358
Ισχυρή αστυνόμευση στον κεντρικό σταθμό της Κολωνίας όπου, σύμφωνα με καταγγελίες γυναικών, σημειώθηκαν σεξουαλικές επιθέσεις από μετανάστες | Maja Hitij/Getty Images/Ideal Image

Η καταγγελία για σεξουαλικές επιθέσεις από Αραβες και η γκάφα της Bild

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2017, 08:50
Ισχυρή αστυνόμευση στον κεντρικό σταθμό της Κολωνίας όπου, σύμφωνα με καταγγελίες γυναικών, σημειώθηκαν σεξουαλικές επιθέσεις από μετανάστες
|Maja Hitij/Getty Images/Ideal Image

Η καταγγελία για σεξουαλικές επιθέσεις από Αραβες και η γκάφα της Bild

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2017, 08:50

Σε κάθε ευκαιρία οι πολιτικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο μετάδοσης ψευδών ειδήσεων. Αλλά μπορεί να είναι πια αργά. Ηδη μία από τις πιο δημοφιλείς εφημερίδες του κόσμου, η (κίτρινη) Bild, η οποία κάθε ημέρα πουλά 2,5 εκατ. φύλλα, έπεσε θύμα μίας ψευδούς είδησης. Και αναγκάστηκε να απολογηθεί επισήμως για το επίμαχο άρθρο το οποίο φυσικά απέσυρε.

Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 6 Φεβρουαρίου η εφημερίδα ανέφερε ότι ένας 49χρονος σεφ, ο Γιαν Μάι, κατήγγειλε ότι στις 31 Δεκεμβρίου, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, 50 άραβες άνδρες προκάλεσαν επεισόδια στο εστιατόριό του στο κέντρο της Φρανκφούρτης, πραγματοποιώντας σεξουαλικές επιθέσεις κατά γυναικών.

Μάλιστα, μία γυναίκα, η 27χρονη Ιρίνα Α., δήλωσε στην εφημερίδα ότι ήταν ένα από τα θύματα. «Με χούφτωσαν κάτω από τη φούστα μου, ανάμεσα στα πόδια μου, στο στήθος μου –παντού», δήλωσε η ίδια. «Δεν τολμάω να γυρίσω στο σπίτι μου μόνη μου. Μου δημιουργήθηκε τραύμα».

Η είδηση κυκλοφόρησε και από άλλα μέσα ενημέρωσης και φυσικά κοινοποιήθηκε χιλιάδες φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και βέβαια το «ρεπορτάζ» ξύπνησε μνήμες από το αντίστοιχο περιστατικό που είχε σημειωθεί έναν χρόνο νωρίτερα, στην Κολωνία, όταν εκατοντάδες γυναίκες κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα κλοπών ή σεξουαλικών επιθέσεων από ομάδες μεταναστών και αιτούντων άσυλο με καταγωγή από τη Βόρεια Αφρική ή τη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, οι αστυνομικές αρχές εξέτασαν τις νέες καταγγελίες για το επεισόδιο στη Φρανκφούρτη, μίλησαν με φερόμενους ως μάρτυρες, με πελάτες και εργαζόμενους και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν σημαντικά κενά στην υπόθεση. «Ένα από τα φερόμενα ως θύματα δεν ήταν καν στη Φρανκφούρτη ότι υποτίθεται ότι συνέβη το περιστατικό. Οι κατηγορίες είναι εντελώς αβάσιμες», δήλωσαν αστυνομικοί στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau.

Πρόσθεσαν ότι εξέταζαν το ενδεχόμενο να ζητηθεί από αυτούς που κατασκεύασαν τις κατηγορίες να πληρώσουν για τα έξοδα της έρευνας. Οσο για τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου, αυτός δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο καθώς δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν μαζί του δημοσιογράφοι από αμερικανικές και αγγλικές εφημερίδες. Η προσωπική του σελίδα στο Facebook καθώς και η σελίδα του εστιατορίου του έχουν διαγραφεί.

«Η συντακτική ομάδα της Bild ζητεί συγγνώμη για αυτή την αναληθή αναφορά», τόνισε η γερμανική εφημερίδα σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της. «Αυτό το δημοσίευμα δεν αντικατοπτρίζει σε καμία περίπτωση τις δημοσιογραφικές αξίες της Bild».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...