Διαμηνύοντας στον Αλέξη Τσίπρα ότι «η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εφικτή», δίνοντας το στίγμα για στροφή της ΝΔ προς το Κέντρο και παραδεχόμενος λάθη και παραλείψεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τη νύχτα της Τρίτης, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την ανάληψη της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, ένα πρώτο δείγμα γραφής για την πολιτική που θα ακολουθήσει. «Δεν βιάζομαι να γίνω Πρωθυπουργός, δεν ζητώ εκλογές» ήταν αυτό που ξεκαθάρισε από την αρχή.
Στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μητσοτάκης έκανε σαφές ότι σκοπεύει να αλλάξει ριζικά τη ΝΔ. «Εξελέγην με ρητή εντολή για μεταρρυθμίσεις από 170.000 πολίτες, έχω ρητή εντολή, δεν εξελέγην από κλειστό συνέδριο», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Ενδεχομένως να θυσιάσω ένα κομμάτι της παλιάς ΝΔ για να αναδείξω το νέο, δεν χωράνε πάντα όλοι». Υπενθύμισε πάντως ότι με τη ΝΔ πρώτο κόμμα «η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα “εμπλουτιστεί” καθώς θα αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών της. Για μένα η διεύρυνση έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, θέλω να αναδείξω νέα μη αναγνωρίσιμα πρόσωπα».
«Ο κ. Γεωργιάδης είναι μεταρρυθμιστής και ειλικρινής άσχετα αν και μερικές φορές το προσωπικό του ύφος ενοχλεί»
«Θέλω να κάνω τη ΝΔ πιο κεντροδεξιά» προσέθεσε σε άλλο σημείο της τηλεοπτικής του συνέντευξης ο κ. Μητσοτάκης. «Οι εκλογές κερδίζονται ή χάνονται στο μεταρρυθμιστικό κέντρο» εξήγησε. Σε ερώτηση δε για την παρουσία του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε: «Ο κ. Γεωργιάδης είναι δεξιός, και είμαστε και δεξιό κόμμα, αλλά είναι μεταρρυθμιστής και ειλικρινής άσχετα αν και μερικές φορές το προσωπικό του ύφος ενοχλεί».
Για τις σχέσεις του με τους προκατόχους του στην ηγεσία της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως θα συνεχίσει να ζητά «τις συμβουλές και τη στήριξη από τον κ. Καραμανλή και τον κ. Σαμαρά», ενώ ειδικά για τον τελευταίο σημείωσε: «Ο κ. Σαμαράς παρά τα σφάλματα του, παρέδωσε τη χώρα σε καλύτερη κατάσταση από τη σημερινή». Παράλληλα, επεσήμανε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις του με τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο ως γνωστόν δεν είχε ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από έναν χρόνο. Σέβομαι και τιμώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε.
Oσον αφορά στα ζητήματα εσωτερικής λειτουργίας του κόμματός του, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεν αρκεί μόνο να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, πρέπει να νοικοκυρέψουμε και τα του οίκου μας. Δεν μπορεί να έχουμε ωραία γραφεία όταν έχουμε απλήρωτους υπαλλήλους… Θα μεταφέρω τα γραφεία του κόμματος σε μια πιο υποβαθμισμένη περιοχή». Ξεκαθάρισε δε: «Τα χρέη της ΝΔ εξυπηρετούνται, και θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται, αυτό για μένα είναι μη διαπραγματεύσιμο». Προανήγγειλε μάλιστα ότι την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί το σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης της Νέας Δημοκρατίας.
Σε πιο προσωπικό τόνο ο νέος πρόεδρος της ΝΔ και γιος του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη παραδέχτηκε: «Οι μεγάλες πολιτικές οικογένειες είναι ταυτισμένες με την ιστορία του τόπου με τα καλά, αλλά και τα στραβά… Βεβαίως είχαμε πελατειακές σχέσεις… έχω βιώσει την ισχύ τους και έχω υποσχεθεί να πάρω διαζύγιο απ’ αυτές».
