Το ότι οι γαλλικές εκλογές είχαν άρωμα αμερικανικών το ξέραμε. Ειδικά από τη στιγμή που το δίδυμο του β’ γύρου ορίστηκε ως Εμανουέλ Μακρόν εναντίον Μαρίν Λεπέν όλοι είδαν αντιστοιχίες στο δίδυμο Χίλαρι Κλίντον εναντίον Ντόναλντ Τραμπ. Ομως τώρα έρχεται μια υπόθεση κυβερνοεπίθεσης κατά του στρατοπέδου του κεντρώου υποψηφίου να κάνει τη μάχη σχεδόν παρόμοια!
Σύμπτωση; Οπως είχε συμβεί και με την ομάδα της Χίλαρι Κλίντον τον περασμένο Νοέμβριο έτσι συνέβη και με το στρατόπεδο του Μακρόν. Ενώ απέμεναν λιγότερες από 48 ώρες μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες, το κίνημα «En Marche!» ανακοίνωσε τη νύχτα της Παρασκευής ότι έπεσε θύμα συντονισμένης κυβερνοεπίθεσης με συνέπεια τη διαρροή εκατοντάδων εσωτερικών εγγράφων που αφορούν στην προεκλογική εκστρατεία.
Οπως αναφέρουν, δεδομένα συνολικού όγκου 9 gigabytes αναρτήθηκαν αργά την Παρασκευή στο Διαδίκτυο. Τα έγγραφα, όπως τονίζεται, παρουσίαζαν μόνο την ομαλή λειτουργία μιας προεκλογικής εκστρατείας, αλλά τα γνήσια έγγραφα αναμείχθηκαν με ψεύτικα και αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να σπείρουν «αμφιβολίες και παραπληροφόρηση».
«Η δημοσίευση αυτών των εσωτερικών εγγράφων δεν υπάρχει κανένας λόγος να μας ανησυχεί σε ό,τι αφορά την νομιμότητα και τη συμμόρφωσή τους», τόνισαν από το «En Marche!».
«Η σοβαρότητα αυτού του περιστατικού είναι δεδομένη και δεν θα ανεχτούμε να τεθούν σε κίνδυνο τα ζωτικά συμφέροντα της δημοκρατίας», προσέθεσαν.
Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών δεν προέβη σε σχόλιο για την καταγγελθείσα ηλεκτρονική παρείσφρηση. «Ούτε το υπουργείο Εσωτερικών, ούτε κανένα άλλο υπουργείο δεν θα σχολιάσει το περιστατικό αυτό, σύμφωνα με την νομοθεσία, η προεκλογική περίοδος έληξε τα μεσάνυχτα», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου.
Το φθινόπωρο το στρατόπεδο της Χίλαρι Κλίντον είχε πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης και οι υποψίες στράφηκαν κατά της Μόσχας και ενός ρωσικού δάκτυλου (που πλέον θεωρείται βέβαιο ότι επηρέασε τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές). Τώρα είναι γνωστό ότι η Λεπέν είναι η εκλεκτή της Μόσχας. Συμπτώσεις…
Αυτές ίσως οι παράξενες συμπτώσεις, σε συνδυασμό με τον νόμο που απαγορεύει κάθε προεκλογική δραστηριότητα την παραμονή των εκλογών, επέβαλαν κατά τα φαινόμενα ένα ιδιότυπο σιωπητήριο για τα όσα τα MacronLeaks αποκάλυψαν.
Η Liberation το ανέφερε στον ιστότοπό της, αλλά όχι στο πρωτοσέλιδο που ήταν ξεκάθαρο: «κάντε ό,τι θέλετε αλλά ψηφίστε Μακρόν».
Από την άλλη τα τηλεοπτικά δίκτυα απέφυγαν να αναφέρουν τι αποκάλυπταν τα emails του στρατοπέδου Μακρόν.
Και η εφημερίδα Le Monde ξεκαθάρισε με ανακοίνωση στον ιστότοπό της ότι δεν πρόκειται να δημοσιεύσει το περιεχόμενο των δεδομένων που διέρρευσαν πριν από τις εκλογές, εν μέρει επειδή πρόκειται για ένα τεράστιο όγκο που απαιτεί μακρά ανάλυση και κυρίως επειδή διέγνωσε σαφή πολιτική σκοπιμότητα: τα στοιχεία διέρρευσαν μόλις 48 ώρες πριν από τις κάλπες. «Αν αυτά τα έγγραφα περιέχουν αποκαλύψεις, o Μonde ασφαλώς θα τα δημοσιεύσει, αφού πρώτα θα έχει τα έχει εξετάσει με βάση τις δημοσιογραφικές και ηθικές μας αξίας. Δεν θα αφήσουμε να μας εκμεταλλευτούν άγνωστοι» ανέφερε η κεντρώα εφημερίδα.
Ωστόσο η ετικέτα #Macronleaks στο Twitter κάνει θραύση από το βράδυ της Παρασκευής στα social media. Kαι ο Φλοριάν Φιλιπό, αναπληρωτής πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου της Λεπέν σχολίασε ότι «τα Macronleaks θα μας μάθουν πράγματα που η ερευνητική δημοσιογραφία απέκρυψε».
Σε κάθε περίπτωση, αυτή η διαρροή, ακόμα και αν πρόκειται για ανούσια emails μιας εκστρατείας, είναι ένα πλήγμα για τον 39χρ0νο Μακρόν, που μέχρι τώρα προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστά 62% – 38%. Είναι ένα πλήγμα κυρίως επειδή προσθέτουν βάρη στην εικόνα του ως «συστημικού», γεγονός που μπορεί να οδηγήσει την τελευταία στιγμή ψηφοφόρους στην αποχή και να του στερήσουν κρίσιμα ποσοστά. Αλλωστε μια πύρρειος νίκη, με υψηλά ποσοστά της Λεπέν, θα υπονομεύσει από την πρώτη ημέρα την προεδρική θητεία του ενώ αναμένονται μάλιστα και οι βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News