Εναν χρόνο έπειτα από την αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και την έναρξη της περιπετειώδους διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα αποκαλύπτει χωρίς περιστροφές το σχέδιό της.
Με βάση τα λεγόμενα όλων των κορυφαίων παραγόντων της, του Πρωθυπουργού προεξάρχοντος, του υπουργού Οικονομικών συμπεριλαμβανομένου και της κυβερνητικής εκπροσώπου συνεπικουρούσης, το σχέδιο συνοψίζεται σε αυτό που – με την γλωσσική ιδιοτυπία του – προσπάθησε να πει την προηγούμενη Παρασκευή στην Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: «(…) ποτέ στην Ευρώπη δεν ήταν η αναδιανομή ταξικός μίσος (sic). Το ένα όραμα είναι ότι εργαζόμενοι και εργαζόμενες είναι το πλούτο (sic) αυτής της χώρας».
Μεσούσης της διαπραγμάτευσης No2 με τους δανειστές και με όλες τις εκκρεμότητες να πιέζουν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ασκείται και πάλι στο πεδίο όπου δοκιμάστηκε και πέρυσι – και όπου επιβραβεύτηκε στις εκλογικές αναμετρήσεις που προκάλεσε: Τον προσεταιρισμό των ομάδων του πληθυσμού της χώρας οι οποίες αποτελούν και το ασφαλέστερο μέχρι στιγμής κοινό για εκείνην. Τους συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.
Με κύριο σύνθημα το «δεν θα υπάρξει μείωση (χαμηλών) συντάξεων» και δευτερεύον «να πληρώσουν οι πλούσιοι», η κυβέρνηση ξεκινά μία νέα φάση διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, κατά την οποία σταδιακά αποκαλύπτει τις προθέσεις της. Κυριότερη από αυτές είναι η συνέχιση της εξαντλητικής φορολόγησης για όσες ομάδες έχουν κατορθώσει να σταθούν όρθιες έως και σήμερα και την «αναδιανομή» προς όφελος εκείνων που θεωρεί (βασίμως προς το παρόν) ότι την στηρίζουν.
Πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ο κ. Τσακαλώτος ήταν αυτός που είχε δηλώσει: «Η φορολογία θέλει πολλούς συντελεστές. Οταν θα φτάσουμε να έχουμε με το περιουσιολόγιο τα πραγματικά εισοδήματα, θα πρέπει τουλάχιστον ο ανώτατος να είναι στο 50%»
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσακαλώτος σε συνέχεια της γλωσσικά περιπετειώδους δήλωσής του της προηγούμενης Παρασκευής, δεν δίστασε να αποκαλύψει το βράδυ της Τρίτης ότι κατέθεσε πρόταση για την αναμόρφωση του φορολογικού καθεστώτος στους δανειστές, η οποία προβλέπει την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και την επιβολή φόρου 50% για τους «πλούσιους» – χωρίς προς το παρόν να είναι γνωστό πώς ορίζονται αυτοί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, ο κ. Τσακαλώτος ήταν αυτός που είχε δηλώσει στο Action24: «Η φορολογία θέλει πολλούς συντελεστές. Οταν θα φτάσουμε να έχουμε με το περιουσιολόγιο τα πραγματικά εισοδήματα, θα πρέπει τουλάχιστον ο ανώτατος να είναι στο 50%. Μην δίνετε την εντύπωση ότι οι πλούσιοι στην Ελλάδα έχουν πληρώσει. Αυτοί που μας ακούν ξέρουν πολύ καλά ότι το πράγμα που έπρεπε να κάνει απ’ την αρχή ακόμα και μια δεξιά κυβέρνηση ήταν να δώσει και μια αίσθηση του δικαίου».
Συνεπώς, το σχέδιο που κατέθεσε την Τρίτη ήταν προμελετημένο.
Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, η κυβέρνηση υποπίπτει σε μία σειρά αντιφάσεις, οι οποίες όσο δεν αναδεικνύονται, τόσο ευνοούν την επικοινωνιακή της πολιτική.
Λίγες ώρες πριν από την αποκάλυψη του κ. Τσακαλώτου, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη εγκαλούσε την αντιπολίτευση και κυρίως την ΝΔ για υποκριτική στάση και για το γεγονός ότι δεν είναι πρόθυμη να στηρίξει τις διαπραγματευτικές θέσεις της, ενώ ταυτόχρονα διαβεβαίωνε ευθαρσώς ότι το σχέδο της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από «ταξική μεροληψία». Εν ολίγοις, όσο κι αν ο κ. Μητσοτάκης είναι κατά την κυβέρνηση ο αρχιερέας του νεοφιλελευθερισμού, θα ήταν, επίσης κατά την κυβέρνηση, χρέος του να συνδράμει στην εμπέδωση της ταξικής μεροληψίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Οπως ανέφερε η κυρία Γεροβασίλη το μεσημέρι της Τρίτης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Και για να βγούμε με τον λαό όρθιο μετά από τρία χρόνια, όχι μόνο πρέπει να τηρήσουμε τους όρους της συμφωνίας και τα χρονοδιαγράμματά της – από πλευράς μας θα το κάνουμε – αλλά έχουμε καλέσει και διαρκώς είναι ανοιχτό το κάλεσμα στην αντιπολίτευση και κυρίως προς τη Νέα Δημοκρατία να πει αλήθεια και να συμβάλλει σε όλα αυτά τα μέτρα που και βάζουμε προς τη διαπραγμάτευση, ούτως ώστε να είναι ανακουφιστικά και να έχουν και μια ταξική μεροληψία, αλλά και όλα αυτά τα μέτρα και νομοσχέδια και τα λοιπά, τα οποία θα κρίνονται προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και θα αντιρροπούν (sic) τις δυσμενείς επιπτώσεις της συμφωνίας».
Ως επιστέγασμα της σπονδυλωτής αυτής αποκάλυψης του κυβερνητικού σχεδίου για τους προσεχείς μήνες όπου θα διαπραγματεύεται για τα δίκαια των ομάδων που στηρίζει και (θεωρεί ότι) την στηρίζουν, ήλθε το βράδυ της Τρίτης η διακίνηση της πληροφορίας για τα όσα φέρεται να είπε ο κ. Τσίπρας στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ήταν διαφωτιστικά και αποκαλυπτικά της κυρίαρχης διάθεσης και νοοτροπίας: «Η κυβέρνηση πήρε τρεις φορές, μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό. Σε κάποιους αυτό δεν αρέσει, αλλά δεν είναι αυτοί που μας νομιμοποιούν και μας στηρίζουν», φέρεται σύμφωνα με κομματικές πηγές να δήλωσε ο Πρωθυπουργός και να συμπλήρωσε: «Είναι ο ελληνικός λαός που μας έδωσε καθαρή εντολή να υλοποιήσουμε τη συμφωνία κρατώντας απαρέγκλιτα τις κόκκινες γραμμές που αφορούν τη προστασία των αδύναμων, την προστασία των πολλών. Και αυτό θα κάνουμε απέναντι σε οργανωμένα συμφέροντα, τόσο εκτός όσο και εντός της χώρας. Και θα τα καταφέρουμε».
Οπως άλλωστε ανακοίνωσε μία ημέρα νωρίτερα μιλώντας στο Mega ο απροσδιορίστου αρμοδιότητας πατέρας του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, Στ. Παππάς: «Αν υπάρχει κάποιος που προωθεί τα συμφέροντα των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Και τα προωθεί στο επίπεδο της Αμερικής, στο επίπεδο της Ευρώπης, σε διεθνές επίπεδο. Δεν το βλέπετε;».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News