Αναγνώρισε εξάλλου ότι είχε και αυτός ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετακλητούς υπάλληλους στο υπουργείο, αλλά αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη σημερινη κυβέρνηση είπε: «Δείτε τα βιογραφικά τους για τη δουλειά την οποία έκαναν, δεν ήταν συγγενείς και φίλοι».
Ενα μεγάλο μέρος της συνέντευξης του κ. Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ, αφιερώθηκε στην κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Δεν βάζουμε πλάτη σε οικουμενική, δεν ψηφίζουμε το Ασφαλιστικό», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ επαναλαμβάνοντας ότι μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι εφικτή».
«Υπάρχει μια πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ του τι θέλει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας και του τι μπορεί να κάνει»
«Δεν υπάρχει ο κίνδυνος που υπήρχε πέρυσι τον Ιούλιο – δεν ήμασταν τότε σε πρόγραμμα άρα το Grexit ήταν προ των πυλών» εξήγησε και πρόσθεσε: «Με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει κίνδυνος Grexit, δεν είμαι όμως μάντης για να ξέρω τι θα συμβεί μετά από τέσσερις μήνες. Θα ήταν καταστροφή για τη χώρα αν ξαναζούσαμε τον εφιάλτη του 2015, (…) η χώρα κινδύνευσε με την απόλυτη καταστροφή. Σήμερα υπάρχει καθυστέρηση, η ευθύνη της αξιολόγησης βαραίνει την κυβέρνηση, δεν είναι κοστολογημένα τα μέτρα». Σημείωσε πάντως πως πιστεύει ότι «ο Τσίπρας θέλει τη γρήγορη αξιολόγηση».
Στρέφοντας τα βέλη του προσωπικά κατά του Πρωθυπουργού ο πρόεδρος της ΝΔ είπε χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Τσίπρας, που παρουσιάστηκε ως νέος, αποδείχθηκε πιο παλιός κι από τους παλιούς αναβιώνοντας παλαιοκομματικές πρακτικές».
Και προσέθεσε: «Τον Σεπτέμβριο αν ήθελε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, ας το χε ‘πει… Ηθελε όμως συνεργασία με τους ΑΝΕΛ γιατί εκφράζουν τη σύγχρονη, τελευταία μορφή του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού».
«Υπάρχει μια πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ του τι θέλει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας και του τι μπορεί να κάνει» τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ.
«Ο ποσοτικός στόχος απολύσεων στο Δημόσιο ήταν εμμονή του ΔΝΤ. Οι απαιτήσεις του Ταμείου είναι συχνά υπερβολικές»
«Η διαφύλαξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας αφορά μόνο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η Νέα Δημοκρατία θα είναι πιστή στον θεσμικό της αντιπολιτευτικό ρόλο» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης κόβοντας κάθε κουβέντα περί κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ προσέθεσε πως δεν τον έχει πάρει ακόμα στο τηλέφωνο η Ανγκελα Μέρκελ.
Οσον αφορά στο μνημόνιο και τις σχέσεις με τους θεσμούς, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι έχει «διαφωνήσει πολύ σκληρά με το ΔΝΤ και τον Τόμσεν προσωπικά, ο ποσοτικός στόχος απολύσεων στο Δημόσιο ήταν εμμονή του ΔΝΤ. Οι απαιτήσεις του Ταμείου είναι συχνά υπερβολικές» παραδέχτηκε.
Ομολόγησε επίσης πως όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης «δεν εξήγησα σωστά ότι η αξιολόγηση δεν συνδέεται με απολύσεις». Είπε δε πως «με την Τροικα αντάλλαξα απολύσεις με μεταρυθμίσεις».
Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στις μεταρρυθμίσεις.
