1039
|

Το σαράκι της Covid πνίγει την αισιοδοξία για το 2022

Αντώνης Παπακώστας Αντώνης Παπακώστας 27 Δεκεμβρίου 2021, 20:20

Το σαράκι της Covid πνίγει την αισιοδοξία για το 2022

Αντώνης Παπακώστας Αντώνης Παπακώστας 27 Δεκεμβρίου 2021, 20:20

Τα στοιχεία που ακολουθούν είναι μερικά από τα ευρήματα της έρευνας «End of Year», της μακροβιότερης παγκόσμιας μελέτης, που ξεκίνησε το 1979 από την Gallup International. Η «End of Year» διεξάγεται και στις 5 ηπείρους, σε 44 κράτη (η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται) καταγράφει με αυτό τον τρόπο, στο τέλος κάθε χρόνου, την παγκόσμια τάση σε τρεις τομείς: την ελπίδα, τις οικονομικές προσδοκίες και την ευτυχία.

Τι μας λέει ο δείκτης της ελπίδας για το 2022

Καθώς το 2021 πλησιάζει στο τέλος του, υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον σε όλο τον κόσμο, αν και δεν φτάνει τα υψηλά επίπεδα που μετρήθηκαν πριν από μερικά χρόνια. Το 38% του παγκόσμιου πληθυσμού πιστεύει τώρα ότι το 2022 θα είναι καλύτερο από το 2021, το 28% αναμένει μια χειρότερη χρονιά και το 27% πιστεύει ότι το 2022 θα είναι το ίδιο με το 2021. Η εικόνα μοιάζει παρόμοια με το τέλος του 2020. Το 2008 παραμένει η χρονιά με τη μεγαλύτερη απαισιοδοξία σε όλο τον κόσμο στον νέο αιώνα.

Οι πιο αισιόδοξοι βρίσκονται στην Ινδονησία (76% εκεί αναμένουν μια καλύτερη χρονιά), στην Αλβανία (70%), τη Νιγηρία (68%), το Αζερμπαϊτζάν (62%) και το Βιετνάμ (59%). Η ελπίδα είναι χαμηλή στο Αφγανιστάν (56% αναμένουν χειρότερη χρονιά), την Τουρκία (56%), τη Βουλγαρία (48%), την Πολωνία (47%), την Τσεχική Δημοκρατία (45%) και το Πακιστάν (41%).

Οι πολίτες της Δημοκρατίας της Κορέας (με το 54% να αναμένει ότι το επόμενο έτος θα είναι το ίδιο), της Ιταλίας (48%), της Σερβίας (42%) κ.λπ. πιστεύουν ότι το 2022 θα είναι το ίδιο με το 2021.

Oσον αφορά τις περιφέρειες και τις χώρες μεγάλου πληθυσμού, ο λόγος αισιοδοξίας/απαισιοδοξίας φαίνεται να παρουσιάζει ένα σχετικά σταθερό μοτίβο τα τελευταία χρόνια. Η Ευρώπη, η Ρωσία και η Μέση Ανατολή τείνουν να είναι πιο απαισιόδοξες, ενώ οι χώρες της Ασίας, για παράδειγμα, φαίνεται να είναι πιο αισιόδοξες.

Η ελπίδα στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και την Ινδία μειώνεται απότομα σε σύγκριση με την περσινή έρευνα, ενώ στην Ιαπωνία, το Μεξικό και την Κορέα αυξάνεται σημαντικά. Η Τουρκία αποτελεί μοναδική περίπτωση με ρεκόρ αύξησης της απαισιοδοξίας, που οφείλεται εν μέρει στον σοβαρό παράγοντα του πληθωρισμού.

Οι προσδοκίες στην οικονομία για το 2022

Οι προσδοκίες σχετικά με την οικονομία δείχνουν ανησυχία. Ωστόσο, δεν παρατηρείται περαιτέρω αύξηση των ανησυχιών σε σύγκριση με πέρυσι. Σήμερα, το 26% των πολιτών αναμένει πλέον οικονομική ευημερία για τη χώρα του το επόμενο έτος, το 41% είναι προετοιμασμένο για οικονομικές δυσκολίες και το 26% πιστεύει ότι το 2022 θα είναι το ίδιο με το 2021 όσον αφορά την οικονομία.

Στη Νιγηρία (61% αισιόδοξοι), την Ινδονησία (58%), το Βιετνάμ (55%) το Αζερμπαϊτζάν (52%), την Αλβανία (49%), την Ινδία (49%) η οικονομική αισιοδοξία επικρατεί εμφανώς έναντι της απαισιοδοξίας. Οι προσδοκίες για οικονομικές δυσκολίες κυριαρχούν περισσότερο στην Τουρκία (72% εκεί αναμένουν δυσκολίες), τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (72%), τη Βουλγαρία (64%), την Πολωνία (64%), τη Ρουμανία (61%), το Αφγανιστάν (60%) και τη Γερμανία (59%).

Η Ευρώπη φαίνεται πιο απαισιόδοξη ως σύνολο και ιδιαίτερα η Ανατολική Ευρώπη, ένα μοτίβο που έχουμε δει να αναδύεται όλα αυτά τα χρόνια στις έρευνες της Gallup International.

