαγορευμένους για τον υπόλοιπο κόσμο κεντρικούς δρόμους της πόλης. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν πάρα πολύ αυστηρά, με την πρόσβαση στο Μέγαρο Μουσικής να είναι απαγορευμένη για όποιον δε διέθετε διαπίστευση. Μάλιστα, επειδή το Μέγαρο βρίσκεται επάνω στην παραλία, υπήρχε σκάφος του Λιμενικού στη θάλασσα για ασφάλεια. Ένας βαρκάρης ο οποίος δεν είχε αντιληφθεί τι συνέβαινε, επιχείρησε να προσεγγίσει προς τα εκεί, αλλά το Λιμενικό τον απομάκρυνε αμέσως.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τη συνύπαρξη των διαφορετικών κοινοτήτων στη Θεσσαλονίκη και τη συμβολή των Εβραίων στην ανάπτυξη της πόλης επί αιώνες, έως το Ολοκαύτωμα, όταν αφανίστηκε το 90% αυτών. Γι αυτό το λόγο επελέγη συμβολικά η πόλη για την πραγματοποίηση της Συνόδου. Έτσι, από κοινού οι κύριοι Τσίπρας και Νετανιάχου προέβησαν στην αποκάλυψη μιας πλάκας που θα τοποθετηθεί στο Μουσείο Ολοκαυτώματος όταν αυτό γίνει στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, ο κ. Νετανιάχου ευχήθηκε να εγκαινιάσουν οι δυο τους το Μουσείο. Αν τυχόν αυτό γίνει, ας φροντίσει ο κ. Τσίπρας να βάλει μια γραβάτα τουλάχιστον…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News