«Η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμα ειδικά ως προς τις μεταρρυθμιστικές πτυχές του. Αν το κάνεις αυτό, θα έχεις κάποια ευελιξία» εξήγησε. «Η μεταρρύθμιση της δημόσιας παιδείας είναι η πιο σημαντική μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση, και αυτά δεν υπάρχουν στο μνημόνιο, ή υπάρχουν σε πολύ μικρό βαθμό. Πρέπει να υπερβούμε το μνημόνιο με δικές μας μεταρρυθμίσεις… αυτό πιστεύω ότι μπορεί να το κάνει μόνο η ΝΔ».
«Δεν έχουμε το δικαίωμα να δώσουμε σε κανένα ανθέλληνα την ευκαιρία να αναφέρει ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι ελληνικό πρόβλημα»
Ιδιαίτερη μνεία έγινε και για το φλέγον θέμα του Προσφυγικού.
«Με τρομάζει το Προσφυγικό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «υποτίμησε πολύ το πρόβλημα».
«Η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει» είπε και σημείωσε πως «πολιτική αποτροπής είναι να λέμε στους μετανάστες “αν έρθετε, θα κάνω ό,τι μπορώ για να σας στείλω πίσω”. Ομως το πρόβλημα αυτό ξεπερνά κατά πολύ την Ελλάδα, πρέπει να μπει στο παιχνίδι και η Τουρκία… Εμείς δεν πρέπει να δίνουμε αφορμές, αλλά και οι Ευρωπαίοι κάνουν λίγα».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το Προσφυγικό είναι εθνικό ζήτημα, και θα στηρίξει την κυβέρνηση προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Δεν μπορώ να διανοηθώ έξοδο από τη Σένγκεν, θα είχε πολύ σημαντικές συνέπειες στον τουρισμό».
«Δεν έχουμε το δικαίωμα να δώσουμε σε κανένα ανθέλληνα την ευκαιρία να αναφέρει ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι ελληνικό πρόβλημα» τόνισε.
Στο άλλο μεγάλο ζήτημα των ημερών, αυτό των αγροτικών κινητοποιήσεων, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η ΝΔ έχει ταχθεί κατά του κλεισίματος των δρόμων. Ενώ παραδέχτηκε ότι κάποια από τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου είναι σωστά, τόνισε: «Αν έκλεινα το μάτι στους αγρότες θα πήγαινα στα μπλόκα. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών δεν έχουν κομματικό χρώμα. Δεν θα λαϊκίσουμε εκμεταλλευόμενοι τα αιτήματά τους. Η εποχή που καβαλάμε ένα κύμα αγανάκτησης έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, πέρασε ανεπιστρεπτί η εποχή του λαϊκισμού».
Οσον αφορά στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι απώλεσε την «μεταρρυθμιστική της ορμή» μετά τον Ιούλιο του ‘14, επεσήμανε όμως ότι από τον Οκτώβριο και μετά «η τρόικα δεν ήθελε να κλείσει η αξιολόγηση επί Σαμαρά, γιατί εκτιμούσε ότι δεν θα εκλεγόταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και δεν ήθελε εκλογική αναμέτρηση με κλεισμένη την αξιολόγηση».
«Ο κ. Τσίπρας είχε επιβάλει την ατζέντα του. Αν η τότε κυβέρνηση είχε ολοκληρώσει το έργο της, τότε μπορεί να είχαμε ανάκαμψη.Το 2014 ο κ. Τσίπρας ήθελε εκλογές με κάθε τίμημα γιατί ήξερε ότι η οικονομία είχε μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Καβάλησε ένα κύμα δυσαρέσκειας, και τις συνέπειες τις πληρώνει σήμερα η χώρα. Η χώρα πληρώνει την πρεμούρα του Τσίπρα να γίνει Πρωθυπουργός» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφορικά με την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα capital controls ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «πρέπει να διερευνηθεί η περίοδος Βαρουφάκη».
«Δεν θέλω να αποδώσω ποινικές ευθύνες» σημείωσε αλλά προσέθεσε: «Οι ιστορίες με το Νομισματοκοπείο πρέπει να διευρευνηθούν σε συνθήκες νηφαλιότητας… Ισως και ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να το θέλει».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News