Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία οτι σήμερα το 90% των διεθνών οικονομολόγων θεωρεί ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη ηταν ένα τεράστιο λάθος. Με την άποψη αυτή φαίνεται ότι αρχίζει επιτέλους να συντάσσεται και η πλειοψηφία των Ελλήνων όπως δείχνουν πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Ομως όπως δείχνει ο δανός οικονομολόγος Λαρς Κρίστενσεν σε πρόσφατη δημοσίευση του, το λάθος δεν είναι αποκλειστικά της ελληνικής οικονομίας. Το λάθος βρίσκεται κυρίως με τους μηχανισμούς της ευρωζώνης που έχουν αρνητικές συνέπειες για όλες τις χώρες που είναι μέλη της.
Με άλλα λόγια οι οικονομικές προοπτικές μιας χώρας εκτός της ευρωζώνης είναι καλύτερες απ’ αυτές που είναι εντός.
Προκειμένου να τεκμηριώσει την άποψη του ο δανός οικονομολόγος εξέτασε τους ρυθμούς ανάπτυξης αφενός των χωρών της ευρωζώνης και αυτών που έχουν σταθερές ισοτιμίες προς το ευρώ (όπως η Βουλγαρία και η Δανία) – που τις αποκαλεί «peggers» – και αυτών που εχουν κυμαινόμενες ή ημικυμαινόμενες ισοτιμίες προς το ευρώ – τις «floaters»: Σουηδία, Πολωνία Ουγγαρία, Τσεχία και Ρουμανία. Επίσης ο Κρίστενσεν συμπεριέλαβε στις floaters τις Ελβετία, Τουρκία, Ισλανδία και Νορβηγια.
Στο γράφημα οι peggers έχουν κόκκινο χρώμα και οι floaters πράσινο.
Τα αποτελέσματα είναι συγκλονιστικά. Οπως δείχνει το γράφημα:
Μεταξύ των 21 ευρωζωνικών χωρών (peggers) περίπου οι μισές έχουν σήμερα χαμηλότερο ΑΕΠ από ότι το 2007 ενώ αντίστοιχα όλες οι χώρες με κυμαινόμενες ισοτιμίες (floaters) έχουν σήμερα υψηλότερο ΑΕΠ από ό,τι το 2007!
Ακόμα και η Ισλανδία που υπέστη τραπεζική κατάρρευση το 2008 και η Ουγγαρία που ήταν πολιτικά δυσλειτουργική και με υψηλό χρέος παρουσιάζουν υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από ότι η πλειοψηφία των χωρών της ευρωζώνης.
Μάλιστα αυτές οι δύο χώρες ξεπέρασαν την Ολλανδία, Δανία και Φινλανδία – χώρες τις οποίες οι ευρωλάγνοι πάντοτε θεωρούν ως πρότυπα επιτυχών μεταρρυθμίσεων, χρηστής διαχείρισης κλπ.!
Αν κοιτάξουμε τον μέσο (median) ρυθμό ανάπτυξης απο το 2007 έως το 2015 οι floaters είχαν πενταπλάσιους (!) ρυθμούς αναπτυξης απο οτι οι peggers: 7,9% εναντι 1,5%!
«Για μένα» γράφει ο δανος οικονομολόγος «δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία. Η μαζική υπεροχή των floaters δεν είναι συμπτωση. Το ευρώ είναι ένας Μηχανισμός Νομισματικού Στραγγαλισμού και αν δεν υπήρχε η κρίση που βιώνουμε στην Ευρώπη θα είχε προ καιρού τελειώσει».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News