1192
|

Ο χρυσοδάκτυλος Έλληνας φυσιοθεραπευτής

Ο χρυσοδάκτυλος Έλληνας φυσιοθεραπευτής

«Είναι ένας από τους καλύτερους φυσιοθεραπευτές στον κόσμο». Αυτό δήλωσε την περασμένη βδομάδα στο μεγαλύτερο κανάλι της Αυστραλίας, το ABC, ο ταλαντούχος τενίστας Μπέρναντ Τόμιτς για τον Ελληνοσουηδό Σωτήρη Ντάνο. Οι δυο τους συνεργάζονται από τα μέσα Νοεμβρίου στο Μπρίσμπεϊν με στόχο ο αθλητής να ξεπεράσει τη διπλή εγχείριση που είχε πέρσι στο ισχίο και να παρουσιαστεί έτοιμος στην καινούργια αγωνιστική που ξεκινά στις 5 Ιανουαρίου. Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Στοκχόλμη, με καταγωγή από τη Μουσιωτίτσα Ιωαννίνων, ο 32 χρονών χειροπράκτης δεν είναι η πρώτη φορά που κουράρει κάποια διασημότητα. Το προηγούμενο καλοκαίρι ταξίδευε ανά την υφήλιο με το ιδιωτικό αεροπλάνο του παγκοσμίου φήμης Dj Στιβ Άντζελο, όπου τον προπονούσε πριν τις συναυλίες, ενώ από τα «χρυσά» του δάχτυλα έχουν περάσει μεταξύ άλλων η Χίλαρι Κλίντον, ο πρίγκιπας της Σουηδίας, Καρλ Φίλιπ, ο Ρότζερ Φέντερερ, η Μπρίτνεϊ Σπίαρς και ο Κέβιν Κόστνερ.

Οι σπουδές στη χειροπρακτική

Με είδωλα τους Νίκο Γκάλη και Ντιέγκο Μαραντόνα, ο Σωτήρης από μικρό παιδί μοίραζε τον ελεύθερο χρόνο του ανάμεσα στο μπάσκετ και το ποδόσφαιρο. Ωστόσο, μπαίνοντας στο αθλητικό Γυμνάσιο η πορτοκαλί μπάλα τον μάγεψε. Παρότι αγωνιζόταν ως βασικός πλέι μέικερ στην εθνική ομάδα Σουηδίας Νέων, όνειρό του ήταν να παίξει στον Παναθηναϊκό. Η μοίρα όμως δεν καλοδέχτηκε τις βλέψεις του. Γύρω στα δεκαέξι εμφανίστηκαν ισχυροί πόνοι στη μέση, στους αχίλλειους τένοντες και στα γόνατα. Το περίσσιο πείσμα του δεν αρκούσε για να συνεχίσει, αφού κανένας από τους δέκα φυσιοθεραπευτές δεν έδωσε οριστική λύση στους τραυματισμούς του. Άλλος του συνιστούσε ξεκούραση, άλλος έριχνε την ευθύνη στα παπούτσια, άλλος του έλεγε ότι μεγαλώνει. Στο τέλος, ταλαιπωρημένος περισσότερο από την ασάφεια των γιατρών και λιγότερο από τους πόνους, αναγκάστηκε να πετάξει λευκή πετσέτα.

Τελειώνοντας το σχολείο κι ακολουθώντας τα έθιμα των Σουηδών, ζήτησε από τους γονείς του ένα χρόνο ξεκούρασης για να σκεφτεί τι θα κάνει στη ζωή του. «Να ξεκουραστείς από τι;», τον ρώτησε ο σκληροτράχηλος πατέρας του Αποστόλης και τον έβαλε μονομιάς να πλένει πιάτα στο εστιατόριο «Εντελβάις», που είχε ανοίξει μαζί με ένα ντόπιο συνέταιρο στις αρχές του ’80. Ύστερα από τρεις μέρες στη λάντζα, συνειδητοποίησε ότι δεν χρειαζόταν «ξεκούραση». Έτσι, δίχως δεύτερη σκέψη, έδωσε εξετάσεις και πέρασε στη Σκανδιναβική Σχολή Πρακτικής Ιατρικής («Scandinavian College of Naprapathic Manual Medicine), θέλοντας να βοηθήσει όσους ανθρώπους αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα υγείας με κείνον.

