Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για διαπραγμάτευση στο κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας (20 Φεβρουαρίου) άφησε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης λέγοντας χαρακτηριστικά «βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά αλλά επίσης και μακριά αφού δεν έχει κλειδώσει η συμφωνία», χωρίς όμως να αρνείται ότι μία διαφωνία μπορεί να σταθεί ικανή για να μην κλείσει η αξιολόγηση. Από την άλλη πλευρά χαρακτήρισε αδιέξοδη μια συμφωνία που θα αποτελεί τροχοπέδη στην αναπτυξιακή πορεία, μια συμφωνία που δεν θα δίνει την ελπίδα να βρεθεί η Ελλάδα εκτός λιτότητας.
«Αυτό το οποίο είναι δεδομένο είναι ότι καταβάλλονται προσπάθειες, γίνονται βήματα, άρα θα έλεγε κανείς ότι βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης ο οποίος απαντώντας σχετικά με το αν το αδιέξοδο είναι ένα από τα ενδεχόμενα υπογράμμισε: «Μια συμφωνία η οποία θα αναπαράγει την ύφεση ή εν πάση περιπτώσει θα λειτουργεί ως τροχοπέδη σε μια αναπτυξιακή πορεία -που όπως όλα δείχνουν μπορεί να υπάρξει με έντονους ρυθμούς ανάπτυξης το 2017- είναι αυτό το οποίο απεύχεται, νομίζω, κάθε ένας από την κυβέρνηση. Γι’ αυτό οι προσπάθειές μας είναι τελικά στο σύνολο. Το «πακέτο» της συμφωνίας να είναι τέτοιο ώστε να μας βγάζει από αυτή την ανακύκλωση της ύφεσης. Το εάν τελικά θα το πετύχουμε αυτό, θα το γνωρίζουμε όταν θα έχουμε εξαντλήσει και την τελευταία δυνατότητα να βρεθεί μια συμφωνία με αυτά τα χαρακτηριστικά. Δηλαδή μια συμφωνία που θα μας πηγαίνει εμπρός. Αλλιώς θεωρώ ότι θα ήταν αδιέξοδο επί της ουσίας το να καταλήξουμε σε μια συμφωνία η οποία δεν θα έδινε την ελπίδα να βρεθούμε κάποια στιγμή έξω από τις πολιτικές της λιτότητας και να οδηγηθεί η χώρα με αργά και σταθερά βήματα μακριά από τις ακραίες πολιτικές της».
Ο υπουργός Εσωτερικών, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας την ότι θέλει να συντηρεί το θέμα των εκλογών, χωρίς να τοποθετείται επί της ουσίας.
«Νομίζω το έχει ομολογήσει σε όλους τους τόνους τι θέλει. Θέλει να συντηρεί το θέμα των εκλογών, δεν τοποθετείται στην ουσία των ζητημάτων που έχουν αναδειχθεί και αποτελούν τα “αγκάθια” στο να κλείσει η αξιολόγηση. Άρα με τη στάση της ουσιαστικά λειτουργεί υπονομευτικά, όχι απέναντι στην κυβέρνηση μόνο, απέναντι σε μια εθνική προσπάθεια απέναντι σε μια προσπάθεια που θέλει να κατοχυρώσει κάποια από τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Με αυτή την έννοια το θεωρώ εκτός από ανεύθυνο και πολιτικάντικο αυτό που κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση, το θεωρώ ταυτόχρονα και εθνικά επιζήμιο».
Στο θέμα των συμβασιούχων, ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε ότι πρέπει να υπάρξει μια λύση που θα ισορροπεί ανάμεσα στο ελληνικό Σύνταγμα, το Κοινοτικό Δίκαιο και την πραγματικότητα. Και ζήτησε συνεννόηση με όλα τα κόμματα, προκειμένου να μπει ένα τέλος στο καθεστώς ομηρίας που υφίστανται οι συμβασιούχοι, για τους οποίους υποστήριξε ότι «είναι άνθρωποι που ήδη απασχολούνται στους ΟΤΑ και το δημόσιο, άρα δεν είναι νέες προσλήψεις».
«Εκείνο το οποίο οφείλουμε να δούμε με ένα συστηματικό τρόπο, είναι ποιες από αυτές τις περιπτώσεις συμβασιούχων, καλύπτουν κάποιες πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Και τους έχουν κακώς ονοματίσει ως συμβασιούχους, ενώ έχουμε με αυτό τον τρόπο υποπέσει σε αυτό που η Ευρωπαϊκή Οδηγία ονομάζει κατάχρηση της σύμβασης. Πράγμα που απαγορεύεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να σεβαστούμε και το ελληνικό Σύνταγμα το οποίο απαγορεύει την μετατροπή σχέσεων σύμβασης συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου. Πρέπει, λοιπόν, να καθίσουμε κάτω και με έναν αντικειμενικό τρόπο να αποκαταστήσουμε τις πραγματικές σχέσεις εργασίας που υφίστανται σήμερα στον δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ. Όλοι μαζί να βρούμε τα αντικειμενικά κριτήρια», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News