Είναι μια απροσεξία που έχει γίνει τόσες πολλές φορές που είναι να απορεί κανένας αυτά τα πράγματα εξακολουθούν να ξεφεύγουν. Για άλλη μια φορά, λοιπόν, ένας αξιωματούχος προσέρχεται σε σύσκεψη με τις σημειώσεις σε κοινή θέα, κάτι που φυσικά δεν ξεφεύγει από τον φακό των δημοσιογράφων.
Αυτή τη φορά «θύμα» της απροσεξίας η βρετανική κυβέρνηση, η στρατηγική της οποίας για το Brexit και τη θέση της χώρας στην κοινή αγορά είναι προς διαμόρφωση περίπου τέσσερις μήνες πριν διατυπώσει και επίσημα το αίτημα έναρξης των διαδικασιών εξόδου.
Η Τζούλια Ντόκεριλ, προσωπάρχης του Μάικ Φιλντ, αντιπροέδρου των Συντηρητικών, εθεάθη τη Δευτέρα να κρατά στα χέρια της ένα μεγάλο τετράδιο με χειρόγραφες σημειώσεις μετά από συνάντηση με άλλους αξιωματούχους σχετικά με το Brexit στη Ντάουνιγκ Στριτ.
Οι αρκετές γλαφυρές σημειώσεις προσδιόριζαν την θέση της Βρετανίας με μια παροιμία: η Βρετανία θέλει «και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο».
Για την ακρίβεια έγραφε: «Ποιο είναι το μοντέλο; Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος» («What’s the model? Have cake and eat it»).
Από τις σημειώσεις προέκυπτε ακόμη ότι η Βρετανία δεν θα παραμείνει στην κοινή αγορά: «Πρέπει να γίνουν παράλληλα, καμία εικοσαριά διαπραγματεύσεις. Να κρατήσουμε τα δύο χρόνια. Δεν θα δώσουμε λεπτομέρειες. Νομίζουμε ότι είναι απίθανο να μας προσφερθεί η κοινή αγορά». Μια συμφωνία για θέματα που αφορούν τη βιοτεχνία θα είναι «σχετικά εύκολη» να επιτευχθεί, αλλά για τις υπηρεσίες θα είναι δυσκολότερη, παραδέχεται ο συντάκτης των σημειώσεων.
Η βρετανική κυβέρνηση «απεχθάνεται να φέρει μεταβατικές διευθετήσεις», γράφουν οι σημειώσεις, ενώ άφηνε να εννοηθεί ότι η Βρετανία ίσως επιδιώξει να κλείσει μια συμφωνία παρόμοια με αυτή που συμφωνήθηκε μόλις τον Οκτώβριο μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά μετά από διαπραγματεύσεις επτά ετών.
Φαίνεται επίσης η φράση ότι «η εφαρμογή» του άρθρου 50 είναι πιθανό να είναι «δύσκολη» και ότι «ο Μπαρνιέ θέλει πρώτα να δει πώς θα είναι η συμφωνία», σε μια αναφορά στον Μισέλ Μπαρνιέ, τον επικεφαλής της ΕΕ για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Και σε ένα τελευταίο σημείο που έχει τη σημασία του: «οι Γάλλοι μπορεί να αποδειχτούν οι πιο δύσκολοι».
Από την πλευρά της η Ντάουνιγκ Στριτ έσπευσε την Τρίτη να αρνηθεί ότι οι σημειώσεις αποτελούν ακριβή αποτύπωση της βρετανικής στρατηγικής κατά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Για την ώρα δεν υπάρχει καμία αναφορά εκ μέρους της κυβέρνησης στο πώς θα κινηθεί η Βρετανία κατά την διετία των συνομιλιών.
Αλλες πληροφορίες που ήλθαν στο φως τις τελευταίες εβδομάδες δείχνουν ότι τα υπουργεία, αλλά ούτε συνολικά η κυβέρνηση, δεν έχουν μια ξεκάθαρη στάση. Μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και πολλά θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που τελικά θα λάβει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News