Γενικότερα, η «naprapathy» είναι μία μέθοδος θεραπείας των σωματικών προβλημάτων που δεν χρησιμοποιεί φάρμακα και βασίζεται στη χειραγώγηση των μυών, των συνδέσμων και των αρθρώσεων για να πετύχει τη φυσική αποκατάσταση των τραυματισμών. Από το 2006 η συγκεκριμένη ειδικότητα προστατεύεται από το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας της Σουηδίας και για να μπορέσει κάποιος να την ασκήσει οφείλει υποχρεωτικά να εργαστεί ένα χρόνο σε πιστοποιημένα κρατικά και ιδιωτικά κέντρα. Μάλιστα, αποτελεί επίσημο τμήμα του εθνικού συστήματος υγείας.

Η καταξίωση στο «Sheraton»

Ο Σωτήρης, το καλοκαίρι του πρώτου χρόνου, εκτός από την πρακτική που έκανε σε ιδιωτική κλινική, χτύπησε και την πόρτα του περιβόητου «Sheraton». Η αποφασιστικότητά του σε συνδυασμό με την ταπεινότητά του έπεισαν τον διευθυντή του ξενοδοχείου να τον συμπεριλάβει στη λίστα με τους 19 μασέρ. Έπειτα από ένα μήνα, το ταλέντο του και η προθυμία του, μιας και ήταν πάντα διαθέσιμος για ραντεβού, από την εικοστή θέση τον απογείωσαν στην πρώτη. Όλοι πλέον ζητούσαν τον «Sotiris» για θεραπευτικό μασάζ. Η φήμη του γρήγορα εξαπλώθηκε στις ρεσεψιόν της πόλης και σύντομα απέκτησε καινούργια ξενοδοχεία για πελάτες. Ό,τι μάθαινε στη σχολή, τους θερινούς μήνες το εφάρμοζε στους ασθενείς του, που ολοένα και αυξάνονταν. Εκτός από την αναγκαία εξάσκηση, ήθελε να αποταμιεύει χρήματα για να πληρώνει τα ακριβά βιβλία του- ούτε που το διανοείτο να γυρίσει στους νεροχύτες του Εντελβάις».

Προσηλωμένος στις σπουδές και πιστός στο πατρικό δόγμα της σκληρής δουλειάς -το 2003 όταν ο Κιθ Φλιντ, τραγουδιστής των «Prodigy», του έδωσε VIP εισιτήρια για να τον ευχαριστήσει που τον ανακούφισε από τους μυικούς πόνους, δεν πήγε στη συναυλία γιατί είχε προγραμματίσει το βράδυ να φτιάξει την προσωπική του ιστοσελίδα- για τρία χρόνια έτρεχε από την κλινική στα ξενοδοχεία και τανάπαλιν. Το 2005, η αποφοίτηση τον έφερε μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: έπρεπε να επιλέξει με ποιο από τα κέντρα θα συνεργαστεί, καθώς οι διαφορετικοί χώροι μπέρδευαν τους ασθενείς του και τους εμπόδιζαν να συγκεντρωθούν στη θεραπεία. Αποφάσισε να κρατήσει μόνο το «Sheraton» και δεν το μετάνιωσε. Το 2007, την περίοδο της μεγάλης ανακαίνισης, η διοίκηση του ξενοδοχείου, αναγνωρίζοντας εμπράκτως τη μεγάλη προσφορά του Σωτήρη, του χρηματοδοτεί την κατασκευή ενός δικού του θεραπευτηρίου.

