Η κρατική ΕΡΤ το ανακοίνωσε τη νύχτα: το EuroWorking Group έδωσε το «Ok» για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης συνολικού ύψους 1,7 δισ ευρώ που υπολείπονταν από τη δόση των 2,8 δισ. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ το επανέλαβε σήμερα το πρωί (της Τρίτης), επικαλούμενο «καλά πληροφορημένες πηγές της ευρωζώνης»: το πράσινο φως για την εκταμίευση του συνόλου της δόσης των 2,8 δισ. έδωσε το EuroWorking Group και έτσι απέμενε η τυπική έγκριση του συμβουλίου των Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το οποίο συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες. Και όντως ενέκρινε την εκταμίευση.
Το 1,1 δισ. ευρώ είχε ήδη πάρει την έγκριση του Eurogroup από τη συνεδρίαση της 9ης Οκτωβρίου, κατά την οποία είχε διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα είχε εφαρμόσει πλήρως και τα 15 προαπαιτούμενα, ενώ η απόφαση για τα 1,7 δισ. εκκρεμούσε μέχρι να καταστούν διαθέσιμα και να αποσταλούν στους θεσμούς τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Η ελληνική πλευρά απέστειλε τα εν λόγω στοιχεία την περασμένη εβδομάδα και τη Δευτέρα οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης εξέτασαν την τελική έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών, ανάβοντας το πράσινο φως για την εκταμίευση και των υπόλοιπων 1,7 δισ. ευρώ.
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σχολίασε πως «η σημερινή απόφαση να εκταμιεύσουμε 2,8 δισ. είναι ένα σημάδι ότι οι Ελληνες κάνουν σταθερή πρόοδο στην μεταρρύθμιση της χώρας τους. Αν η κυβέρνηση συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί στο πρόγραμμα του ESM, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα επιταχυνθεί του χρόνου και τότε η κυβέρνηση θα μπορέσει να εκδώσει ομόλογα ξανά» συμπλήρωσε.
Ωστόσο δεν είναι όλα ρόδινα στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Οι επικεφαλής των Θεσμών έβαλαν τη Δευτέρα «αστερίσκους» στον προϋπολογισμό του 2017, ζητώντας πρόσθετα στοιχεία.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην επί τα χείρω αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015 κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, η οποία αλλάζει τη βάση συζήτησης για το 2016 και το 2017, καθώς και στη μη περικοπή στον τρέχοντα προϋπολογισμό δαπανών ύψους 400 εκατ. ευρώ του υπουργείου Αμυνας. Την κατάσταση φαίνεται να εξισορροπεί κάπως η υπεραπόδοση των εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ.
Στη συνάντηση με θέμα τα δημοσιονομικά ανταλλάχτηκαν απόψεις αναφορικά με το μέγεθος της δημοσιονομικής βάσης. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και περαιτέρω μελέτη των δημοσιονομικών στοιχείων. Στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών είναι να ακολουθήσουν πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2017 και τον προγραμματισμό επίτευξης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων, με το «παράθυρο» λήψης νέων μέτρων να αφήνεται εμμέσως ανοιχτό.
Αγκάθι στη διαπραγμάτευση παραμένει και η εξεύρεση των κονδυλίων για τη χρηματοδότηση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.
Νωρίτερα αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου δήλωνε κατηγορηματικά ότι «δεν ξανανοίγει το θέμα του ύψους του αφορολόγητου ορίου».
«H διαπραγμάτευση για αυτό το ζήτημα ολοκληρώθηκε τον Μάιο» διαβεβαίωνε ερωτηθείς για τις συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, που πρότεινε τη μείωση του αφορολογήτου στις 5 χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να εξοικονομηθούν δαπάνες για την προνομιακή πολιτική. Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισήμαναν παράλληλα, ότι η κυβέρνηση διαθέτει ένα «μαξιλάρι» άνω των 400 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν τυχόν αναθεωρήσεις. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να περιορίσει στο 1,75% του ΑΕΠ τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017 έναντι 1,8% του ΑΕΠ που προβλέπει το προσχέδιο – γεγονός που ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 140 εκατ. ευρώ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News