Οι αναπτυσσόμενες περιοχές, από την άλλη πλευρά, είναι συχνά πιο χαρούμενες και αισιόδοξες. Η εθνική αισιοδοξία δεν είναι συνήθως μόνο θέμα ευημερίας, αλλά και θέμα ηλικίας του πληθυσμού και αντίληψης των μελλοντικών δυνατοτήτων ανάπτυξης.

Ο δείκτης ευτυχίας

Παρά την πανδημία και τις οικονομικές δυσκολίες, η προσωπική ευτυχία κυριαρχεί, όπως συμβαίνει πάντα. Υπήρχαν κάποιες καλύτερες εποχές πριν από περίπου πέντε χρόνια, αλλά και πάλι όσον αφορά την προσωπική ευτυχία, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παραμένουν τώρα μάλλον ικανοποιημένοι. Το 56% του παγκόσμιου πληθυσμού θεωρεί τώρα τον εαυτό του «μάλλον ευτυχισμένο ή πολύ ευτυχισμένο», πάνω από το ένα δέκατο δηλώνει ότι είναι περισσότερο ή λιγότερο δυστυχισμένο, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο δηλώνει ότι δεν είναι «ούτε ευτυχισμένο ούτε δυστυχισμένο».

Οι άνθρωποι στην Κολομβία (83% δηλώνουν ευτυχισμένοι), στο Καζακστάν (81%), στην Αλβανία (74%), στη Μαλαισία (78%), στη Νιγηρία (78%) είναι πιο ευτυχισμένοι σύμφωνα με την αυτοαξιολόγησή τους. Πιο δυστυχισμένοι είναι οι άνθρωποι στο Αφγανιστάν (36% δηλώνουν δυστυχισμένοι ή πολύ δυστυχισμένοι), στη Γκάνα, στο Ιράκ (31%), στην Ουκρανία (31%), στην Τουρκία (23%), στο Πακιστάν (23%) και στη Ρωσία (23%).

Η Λατινική Αμερική, η Αφρική και η Ανατολική Ασία είναι μεταξύ των πιο ευτυχισμένων τόπων στον κόσμο. Η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Ρωσία (και πάλι, όπως αναμενόταν) βρίσκονται στην πιο μελαγχολική πλευρά. Οι ΗΠΑ σημειώνουν ένα μέσο όρο για το παγκόσμιο αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος της Gallup International Kancho Stoychev, τόνισε:

«Η πρωτοφανής κρατική οικονομική στήριξη σε ατομικό και επιχειρηματικό επίπεδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας έπαιξε μέχρι στιγμής θετικό ρόλο και, κατά κάποιον τρόπο, περιόρισε την εξάπλωση της μαζικής απαισιοδοξίας σε όλο τον κόσμο. Αλλά δεν τη σταμάτησε. Οταν η κρίση ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020, η πλειοψηφία των πολιτών παγκοσμίως ήταν πεπεισμένη ότι θα τελειώσει μέχρι το τέλος του φθινοπώρου. Το έτος 2021 σημαδεύτηκε από την προσδοκία ότι τα εμβόλια θα λύσουν το πρόβλημα. Αντιμετωπίζοντας το 2022, η αντίληψη είναι ότι βρισκόμαστε μάλλον σε μια χρόνια κατάσταση, χωρίς σαφές τέλος. Η αύξηση του πληθωρισμού αναμενόταν μετά το μαζικό τύπωμα χρήματος, αλλά παρόλο που άρχισε να ξεπερνά το όριο του 5% τις τελευταίες εβδομάδες, σε πολλές χώρες οι πραγματικές ανησυχίες δεν αποτρέπονται. Και η μεγάλη ένταση δεν είναι τόσο το μέγεθος του πληθωρισμού αλλά η διάρκειά του. Μαζί με τις διαταραγμένες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και την έκρηξη των τιμών της ενέργειας, ο παγκόσμιος πληθυσμός αντιμετωπίζει πλέον πρωτοφανείς προκλήσεις που θα δημιουργήσουν πολιτικές εντάσεις όχι μόνο στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, αλλά παντού».


Μεθοδολογία:
Η διεθνής έρευνα Gallup END OF YEAR (EoY) είναι μια έρευνα που τη σχεδίασε υπό την προεδρία του ο Dr. George Gallup το 1977. Η έρευνα διεξάγεται έκτοτε κάθε χρόνο. Φέτος διεξήχθη σε 44 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Μέγεθος δείγματος και τρόπος εργασίας πεδίου:
Συνολικά ερωτήθηκαν 41 560 άτομα σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε κάθε χώρα ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 1.000 ανδρών και γυναικών απάντησε σε ερωτηματολόγιο κατά τη διάρκεια της περιόδου Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2021 είτε προσωπικές, είτε με τηλεφωνικές,  είτε διαδικτυακές συνεντεύξεις.
Το περιθώριο σφάλματος για την έρευνα είναι μεταξύ +3-5% σε επίπεδο εμπιστοσύνης 95%.
Σχετικά με την Gallup International
Η Gallup International Association (GIA) είναι η κορυφαία παγκόσμια ανεξάρτητη ένωση στον τομέα της έρευνας αγοράς και των δημοσκοπήσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...