«Ergoplati», το θαυματουργό μαξιλαράκι

Έχοντας μία μόνιμη βάση επιτέλους, ο «Sotiris», με το ειλικρινές χαμόγελο και τη ζεστή συμπεριφορά του, αρχίζει να κερδίζει την αγάπη των Σουηδών, που συχνά-πυκνά του κάνουν εκτενή αφιερώματα στον Τύπο, κι όχι μόνο. Το 2010 δέχεται δύο προτάσεις για υιοθεσία από πλούσιες Αμερικάνες που θέλουν να τον πάρουν μαζί τους! «Έχω μητέρα, τη Δήμητρα, σας ευχαριστώ πολύ», θα τους αρνηθεί ευγενικά. Εκείνη τη χρονιά πηγαινοερχόταν τακτικά στην Κίνα διότι έψαχνε εργοστάσιο για να βγάλει σε μαζική παραγωγή τo «Ergoplati», ένα ειδικό μαξιλαράκι που καταπολεμά τα προβλήματα στη μέση και στον αυχένα. Παρατηρώντας ότι η πλειονότητα των πελατών του στο «Sheraton» ήταν επιχειρηματίες που περνούσαν πολλές ώρες καθιστοί στις θέσεις των αεροπλάνων και στα γραφεία τους, εφηύρε ένα μικρό, φορητό μαξιλάρι, που φουσκώνει μόνο του με το άνοιγμα μιας βαλβίδας και τοποθετείται κυρίως πίσω στη μέση, στο σημείο της λόρδωσης.

«Οι άνθρωποι έχουμε γεννηθεί για να στεκόμαστε κι όχι για να καθόμαστε. Το μαξιλάρι ουσιαστικά στηρίζει τη σπονδυλική στήλη και μας βοηθάει να καθόμαστε στη σωστή θέση, αποφεύγοντας έτσι την καταπόνηση των μυών και τον πιθανό τραυματισμό των δίσκων», εξηγεί ο Σωτήρης στο φυσιοθεραπευτήριό του, που συνήθως συναντά πλάτες γεμάτες με μυικούς κόμπους. Όσο μιλάει, πίσω του δεσπόζει η ιδιόχειρη αφιέρωση του  Μοχάμεντ Λαγιάνι, του πιο γνωστού διαιτητή τένις παγκοσμίως, ο οποίος τον ευχαριστεί γιατί με το μαξιλαράκι «τον βοήθησε να σώσει τη μέση του και να συνεχίσει αυτό που αγαπάει». Μέχρι στιγμής το «Ergoplati», που από το 2011 διατίθεται στα φαρμακεία της Σουηδίας και στην εταιρική ιστοσελίδα («Ergosport») του Σωτήρη, έχει πουλήσει 10.000 κομμάτια και αναμφίβολα έχει καταξιώσει τον δραστήριο ομογενή στα γήπεδα του τένις. Πέρσι, παρέδωσε σεμινάριο στο Μαϊάμι σε πενήντα διαιτητές για το πώς να κάθονται σωστά κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Eκτός από το θαυματουργό μαξιλάρι, η «Ergosport», που εδώ και δύο χρόνια σπονσοράρει τη γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Αθηναϊκού, παράγει κι άλλα θεραπευτικά βοηθήματα, όπως μπάλες, σχοινιά και λάστιχα. Ένα από αυτά, το «yoga mat», το εμπνεύστηκε κατόπιν παραγγελίας της Σοφίας Χέλκβιστ, μέλλουσας γυναίκας του Σουηδού πρίγκιππα, η οποία ήθελε ένα αντιολισθητικό στρώμα για να μην τραυματίζεται όταν κάνει γιόγκα. Το στρώμα, που από το 2013 ανήκει στην επώνυμη συλλογή προϊόντων γιόγκας της αυριανής πριγκίπισσας, το χρησιμοποιούν ήδη πάνω από 4.000 άνθρωποι. Ο Σωτήρης δίνει το ποσοστό του από τις πωλήσεις στη «Project Playground», μια μη κυβερνητική οργάνωση που ίδρυσε η Σοφία Χέλκβιστ και δραστηριοποιείται στην Αφρική.

Κι αυτή η ανιδιοτελής προσφορά προς τον συνάνθρωπο είναι τελικώς που καθορίζει όλα τα προσωπικά του βήματα. Για αυτό κι αποφάσισε να βοηθήσει τον νεαρό Μπέρναντ Τόμιτς να διεκδικήσει ξανά τίτλους. Όχι για να βγάλει ασπροπρόσωπο τον Ρότζερ Φέντερερ που έκανε τις συστάσεις ούτε για να προβάλλει τον εαυτό του. Αλλά γιατί δεν θέλει να δει ποτέ ξανά ένα ταλαντούχο αγόρι να εγκαταλείπει αυτό που λατρεύει εξαιτίας των τραυματισμών του. Το έζησε μια φορά ο ίδιος, αρνείται να το περάσουν κι άλλοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...