«Η Ρωσία διεξάγει συνομιλίες με την Ελλάδα και την Βουλγαρία όσον αφορά το σημείο εισόδου στην Ευρώπη, του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream». Αυτό δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μενβέντεβ, από την Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).
Ο ρώσος πρωθυπουργός, όπως μετέδωσε το EURACTIV.com, επισήμανε ότι υπάρχει η δυνατότητα να ενταχθούν και άλλες χώρες στο έργο, ωστόσο προσέθεσε ότι η υλοποίηση των σχεδίων στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξαρτάται από τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών χωρών.
Ο ίδιος, αφού υπενθύμισε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η τοποθέτηση του αγωγού στο υποθαλάσσιο τμήμα του, μήκους περίπου χιλίων χιλιομέτρων, είπε ότι -αφότου ολοκληρωθούν οι εργασίες στο τμήμα αυτό- θα ξεκινήσουν οι εργασίες τοποθέτησης του αγωγού στο ηπειρωτικό τμήμα της Τουρκίας, μήκους 200 χιλιομέτρων.
Ο ρώσος πρωθυπουργός είπε ότι προβλέπεται η κατασκευή δύο γραμμών του αγωγού φυσικού αερίου, με τη μια γραμμή να προμηθεύει αποκλειστικά την τουρκική αγορά με φυσικό αέριο και την άλλη τις ευρωπαϊκές χώρες. Αναφερόμενος μάλιστα στη δεύτερη γραμμή, ο Ντμίτρι Μενβέντεβ, είπε χαρακτηριστικά: «Ακόμη και αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγουμε με διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, προσπαθούμε να δούμε που θα βρίσκεται το καλύτερο σημείο εισόδου του αγωγού στην Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες προτάσεις. Οι συνομιλίες διεξάγονται με μια ολόκληρη σειρά ευρωπαϊκών χωρών, είναι η Ελλάδα και η Βουλγαρία. Ομως, μπορεί να υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις στην πορεία».
Ο ρώσος πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο αγωγός αυτός δεν είναι ένα έργο πολιτικού χαρακτήρα αλλά ένα καθαρά οικονομικό έργο. «Γι’ αυτό θα θέλαμε, για μια ακόμη φορά, να υπογραμμίσουμε ότι σε τελική ανάλυση η υλοποίηση των έργων αυτών στην επικράτεια της ευρωπαϊκής ηπείρου, των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα πάρουν οι ευρωπαϊκές χώρες. Δεν θέλουμε να επιβληθούμε σε κανέναν. Ξεκινάμε από το ότι πρόκειται για ένα αμοιβαία επωφελές έργο, και υπό αυτή την προσέγγιση πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις».
«Turkish stream στο ελληνικό έδαφος δεν θα υπάρξει, θα υπάρξει ελληνικός αγωγός. Ο τουρκικός αγωγός θα είναι στο τουρκικό έδαφος», έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου το 2015 με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη συνάντησή τους στη Μόσχα.
ΕΛΙΑΜΕΠ: O αγωγός «Turkish Stream» και η Ελλάδα
Σύμφωνα με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής «η ρωσοτουρκική διακρατική συμφωνία που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 12 Οκτωβρίου 2016 στο περιθώριο του συνεδρίου του World Energy Council, αποτελεί μια ιδιαιτέρως σημαντική εξέλιξη για την ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής καθώς. Επίσης, σηματοδοτεί την πλήρη εξομάλυνση των ρωσοτουρκικών σχέσεων σε γεωοικονομικό επίπεδο μετά τη ρήξη του Νοεμβρίου του 2015, διασφαλίζει την οριστική και πλήρη απεξάρτηση του ρωσοτουρκικού εμπορίου φυσικού αερίου από το υψηλό πολιτικό ρίσκο των ρωσοουκρανικών σχέσεων.
Παράλληλα, η προοπτική κατασκευή ενός δεύτερου Turkish Stream δυναμικότητας 16 ΔΚΜ/Ε (Δισ. Κυβικών Μέτρων/Έτος) δημιουργεί νέες ευκαιρίες ελληνορωσικής συνεργασίας για τη διαμετακόμιση και ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδος, είτε αυτό επιτευχθεί μέσω της αναγέννησης του ελληνικού τμήματος του South Stream και την κατασκευή του ελληνοϊταλικού αγωγού IGI/Poseidon, είτε αυτό επιτευχθεί μέσω της διοχέτευσης ρωσικού αερίου στο δια-Αδριατικό αγωγό ΤΑΡ κατά τη φάση διεύρυνσης της δυναμικότητας του από τα 10 στα 20 ΔΚΜ/Ε.
Οποιαδήποτε από τις δύο εναλλακτικές επιλεγεί θα πρέπει να είναι απολύτως σύμφωνη με την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία του λεγόμενου Γ’ Πακέτου απελευθέρωσης των αγορών ενέργειας της Ε.Ε. και τις επερχόμενες ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ενωσης. Αυτό δεν είναι μόνο νομικά και ρυθμιστικά αναγκαίο, αλλά και γεωπολιτικά επιβεβλημένο, με δεδομένη την αντίθεση των ΗΠΑ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News