459
| CreativeProtagon/Intimenews

Ο ναύαρχος αστόχησε

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 17 Αυγούστου 2020, 13:09
|CreativeProtagon/Intimenews

Ο ναύαρχος αστόχησε

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 17 Αυγούστου 2020, 13:09

«Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται και άλλα που λέγονται και δεν γίνονται». Συνήθιζε να το λέει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Και –δες σύμπτωση– ήταν αυτός που μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, είχε φροντίσει να επαναστρατιωτικοποιήσει και να εξοπλίσει τα ανατολικά νησιά του Αιγαίου. Απλώς το έκανε χωρίς να το ανακοινώσει. Το θυμήθηκα αυτό όταν βγήκε τις προάλλες ο Ευάγγελος Αποστολάκης, πρώην υπουργός Αμυνας και τέως αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και φλυαρούσε για τα ελληνοτουρκικά –σε βαθμό που να γίνει πρωτοσέλιδος ήρωας από τις φυλλάδες του Ερντογάν.

Εντάξει, ο ναύαρχος ατύχησε, για να το πούμε ευγενικά. Τον κάλεσαν στο Mega, όπου είναι τακτικός και δεν μπορεί να τους το αρνηθεί, και άρχισε τα γνωστά εθνικοπατριωτικά, που εκ της φύσεώς τους πάντα αποπνέουν κάτι από σαρτζετάκειο «έθνος ανάδελφον» και κάτι από Πρέκα. Κάποια στιγμή όμως αποφάσισε να μιλήσει για την υψηλή διπλωματία: η Ελλάδα σε αυτό είναι ολομόναχη, «βλέπετε να έχει προκύψει κάτι που να μη με δικαιώνει; Εχει αλλάξει κάτι; Βλέπετε να είναι κανείς δίπλα μας;» Και επίσης: «Οι Αμερικάνοι δεν ασχολούνται, οι Γάλλοι αυτό τον καιρό δεν μιλάνε»…

Ο ναύαρχος ατύχησε, γιατί τα είπε αυτά λίγες ώρες προτού ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοινώσει ότι στέλνει το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας στο πλευρό των ελληνικών δυνάμεων, μια κίνηση που όχι μόνο προσέφερε ασπίδα προστασίας, αλλά μας έδωσε και μια ωραία ευκαιρία να δείξουμε τη φρεγάτα «Λήμνος» να εκτελεί γυμνάσια μετά το επεισόδιο με το παροπλισμένο «Kemal Reis», εξοργίζοντας τον Ερντογάν. Ακολούθησαν η παρέμβαση των Αμερικανών και επίσης η ανακοίνωση του Ισραήλ. Προφανώς, είχε αλλάξει «κάτι», αλλά ο κ. Αποστολάκης έλεγε τα δικά του.

Ο ναύαρχος έπρεπε να προσέχει. Διότι δεν είναι ένας απλός απόστρατος που έχει τον καημό του επειδή κάποτε βαρούσαν προσοχή και έτρεμε η γη μπροστά του και τώρα έχει ξεπέσει να είναι ένας από τους πολλούς guests στην πρωινή ζώνη του Mega. Είναι ο άνθρωπος που μέχρι πριν από 14 μήνες ήταν υπουργός Εθνικής Αμυνας και πιο πριν αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Και αυτά περί ελληνικής μοναξιάς και παντοδυναμίας του Ερντογάν δεν τα είπε πρώτη φορά. Αρχές του μήνα προφήτευε πάλι ότι το Ισραήλ δεν θέλει να κλείσει το παράθυρο μελλοντικής συνεργασίας με την Τουρκία. Και φτάσαμε ο γιος του Νετανιάχου να κάνει tweets υπέρ της Ελλάδας και κατά της Τουρκίας.

Ο ναύαρχος είχε και ένα δίκιο βέβαια, όταν έλεγε πως «όταν σχεδιάζουν οι στρατιωτικοί, σχεδιάζουν με το δυσμενέστερο σενάριο» και αυτό το σενάριο είναι να μην έχουμε κανέναν στο πλευρό μας. Αλλά και αυτό είναι αυτονόητο. Είναι, αν θέλετε, φιλοσοφία που πρέπει να γνωρίζεις για τη ζωή και για κάθε τι, από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο. Ξέρεις ότι στην τελική είσαι μόνος. Δεν χρειαζόταν ολόκληρη τηλεοπτική συνέντευξη για να το πει. Και μετά να βγει στα μανταλάκια στην Κωνσταντινούπολη, παίζοντας άθελά του το επικοινωνιακό παιχνίδι του «σουλτάνου»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News