Ρώμη, Καπιτώλιο, 60 χρόνια μετά. Τότε ήταν μόλις έξι, σήμερα 27. Το ορόσημο είναι σημαντικό. Εκεί όπου, τέτοια ημέρα πριν από 60 χρόνια υπογράφηκε η Συνθήκη της Ρώμης, η ληξιαρχική πράξη γέννησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (τότε ΕΟΚ), οι πολιτικοί αρχηγοί υπέγραψαν ένα νέο σύμφωνο, τη Διακήρυξη της Ρώμης.
«Ανανεώνουμε τους όρκους μας όχι από νοσταλγία αλλά γιατί μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις», δήλωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος παρουσίασε πρόσφατα τη Λευκή Βίβλο με τις πέντε στρατηγικές που μπορεί να υιοθετήσει η ΕΕ των «27» στο μέλλον. Ο ίδιος τόνισε ότι η γιορτή των 60 ετών είναι και μία θλιβερή στιγμή, λόγω της απουσίας της Βρετανίας.
«Η EE επιλέγει την επανεκκίνηση», τόνισε στον χαιρετισμό του, όταν άρχισε η σύνοδος στις 11π.μ. (ώρα Ελλάδας), ο ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος ανέλαβε ρόλο οικοδεσπότη μαζί με τον μαλτέζο πρωθυπουργό Τζόζεφ Μουσκάτ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
«Πρέπει να βρούμε το θάρρος για να προχωρήσουμε σε ενισχυμένες συνεργασίες, εφόσον είναι αναγκαίες», πρόσθεσε ο ιταλός πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στη Διακήρυξη της Ρώμης επεσήμανε ότι «όλοι έκαναν μια υποχώρηση, στο όνομα του κοινού συμφέροντος, για να μπορέσει η ΕΕ να κάνει μια νέα αρχή».
Ο προεδρεύων αυτό το εξάμηνο της ΕΕ, Τζόζεφ Μουσκάτ, μίλησε με πιο σκληρά λόγια. «Δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μάθαμε από το παρελθόν. Η λύση δεν είναι να μείνουμε χωρίς πρωτοβουλίες, απαιτείται εμπιστοσύνη και κατανόηση ότι η Ευρώπη έχει αλλάξει», είπε επισημαίνοντας ότι η αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ, «όλοι μας τη χρειαζόμαστε και θα τη χρειαστούμε».
Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι η ΕΕ «είτε θα παραμείνει ενωμένη είτε δεν θα υπάρχει». Οπως είπε -και ευχήθηκε- η ΕΕ θα παραμείνει ενωμένη, αρκεί να σεβόμαστε τους κοινούς κανόνες. Κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να «αποδείξουν ότι είναι οι ηγέτες της ΕΕ και ότι μπορούν να συνεχίσουν την κληρονομιά που μας δόθηκε πριν από 60 χρόνια».
Στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επεσήμανε την ανάγκη καθημερινής υπεράσπισης των κατακτήσεων της Ευρώπης. «Δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευόμαστε και θέλουμε, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε εντός της για να την αλλάξουμε» είπε μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης σε δημοσιογράφους.
Και επεσήμανε μία «αντίφαση» όπως τη χαρακτήρισε: «Είμαστε εδώ στην Ρώμη και δίνουμε μια μάχη για λογαριασμό των εργαζομένων, σε Ελλάδα και Ευρώπη, χωρίς την υποστήριξη από τα εργατικά συνδικάτα, τα οποία αντί να είναι στην πρώτη γραμμή, έχουν παραμείνει στην οπισθοφυλακή».
«Δίνουμε έναν αγώνα για την προστασία τόσο των ευρωπαϊκών αξίων, όσο και του κοινωνικού κεκτημένου και της πολιτικής αξιοπιστίας, αλλά και του συνδικαλισμού», σημείωσε με νόημα ο Πρωθυπουργός.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, χαρακτήρισε βασικό εχθρό της Ευρώπης τις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις των τελευταίων ετών και ζήτησε επιστροφή στις ιδρυτικές αρχές της Ενωσης. «Δεν μπορούμε να ονειρευτούμε το μέλλον της ΕΕ χωρίς τα κοινωνικά δικαιώματα. Είναι η επανίδρυση του κοινωνικού μοντέλου», τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός.
Η μοίρα το έφερε η Σύνοδος να λάβει χώρα στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο – με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια – αλλά και υπό τη σκιά κρίσεων που έχουν πλήξει την αξιοπιστία της ΕΕ τα τελευταία χρόνια (οικονομική κρίση, Προσφυγικό, Brexit, Ουκρανία).
Ανάμεσα στα υπό εξέταση σενάρια για το μέλλον της ΕΕ, την ευρύτερη πολιτική αποδοχή φαίνεται πως συγκεντρώνει ένα μοντέλο πολλών ταχυτήτων, όπου ορισμένα κράτη-μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να εμβαθύνουν την ενοποίησή τους ή να εφαρμόζουν μεταξύ τους κάποιες κοινές πρωτοβουλίες χωρίς να είναι απαραίτητη η συγκατάθεση των υπολοίπων.
Πάρα ταύτα, ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επισημάνει ότι αυτό δεν θα σημαίνει υποβάθμιση της ενότητας σε επίπεδο «27», ενώ οι υπόλοιπες χώρες θα μπορούν στη συνέχεια να ενταχθούν στην «εμπροσθοφυλακή», εφόσον το επιθυμούν.
Οι εκδηλώσεις της Συνόδου στην ιταλική πρωτεύουσα ολοκληρώνονται με το επίσημο γεύμα που θα παραθέσει στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, στο Προεδικό Μέγαρο, στις 14:00.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News