494
Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνουν ο ένας κάτι στον άλλον στη Βουλή. Αυτό που δεν έδειξαν είναι τι σκέφτονται για το μετά την έξοδο | Nikos Libertas / SOOC

Τι (δεν) μάθαμε από τη Βουλή…

Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνουν ο ένας κάτι στον άλλον στη Βουλή. Αυτό που δεν έδειξαν είναι τι σκέφτονται για το μετά την έξοδο
| Nikos Libertas / SOOC

Τι (δεν) μάθαμε από τη Βουλή…

Από τη χθεσινή συνεδρίαση τη Βουλής καταλάβαμε ότι η πορεία προς τις κάλπες θα έχει ακροδεξιούς, που ενδημούν στη ΝΔ και Ρουβίκωνες, που δρουν με την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο το είπε ο Αλέξης Τσίπρας, το δεύτερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναμενόμενα και τα δύο.

Καταλάβαμε, επίσης, ότι το προεκλογικό μενού θα έχει κάτι από βίλα Podems και κάτι από off shore και Χριστοφοράκο. Το πρώτο το είπε ο Μητσοτάκης, το δεύτερο ο Τσίπρας. Επίσης, αναμενόμενα και τα δύο.

Αυτή που δεν ήταν αναμενόμενη ήταν η σύμπτωση του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην άρνηση της Προληπτικής Πιστωτικής Γραμμής εν όψει της εξόδου από το Μνημόνιο. Την αρνητική θέση της κυβέρνησης την γνωρίζαμε από την αντιπαράθεσή της με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος υποστηρίζει την πιστοληπτική γραμμή, ακολουθώντας τη θέση της προϊσταμένης του Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η θέση της ΝΔ ήταν ασαφής, μέχρι που την ξεκαθάρισε χθες ο κ. Μητσοτάκης: «Ουδέποτε έχω ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης» είπε, αντικρούοντας, ενοχλημένος, τον κ. Τσίπρα, που του είχε καταλογίσει αυτή τη θέση.

Τι σημαίνει πολιτικά αυτή η εξέλιξη; Επειδή η υιοθέτηση της προληπτικής γραμμής θα συνεπαγόταν πρόσθετες δεσμεύσεις έναντι των δανειστών (για οιονεί νέο Μνημόνιο κάνουν λόγο ορισμένοι), κανένα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα δεν θέλει να αναλάβει αυτήν την ευθύνη. Για τον κ. Τσίπρα η προληπτική γραμμή θα θόλωνε, ίσως και να έσβηνε, το αφήγημα της «καθαρής εξόσου». Ο κ. Μητσοτάκης, υπολογίζοντας ότι σε λίγους μήνες ενδέχεται να κληθεί ο ίδιος να διαχειριστεί την πρώτη μεταμνημονιακή περίοδο, δεν θα ήθελε να φορτωθεί αυτές τις πρόσθετες δεσμεύσεις.

Αυτό που δεν μας είπε κανένας στη χθεσινή συνεδρίαση είναι τι θα συμβεί αν η Ευρωζώνη έχει αναταράξεις (πχ λόγω Ιταλίας) και οι αγορές υποδεχθούν την ελληνική «έξοδο» με επιτόκια υψηλότερα των αναμενομένων.

Τρίτο αξιοσημείωτο στοιχείο, που διεφάνη στη χθεσινή συνεδρίαση, είναι ένα είδος «διμέτωπου αγώνα » που φαίνεται να υιοθετεί το Κίνημα Αλλαγής εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Βεβαίως, το μέτωπο προς το κυβερνών κόμμα είναι σαφέστερο και οξύτερο. Για «ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση», μίλησε η Φώφη Γεννηματά.

Ταυτόχρονα, όμως, έστρεψε τα βέλη της και προς τη ΝΔ. Οχι μόνον επειδή, όπως είπε, «αφήνει εν λευκώ τον κ. Τσίπρα να καθορίζει τις εξελίξεις» και «περιμένει(η ΝΔ) να πέσει η κυβέρνηση σαν ώριμο φρούτο». Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ταυτίζει τη ΝΔ με την κυβέρνηση σε κάτι σημαντικότερο. «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ΝΔ δεν έχουν κανένα σχέδιο και υιοθετούν τη λογική του βλέποντας και κάνοντας», είπε.

Αυτός ο «διμέτωπος» αναμένεται να είναι και στην προεκλογική γραμμή του Κινήματος Αλλαγής, σε μια προσπάθεια αν ανακτηθούν οι όποιες απώλειες καταγράφονται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Αυτό που εξακολουθεί να παραμένει θολό και μετά τη χθεσινή συνεδρίαση είναι ο χρόνος των εκλογών. Ο κ. Τσίπρας απέφυγε αυτή τη φορά οποιαδήποτε αναφορά σε εξάντληση της τετραετίας. Όμως, δεν άφησε και καμιά ασφαλή ένδειξη ότι προτιμά τον Μάιο του 2019 (μαζί με τις ευρωεκλογές) ή το φθινόπωρο του 2018, αμέσως μετά (και για να εκμεταλλευθεί) την «έξοδο» του Αυγούστου. Παρά τη διαρκή εκλογολογία, ο χρόνος που θα στηθούν οι κάλπες εξακολουθεί να είναι ο βασικός «άγνωστος Χ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...